A do të funksionojnë vaksinat COVID-19 nëse kam një sistem të dobët imunitar?

A do të funksionojnë vaksinat COVID-19 nëse kam një sistem të dobët imunitar?

A do të funksionojnë vaksinat COVID-19 nëse kam një sistem të dobët imunitar?

Ndoshta jo aq mirë sa bëjnë në njerëz të shëndetshëm, por shkrepjet duhet të ofrojnë një mbrojtje.

Whyshtë arsyeja pse vaksinimet rekomandohen ende për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar nga sëmundjet ose disa ilaçe. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që familja, miqtë dhe kujdestarët tuaj të vaksinohen, gjë që do ta bëjë shumë më pak të mundshme kalimin e virusit.

Rreth 3% e të rriturve në Sh.B.A kanë sisteme të dobëta imune. Midis tyre janë njerëzit me HIV ose AIDS, marrësit e transplantimit, disa pacientë me kancer dhe njerëz me çrregullime autoimune si artriti reumatoid, sëmundja inflamatore e zorrëve dhe lupusi.

Të shtënat COVID-19 nuk u studiuan në një numër të madh të njerëzve me sistem të dobët imunitar. Por të dhënat dhe përvoja e kufizuar me vaksinat e gripit dhe pneumonisë sugjerojnë që ato nuk do të funksionojnë aq mirë sa në të tjerët. Kjo do të thotë që njerëzit me sistem imunitar të dobësuar duhet të vazhdojnë të marrin masa paraprake si të mbajnë maska ​​dhe të shmangin turmat e mëdha.

"Prshtë e matur të përdorësh të gjitha masat paraprake që po përdorje para se të vaksinohesh", tha Dr. Ajit Limaye, një ekspert i transplantimit në Universitetin e Mjekësisë së Uashingtonit në Seattle.

Megjithëse shumica e pacientëve me kancer duhet të vaksinohen sa më shpejt që të munden, njerëzit që bëjnë transplant të qelizave burimore ose terapi të qelizave T CAR duhet të presin të paktën tre muaj pas trajtimit për t'u vaksinuar, sipas udhëzimeve nga Rrjeti Kombëtar Gjithëpërfshirës i Kancerit. Kjo vonesë do të sigurojë që vaksinat të funksionojnë sa më mirë.

Për marrësit e transplantit, studiuesit po shikojnë nëse një dozë shtesë mund t'i bëjë vaksinat më efektive.

Udhëzimet franceze rekomandojnë një dozë të tretë COVID-19 për imunokompromisin, përfshirë marrësit e organeve. Izraeli kohët e fundit filloi të jepte një dozë shtesë të vaksinës Pfizer për të transplantuar pacientë dhe të tjerët me sistem të dobët imunitar. Disa marrës të transplantimit të SH.B.A.-së kërkojnë vetë një dozë të tretë me shpresë për më shumë mbrojtje edhe pse qeveria federale nuk ka autorizuar vaksinime shtesë.