Ekspozimi i drejtpërdrejtë i tymit nga zjarri i lidhur me rrezikun e shtuar të COVID-19

lëndë e djegshme

Tymi i zjarrit mund të rrisë ndjeshëm ndjeshmërinë ndaj SARS-CoV-2, infeksioni që shkakton COVID-19, sipas studimit të ri të hulumtimit nga Qendra për Mjekësi Genomike në Institutin e Kërkimit të Shkretëtirës (DRI), Distrikti Shëndetësor i Qarkut Washoe (WCHD) , si dhe Renown Health (Renown) në Reno, Nev

Në një hulumtim të lëshuar më parë sot në Gazeta e Shkencës së Ekspozimit, si dhe Epidemiologjisë së Mjedisit, grupi i studimit kërkimor i udhëhequr nga DRI paraqiti për të analizuar nëse tymi nga zjarret në vitin 2020 në SHBA perëndimore ishte i lidhur me një rritje të infeksioneve të SARS-CoV-2 në Reno.

Për të zbuluar këtë, grupi i studimit të hulumtimit përdori versione për të vlerësuar partneritetin midis çështjes së grimcave të mëdha (PM 2.5) nga tymi i zjarrit, si dhe informacionin e çmimit të pozitivitetit të ekzaminimit SARS-CoV-2 nga Renown Health, një ofertë e madhe, e përfshirë në rrjetin e kujdesit mjekësor Nevada, Liqeni Tahoe, si dhe Kalifornia në verilindje.

Sipas rezultateve të tyre, PM 2.5 nga tymi i zjarrit ishte përgjegjës për një rritje prej 17.7 përqind në shumëllojshmërinë e situatave COVID-19 që ndodhën gjatë një kohëzgjatje të tymit të zgjatur që ndodhi në mes të 16 Gushtit dhe 10 Tetorit 2020.

"Rezultatet tona treguan një rritje të konsiderueshme të shkallës së pozitivitetit COVID-19 në Reno gjatë një kohe kur u prekëm nga tymi i zjarrit nga zjarret e Kalifornisë", deklaroi Daniel Kiser, MS, bashkë-drejtues i studimit kërkimor si dhe ndihmës studim studimor studiues i kërkimit shkencor të informacionit në DRI. "Kjo është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm pasi tashmë jemi duke u përballur me tymin e zjarrit të zjarrtë nga zjarri i Kompleksit Beckwourth dhe me rastet e COVID-19 që ngrihen përsëri në Nevada dhe pjesë të tjera të SH.B.A."

Reno, i vendosur në Qarkun Washoe (popullsia 450,000) në Nevada veriore, u zbulua në fokusin më të madh të PM2.5 për periudha më të gjata kohore në 2020 sesa qytete të ndryshme fqinje, të përbërë nga San Francisco Reno i aftë 43 ditë PM2.5 i ngritur gjatë gjithë hulumtimit kohëzgjatja e studimit, në kontrast me 26 ditë në Zonën e Gjirit të San Franciskos.

"Ne kishim një situatë unike këtu në Reno vitin e kaluar ku ishim të ekspozuar ndaj tymit të zjarrit më shpesh se shumë zona të tjera, duke përfshirë Zonën e Gjirit", deklaroi Gai Elhanan, MD, bashkë-drejtues i studimit kërkimor si dhe hulumtim i asociuar studiues studimi i teknologjisë kompjuterike në DRI. "Ne jemi të vendosur në një luginë ndërmalore që kufizon shpërndarjen e ndotësve dhe ndoshta rrit madhësinë e ekspozimit, gjë që e bën akoma më të rëndësishme për ne të kuptojmë ndikimet e tymit në shëndetin e njeriut".

Studimi i ri i kërkimit të Kiser-it dhe Elhanan-it bazohet në punën e mëparshme të studimeve kërkimore në San Francisco si dhe Orange County duke menaxhuar për variabla të shtuar të tilla si frekuenca bazë e infeksionit, niveli i temperaturës së ajrit, si dhe larmia e ekzaminimeve me kusht, në një zonë që u ndikua shumë nga tymi i zjarrit.

"Ne besojmë se studimi ynë forcon shumë provat se tymi i zjarrit mund të përmirësojë përhapjen e SARS-CoV-2", deklaroi Elhanan "Ne do të donim që zyrtarët e shëndetit publik në të gjithë SHBA të ishin shumë më të vetëdijshëm për këtë sepse ka gjëra që mund të bëni në drejtim të gatishmërisë publike në komunitet për të lejuar njerëzit të shpëtojnë nga tymi gjatë ngjarjeve të zjarrit. "