Rastet e virusit Zika zbuluar në shtetin Kerala të Indisë

Virusi Zika

Autoritetet në zonën jugore të Indisë të Kerala kanë lëshuar në të vërtetë një alarm në të gjithë vendin pasi u zbuluan 14 raste të virusit Zika, thanë autoritetet

Mes njerëzve ishte një 24-vjeçare që priste një femër që po kalonte terapi në një institucion mjekësor në fondin shtetëror Thiruvananthapuram.

Femrat shtatzëna janë posaçërisht të prirura, si dhe mund të dërgojnë sëmundjen e lindur nga mushkonjat tek foshnjat e tyre që mund të rezultojë në probleme që ndryshojnë jetën, të tilla si çrregullimi Guillain-Barre, një sëmundje e pazakontë auto-imune.

Femra u vlerësua e favorshme të Enjten, si dhe 13 madje më shumë raste u verifikuan të Premten, informoi AFP prifti i shëndetit dhe shëndetit shtetëror Veena George.

"Të gjithë ata janë punonjës të kujdesit shëndetësor dhe aktualisht qëndrojnë nën kujdesin mjekësor, por të qëndrueshëm," deklaroi ajo.

Zika është përhapur kryesisht përmes pickimit të insekteve Aedes, por gjithashtu mund të transferohet seksualisht, sipas Qendrave të Shteteve të Bashkuara për Kontrollin e Sëmundjeve si dhe Parandalimin.

Virusi u zbulua për herë të parë tek majmunët në pyjet Zika të Ugandës në 1947 si dhe në të vërtetë ka krijuar një numër episodesh në të gjithë globin në vitet e tanishme.

Asnjë vaksinë ose ilaç anti-viral nuk janë në dispozicion si shmangie ose ilaç.

Simptomat konsistojnë në temperaturë të lartë, thyerje të lëkurës, konjuktivit si dhe indet muskulore si dhe shqetësime të kyçeve, megjithatë viktimat janë të pazakonta.

Autoritetet indiane thanë se femra në pritje e kontaminuar kishte zbuluar në të vërtetë shenja që konsistonin në temperaturë të lartë, zhgënjim si dhe shpërthime para se të rrëfeheshin në një institucion mjekësor, ku ajo furnizoi me siguri fëmijën e saj të Mërkurën.

Porsalinduri vlerësohet i pafavorshëm për virusin, deklaroi prifti.

Autoritetet shëndetësore në të vërtetë janë caktuar në vendndodhje për të ruajtur të gjitha llojet e rasteve shtesë, ndërsa grupet e kontrollit të infeksionit po spërkatnin kimikate për të lënë riprodhimin e insekteve.

India gjithashtu pa episodet Zika në 2017 si dhe 2018, me raste të shumta të raportuara në Gujarat perëndimor si dhe Rajasthan së bashku me shtetin kryesor Madhya Pradesh, megjithatë rastet më të azhurnuara janë të parat për Kerala.

Shteti aktualisht po lufton një rritje të rasteve COVID-19, me më shumë se 13,000 infeksione të regjistruara të Premten, varieteti më i lartë i mundshëm i çdo lloji të shtetit Indian.