Pse rastet e COVID-19 janë rritur papritmas në Australi?

Një grua me maskë në fytyrë kalon pranë një ure.

Australia po përpiqet maksimalisht të përmbajë shpërthime të reja të COVID-19.

Shumica e vendit ka hyrë në bllokime të reja të parakohshme, pasi rastet e variantit delta të SARS-CoV-2 u përhapën në disa qytete. Darvini, Perth dhe Brisbane dolën nga bllokimet gjatë fundjavës.

Sidoqoftë, 5.3 milion njerëz në Sidnei kanë qenë në bllokim për një javë. Shteti i Uellsit të Ri Jugor (NSW), kryeqyteti i të cilit është Sidnei, gjithashtu raportoi 35 raste të reja të fituara në vend të Premten dhe të hënën pasardhëse, duke regjistruar numrin më të lartë të rasteve ditore për 2021.

Kjo prirje në rritje e shtyu qeverinë të zgjasë bllokimin në 16 korrik.

Për të luftuar marrjen e ngadaltë të vaksinës së luftuar Oxford-AstraZeneca, qeveria gjithashtu kohët e fundit e bëri atë të disponueshme për këdo që është nën 60 vjeç dhe krijoi qendra të imunizimit masiv.

Por a mjafton kjo për të shpjeguar pse ka shpërthime të papritura?

Çfarë ka bërë Australia deri më tani

Qasja e Australisë ndaj pandemisë COVID-19 ka ndryshuar nga ajo e shumicës së shteteve perëndimore ose hemisferës veriore në përgjithësi.

Australia e ka trajtuar pandeminë më mirë se shumë kombe të tjera, duke përjetuar një shkallë relativisht të ulët të infeksioneve dhe duke regjistruar relativisht më pak vdekje. Këtë sukses ia ka borxh mbylljes së kufijve, bllokimeve të rrepta dhe gjurmimit rigoroz të kontakteve.

Që nga marsi i vitit 2020, vendi ka ndaluar kryesisht ardhjet jashtë shtetit, përveç australianëve dhe banorëve të kthyer dhe atyre me përjashtime, duke përfshirë vizitorët nga Zelanda e Re. Sidoqoftë, karantinat 14-ditore të hoteleve ishin të mandatuara për të gjithë ardhjet e tjera ndërkombëtare.

Vendi ishte në procesin e rihapjes graduale të kufijve të tij, me raportet e një flluske udhëtimi për Mbretërinë e Bashkuar ose Shtetet e Bashkuara që filluan të qarkullonin në media. Sidoqoftë, shpërthimet e fundit të variantit delta e kanë shtyrë qeverinë të mbajë masat në vend dhe të lehtësohet me një ritëm më të ngadaltë, më të kontrolluar.

Javën e kaluar, qeveria njoftoi se numri i mbërritjeve ndërkombëtare do të përgjysmohet, në 3,000 njerëz në javë, duke filluar nga 14 korrik.

Më pak se 31,000 raste të raportuara dhe 910 vdekje që nga fillimi i pandemisë kanë qenë një dëshmi e strategjisë së suksesshme Australiane COVID-19, e cila është quajtur "COVID zero".

Vetëm dy raste të reja COVID-19 ishin të mjaftueshme që Brisbane, kryeqyteti i Queensland, të kalonte në një bllokim 3-ditor.

Duke folur për "Detonic.shop", virologu Dr. Ian Mackay nga Universiteti i Queensland tha se ky sukses buron nga reagimi i tyre i shpejtë.

“Ata ishin përgatitur, kishin testime në vend dhe krijuan udhëzime dhe plane reagimi që shpëtuan shumë jetë. Disa thonë se Australia ka qenë me fat, por kjo injoron sasinë e madhe të punës bashkëpunuese prapa skenave që është bërë për të mbajtur Australinë të sigurt. ”

Duke e quajtur Australinë një "model ndërkombëtar" në luftën kundër pandemisë, Dr. William Schaffner, profesor i mjekësisë në Divizionin e Sëmundjeve Infektive në Universitetin Vanderbilt në Nashville, TN, tha se politika e saj zero COVID ishte frymëzuese.

“Vendos një pritje rreth së cilës popullata mund të mblidhet. Ajo vë në dukje popullsinë se të gjithë do të duhet të kontribuojnë dhe i informon ata se do të përdoren politika të fuqishme kombëtare të shëndetit publik. "

Në krahasim, Prof. Schaffner i tha MNT, SHBA nuk kanë qenë aq të suksesshme.

“Unë shoh Australinë dhe SH.B.A.-të që përfaqësojnë skajet e kundërta të spektrit të përgjigjeve të hershme ndaj COVID-19. Australia e pranoi herët peshën e mundshme të problemit, hartoi një përgjigje kombëtare, e pa këtë si një shëndet publik sesa një çështje politike dhe i komunikoi qartë popullatës. ”

Sidoqoftë, me shfaqjen e variantit delta, zero raste mund të mos jenë një objektiv realist. Prof. Adrian Esterman, profesor i biostatistikës dhe epidemiologjisë në Universitetin e Australisë Jugore në Adelaide, pajtohet.

“Bllokimi origjinal në vitin 2020, në fakt, na bëri të zbresim në zero raste. Sa për të ardhmen, ne do të duhet të jetojmë me shpërthime të herëpashershme, dhe një qasje e shtypjes është më realiste ".

Dhe megjithëse përgjigjja e Australisë ndaj epidemisë fillestare u vlerësua si një nga më të mirat, progresi ka filluar të shkojë drejt greminës.

Prof. Esterman tha se kishte tre probleme kryesore me qasjen aktuale të Australisë.

Ajo nuk pranoi të ndërtonte stacione karantine të përshtatshme për qëllime dhe u mbështet në vend të kësaj në hotele karantine të rrjedhura në mes të qyteteve. Ai u mbështet shumë në vaksinën AstraZeneca me porosi jo të hershme për të tjerët. Dhe së fundmi, ai këmbënguli që shtetet dhe territoret të marrin drejtimin kur duhet të ketë një qasje kombëtare.

Kjo ka çuar në ndryshime ndërshtetërore në gjurmimin e kontakteve dhe sistemet e karantinës, bllokimet dhe praktikat e mbajtjes së maskave, ashtu si në SH.B.A.

Varianti Delta që ndryshon luftën

Të dhënat nga Mbretëria e Bashkuar sugjerojnë se varianti delta është rreth 60% më i transmetueshëm se varianti alfa, i cili u identifikua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar. Varianti alfa, nga ana tjetër, transmeton më lehtë midis njerëzve sesa virusi origjinal.

Kjo i bën shpërthimet më shumë të ngjarë të ndodhin në të gjithë globin. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), që nga 29 qershori, varianti delta është i pranishëm në 96 vende.

Australia, megjithatë, nuk është e re në variantin më infektues të deltës. Hasshtë marrë me disa grupe dhe raste të menaxhuara në mënyrë efektive, përveç përhapjes së fundit në NSW.

Shteti i NSW, i cili është vendi më i populluar i vendit, mbetet të përballet me një shpërthim që është rritur në 347 raste që nga e marta, 6 korrik.

Këto shpërthime të reja mund të gjurmohen në disa raste kur udhëtarët me një infeksion SARS-CoV-2 shkelin karantinat e hotelit, ose familjet shkelin rregullat e distancimit shoqëror.

Një rast i tillë ishte një festë ditëlindjeje në Sidnej më 19 qershor, ku 24 persona kontraktuan SARS-CoV-2. Gjashtë punonjës të kujdesit shëndetësor plotësisht të vaksinuar dhe një pjesëmarrës pjesërisht i vaksinuar nuk kontraktuan virusin.

“Shpërthime të tjera të vogla në lidhje me variantin delta janë shtypur me sukses duke përdorur bllokime të shpejta të mprehta. NSW gjithmonë ka hezituar të shkojë në bllokim për shkak të sistemit të tij të shkëlqyeshëm të gjurmimit të kontaktit. Kjo ka funksionuar gjithmonë në të kaluarën, por nuk ka punuar për variantin delta, ”tha Prof. Esterman për MNT.

Ai tha se hedhja e ngadaltë e vaksinave ishte një shqetësim i madh, duke pasur parasysh transmetueshmërinë e rritur të variantit delta.

“Australia ka zbatuar reagime të përmbajtjes me të vërtetë mirë dhe, ndoshta sepse ishin kaq të suksesshme, ka qenë më pak e fuqishme në promovimin e vaksinimit COVID-19. Kështu, kur COVID-19 i importuar arrin të shpëtojë nga masat e kontrollit, ai mund të përhapet lehtë, sepse shkallët e vaksinimit janë të ulëta. "

- Prof. William Schaffner

Me 1.8 milion, pak më shumë se 7% e popullsisë Australiane kanë marrë të dyja dozat e vaksinave COVID-19.

Ndërsa pranoi që nivelet e ulëta të vaksinimit nuk ndihmojnë, Dr. Mackay tha se normat më të larta të vaksinimit nuk ishin as një garanci më vete.

"Në vendet me norma shumë më të larta por të ngecura, [ne shohim që] SARS-CoV-2 mund të përhapet ende lehtësisht dhe të shkaktojë shtrimin në spital midis atyre që qëndrojnë të pavaksinuar," i tha ai MNT.

Dr. Mackay tha se mënyra më e mirë për të qëndruar i sigurt, siç ka treguar Australia, është përdorimi i shtresave të parandalimit të rrezikut, duke iu referuar analogjisë së tij tani të famshme të djathit zviceran.

Analogjia pikturon secilën fetë djathi si një shtresë mbrojtjeje, të tilla si mbajtja e maskës, distancimi shoqëror ose vaksinimi. Çdo shtresë ka vrima ose rrugë shpëtimi për virusin. Por kur kombinohen me shumë shtresa, rreziku i përgjithshëm zvogëlohet në mënyrë drastike, pasi secila shtresë bllokon përhapjen pak nga pak.

Prof. Esterman tha se vendet e tjera që kanë vaksinuar plotësisht një pjesë të lartë të popullsisë së tyre do të jenë në gjendje të largohen me më pak kufizime.

"Përndryshe, Australia ka treguar se bllokimet e shkurtra dhe të mprehta funksionojnë kundër variantit delta," shtoi ai.

Në lidhje me çështjen e efikasitetit të vaksinës kundër variantit delta, Prof Schaffner tha se ende nuk është përcaktuar se sa efektiv është secila ekzekutim, megjithëse vaksinat e mARN duket se janë "mjaft të efektshme".

Ai vuri në dukje, megjithatë, se "mbi 90% e pacientëve të pranuar në spitalet në SH.B.A. janë [ose] të pavaksinuar ose të vaksinuar jo plotësisht".

"Kështu, është e qartë se personat e vaksinuar po mbrohen dhe gjithashtu, fatkeqësisht, se shumica e këtyre pranimeve në spital mund të ishin parandaluar nëse ata persona do të kishin përfituar nga vaksinat."

Pengesat për vaksinimin në masë

Shqetësimet për efektet anësore nga vaksinat COVID-19 kanë qenë një pengesë kryesore për Australinë.

Një sondazh nga Sydney Morning Herald dhe kompania kërkimore Resolve Strategic zbuloi se afër një e treta e popullsisë nuk kishte gjasa të vaksinohej.

Vaksina AstraZeneca është shoqëruar me një efekt anësor të rrallë të quajtur trombozë me sindromën trombocitopeni, e cila shkakton mpiksje të gjakut në pjesë të ndryshme të trupit dhe mund të jetë fatale.

Pavarësisht se ekziston një rrezik shumë i ulët për të përjetuar këtë efekt anësor, ata që janë nën 60 vjeç janë vlerësuar të kenë një rrezik pak më të lartë.

Dy gra mbi moshën 40 vjeç vdiqën në Australi nga mpiksja e gjakut pasi morën vaksinën. Kjo e shtyu Grupin Këshillues Teknik Australian për Imunizimin të rekomandojë vaksinën vetëm për ata të moshës 60 vjeç ose më të vjetër.

Megjithatë javën e kaluar, Kryeministri Australian Scott Morrison u tërhoq dhe tha se ata më të rinj se 60 vjeç që dëshirojnë të marrin vaksinën mund, por duhet të flasin me një mjek.

Prof. Esterman tha se kjo ka mbjellë konfuzion në publik dhe ka kontribuar në hezitimin e vaksinave.

“Qeveria federale ka bërë një rrëmujë të vendimeve rreth asaj se kush mund të marrë AstraZeneca [vaksinën], duke ndryshuar vazhdimisht këshillat dhe mesazhet dhe duke hutuar të gjithë. Ata gjithashtu nuk kanë bërë mirë në shpjegimin e publikut të gjerë se sa i vogël është rreziku [i mpiksjes së gjakut]. Jam i sigurt se kjo ka rritur hezitimin e vaksinave. ”

Këshilla e tanishme zyrtare është që vaksina AstraZeneca rekomandohet për ata të moshës mbi 60 vjeç dhe vaksina Pfizer - për ata nën moshën 60 vjeç. Sidoqoftë, të rriturit më të rinj mund të marrin të parën nëse u jepet drita jeshile nga një mjek.

Duke tërhequr paralele midis Australisë dhe SH.B.A., Prof. Schaffner mendoi se mpiksja e gjakut "me siguri ka zbehur entuziazmin për vaksinën e ngjashme Johnson & Johnson në SH.B.A."

Prof. Schaffner tha që pjesërisht mund të ketë luajtur një rol në situatën aktuale në Australi, por shtoi, "Përtej kësaj, suksesi i hershëm në kontrollimin e përhapjes së COVID-19 në popullatën e përgjithshme mund të ketë krijuar një ndjenjë vetëkënaqësie , e tillë që vaksinimi COVID-19 u perceptua si më pak urgjent. "

Kjo u pasqyrua në vërejtjet e Kryeministrit Morrison, i cili tha në janar se ata do të qëndronin të kujdesshëm në përhapjen e vaksinave pasi nuk ishin në një "situatë emergjente" siç ishte Britania e Madhe në atë kohë.

“Ne nuk duhet të presim qoshet. Ne nuk kemi pse të ndërmarrim rreziqe të panevojshme, ”tha ai për radion lokale 3AW.

Ndërkohë, shkencëtarë të tjerë mendojnë se shtrirja e ngadaltë ka të ngjarë për shkak të problemeve logjistike dhe të komunikimit sesa hezitimit në lidhje me sigurinë e tij.

Qytetarët që presin vaksinën Pfizer-BioNTech janë paralajmëruar për një pritje të gjatë muajsh. Pjesa më e madhe e vaksinave pritet të arrijë në Australi në tremujorin e fundit të këtij viti.

Vendi ka pasur probleme në prodhimin lokal të vaksinës AstraZeneca, për të cilën kishte plane prej 50 milion dozash, ndërsa has në çështje në prokurimin e vaksinës Pfizer, pasi furnizuesit nuk mund të përmbushin kërkesën e shtuar.

Dr. MacKay tha:

“Pasi të kemi furnizime më pak të diskutueshme të vaksinave, unë kam besim se Australianët do të hapin mëngët më me padurim në mënyrë që ata dhe të dashurit e tyre të mund të mbrohen nga sëmundje serioze dhe vdekje për shkak të COVID-19. Ne vetëm kemi nevojë për furnizime dhe komunikim të mirë për ta realizuar këtë. Këto janë pengesat e vërteta për një shkallë më të lartë të përvetësimit këtu ”.

Deri atëherë, shkencëtarët rekomandojnë të marrin çfarëdo vaksine që u është vënë në dispozicion.

Drejt e në temë

Që nga shfaqja e variantit delta më të transmetueshëm të SARS CoV-2, vendet kanë parë raste që mbijnë me shpejtësi. Një nga këto vende ka qenë Australia.

Shkelësit e rregullave, të tilla si ata që marrin pjesë në festën e shtëpisë në Sidnei, kanë qenë pas disa prej këtyre shpërthimeve.

Çështjet në prokurimin dhe prodhimin e vaksinave - veçanërisht ajo AstraZeneca, e cila ishte shtylla kurrizore e strategjisë së imunizimit të Australisë - e kanë vendosur vendin prapa planit në vaksinimin e plotë të popullsisë së tij. Kjo pjesërisht ka kontribuar në situatën e fundit.

Hezitimi i vaksinave dhe një ndryshim i shpeshtë i këshillave kanë bllokuar gjithashtu procesin.

Ekspertët kishin paralajmëruar që një shpërndarje e ngadaltë e vaksinave mund të rrezikojë progresin e regjistruar në Australi gjatë muajve të fundit dhe se vetëkënaqësia mund të ushqejë grupe të freskëta.