Pse disa njerëz reagojnë ndaj alergjenëve të kontaktit më shpejt se të tjerët

Pse disa njerëz reagojnë ndaj alergjenëve të kontaktit më shpejt se të tjerët

Bojë flokësh, parfum, bizhuteri. Zbukurimi për shumicën, por për disa ato janë ekuivalente me skuqjet, acarimet dhe cilësinë e zvogëluar të jetës. Së bashku me ethet e barit dhe alergjitë ndaj ushqimit, dermatiti alergjik i kontaktit për shkak të ekspozimit ndaj p.sh nikelit dhe përbërësve të parfumit përfaqëson shumicën e reaksioneve alergjike që shihen tek danezët.

Tradicionalisht, studiuesit kanë bërë dallimin midis reaksioneve alergjike të menjëhershme dhe të vonuara, varësisht nga pjesët e sistemit imunitar që është përgjegjëse për reagimin; p.sh., ethet e barit dhe alergjitë ushqimore janë forma të menjëhershme që shkaktojnë simptoma të menjëhershme, ndërsa mund të duhen ditë para se lëkura të reagojë ndaj gjërave si nikeli dhe parfumi. Por tani një studim i ri i kryer nga Qendra Kërkimore e Imunologjisë së Lëkurës e Fondacionit LEO në Universitetin e Kopenhagenit e ndryshon këtë kuptim.

“Disa pacientë zhvillojnë dermatit alergjik të kontaktit në një fazë shumë më të hershme sesa përshkruhet nga librat shkollorë. Qëllimi i studimit ishte për këtë arsye të përpiqet të përcaktojë pse disa reagojnë ndaj alergjenëve të kontaktit shumë më shpejt sesa është përshkruar. Rezulton se kur një pjesë e lëkurës ekspozohet ndaj alergjenit për herë të parë, qelizat brenda asaj zone specifike të lëkurës do të zhvillojnë memorien lokale drejt alergjenit të kontaktit. Dhe pastaj kur e njëjta zonë të ri-ekspozohet ndaj alergjenit në një moment të mëvonshëm në kohë, pacienti do të zhvillojë një reagim të qartë brenda vetëm 12 orësh, ”shpjegon Ph.D. Studenti dhe autori i parë i studimit Anders Boutrup Funch.

Janë qelizat T në trup ato që janë përgjegjëse për reaksionet alergjike të vonuara - të njohura edhe si reaksione alergjike të tipit 4. Por në studimin e ri të kryer mbi minjtë, studiuesit kanë treguar se qelizat T janë të afta të ndërtojnë një kujtesë të sofistikuar që u mundëson atyre të përgjigjen më shpejt sesa supozohej më parë. Kjo na jep një pamje më komplekse të alergjisë në kontakt.

“Ne tregojmë për një nevojë për sqarim të kësaj sëmundjeje. Reaksionet e tipit 4 duhet të nënkategorizohen, duke na dhënë si reagimin klasik të vonuar - d.m.th., kur pacienti reagon 24-72 orë pas ekspozimit - dhe një reagim të menjëhershëm, ku pacienti zhvillon simptoma shumë më shpejt. Bazuar në këto rezultate, mund të na duhet të ndryshojmë librat shkollorë për alergjinë në kontakt. Sidoqoftë, do të duhet të shtojmë një kapitull ", thotë autori kryesor i studimit, profesor Charlotte Menné Bonefeld.

Studimi zbulon gjithashtu se aktivizimi i qelizave T të kujtesës pas ekspozimit ndaj një alergjeni çon në rekrutimin masiv të llojit më të bollshëm të qelizave të bardha të gjakut në trup - të ashtuquajturat neutrofile - në pjesën e prekur të lëkurës. Normalisht, rekrutimi i neutrofileve përdoret për të luftuar infeksionet, pasi këto qeliza janë të afta të eleminojnë në mënyrë efektive mikroorganizmat. Në të njëjtën kohë, ato shkaktojnë infeksion intensiv dhe dëmtim të indeve lokale, gjë që pacientët e përjetojnë si skuqje. Rekrutimi i neutrofileve nuk shihet në lidhje me reagimet e vonuara në alergjenët e kontaktit.

Hapi tjetër në hulumtim është testimi i rezultateve të studimit tek njerëzit. Sapo një person të ketë zhvilluar alergji kontakti, ka të ngjarë të vuajë nga ajo për pjesën tjetër të jetës së tyre. Prandaj, studiuesit që qëndrojnë pas studimit shpresojnë se njohuritë e reja mund të përmirësojnë shanset e pacientëve me alergji kontakti për të marrë trajtim në të ardhmen.

"Së pari dhe më e rëndësishmja, ne duhet t'i tregojmë botës se kemi njohuri të reja të cilat duhet të ndryshojnë kuptimin tonë të sëmundjes," përfundon Anders Boutrup Funch.