Pse të mbijetuarit e rinj të kancerit shqetësohen për vaksinimin COVID-19?

mjek që mban dorën e pacientit të ri

  • Një hulumtim krejt i ri rrit shqetësimet për hezitimin e injeksionit tek të mbijetuarit e rinj të kancerit në Shtetet e Bashkuara.
  • Të mbijetuarit e kancerit zakonisht kanë përkeqësuar sistemin imunitar të trupit si rezultat i vetë kancerit ose terapive të veçanta, kështu që ata mund të shkojnë në një rrezik më të madh të një lloji ekstrem të COVID-19.
  • Kompanitë kombëtare sugjerojnë shumë që të mbijetuarit e kancerit të marrin injeksionin e tyre COVID-19 dhe gjithashtu të kërkojnë sugjerimet e grupeve të tyre të kujdesit shëndetësor nëse nuk janë të sigurt për inokulimin.

Disa të mbijetuar nga kanceri adoleshentë dhe gjithashtu të rinj nuk janë të gatshëm të marrin imunizuar kundrejt COVID-19, sipas një studimi të ri të lëshuar në JNCI Cancer Spectrum.

Hulumtimi vlerësoi 342 të rritur nga perëndimi i SHBA, të cilët u identifikuan me kancer në mes të moshave 15 dhe gjithashtu 39 vjeç.

Ndërsa shumica e atyre që kontrolloheshin kishin për qëllim të merrnin injeksionin, më shumë se një i tretë (3%) zbuluan disa hezitime të injeksionit COVID-37.1.

COVID-19 rrezik

Që nga qershori 2021, kishte më shumë se 33 milion raste dhe gjithashtu pothuajse 600,000 viktima nga COVID-19 në SH.B.A.

Vaksinat përdorin ndër strategjitë më efektive për të rregulluar përhapjen e koronavirusit unik dhe gjithashtu të përfundojnë pandeminë. Sidoqoftë, një përafërsisht 20-30% e popullsisë amerikane tregon një hezitim të injeksionit, duke nënkuptuar se ata janë të vetëdijshëm për marrjen ose me siguri do të refuzojnë një injeksion COVID-19.

Një hezitim i tillë mund të jetë një problem specifik për zonën e kancerit. Lloje të caktuara të kancerit, veçanërisht qelizat e kancerit të gjakut si leucemia dhe gjithashtu limfoma, dhe gjithashtu lloje të veçanta të terapisë së kancerit mund të kenë një efekt të rëndësishëm në sistemin imunitar të trupit.

“Në përgjithësi, njerëzit me kancer shpesh janë të rrezikuar nga shumë lloje të infeksioneve. Kjo është shpesh për shkak të vetë kancerit dhe llojeve të caktuara të trajtimit, ”deklaroi Austin Waters nga Instituti i Kancerit Huntsman në Universitetin e Utah, që drejtoi kërkimin.

“Ashtu si infeksionet e tjera, njerëzit me kancer janë në rrezik më të lartë të kontraktimit [SARS-CoV-2] sesa publiku i gjerë. Ata gjithashtu janë në rrezik më të lartë të komplikimeve të rënda ndaj ndërlikimeve COVID-19 nëse [kontraktojnë] virusin, ”informoi Waters "Detonic.shop".

Sidoqoftë, fotografia është shumë më pak e qartë për ata që kishin kancer në të kaluarën - disa prej të cilëve mund të menaxhojnë rezultate të qëndrueshme nga sëmundja ose terapia, ndërsa të tjerët jo.

"Ka më pak informacion për të shkuar në këtë kohë kur bëhet fjalë për njerëzit që kanë përfunduar trajtimin", Dr Rick Alteri, redaktor klinik i Shoqatës Amerikane të Kancerit, informoi News News Mjekësore Sot "Kjo është qartë një fushë ku nevojiten më shumë kërkime".

Aktualisht, Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe gjithashtu Parandalimin (CDC) mbajnë në mend se të kesh një sfond të kancerit mund të rrisë rrezikun e një lloji të rëndësishëm të mbijetuarve të kancerit COVID-19 në terapi energjike janë një ekip shqetësues i inokulimit në SH.B.A.

Elementet sociodemografike dhe gjithashtu informacioni i rremë

Shkrimtarët e hulumtimit synuan të njohin elemente sociodemografikë që kanë të bëjnë me hezitimin e injeksionit COVID-19 midis të mbijetuarve të rinj të kancerit.

Interesante, gratë e reja që mbijetuan nga kanceri ishin shumë më pak të çmendur për inokulimin COVID-19, me 42% të grave pjesëmarrëse të studimit që sugjerojnë hezitim të injeksionit, krahasuar me 30.1% të pjesëmarrësve meshkuj. Shkrimtarët rekomandojnë që kjo pabarazi seksuale mund të nxitet nga informacione të rreme duke këmbëngulur që inokulimi COVID-19 shkakton paaftësinë për të mbarsur.

"Edhe para COVID-19, pjelloria ka qenë dhe vazhdon të jetë një shqetësim për shumë adoleshentë dhe të rinj gjatë dhe pas terapive të tyre me kancer," sqaroi Waters. “Ruajtja e pjellorisë për pacientët që kanë një mitër shpesh është shumë e shtrenjtë, nuk mbulohet nga siguruesit dhe mund të vonojë trajtimin. Kështu, pjelloria është shpesh në pjesën e përparme të mendjes [së tyre], duke i lënë ata veçanërisht të prekshëm ndaj keqinformimit në lidhje me vaksinën COVID-19 dhe infertilitetit ".

Të mbijetuarit e kancerit me një arsim dhe mësim të shkollës së mesme ose shumë më pak gjithashtu zbuluan hezitim më të lartë të injeksionit, krahasuar me gradat universitare. Ndoshta, arritjet e reduktuara akademike kanë të bëjnë me zvogëlimin e aftësive shëndetësore dhe shëndetësore, të cilat mund të lënë të mbijetuarit e kancerit të veçantë shumë më të prirur për të keqinterpretuar shëndetin publik dhe mesazheve shëndetësore në kufi të inokulimit.

Waters mbanin në mend funksionin jetësor që ekspertët e onkologjisë luajnë në motivimin e të mbijetuarve të rinj të kancerit për të marrë të imunizuar kundrejt COVID-19:

"Për të siguruar mbrojtje të barabartë të popullatave të prekshme, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet hezitimit të vaksinave midis grupeve në rrezik, siç janë të mbijetuarit e rinj të kancerit të rritur, dhe grupeve që mund të kenë hezitim më të lartë të vaksinave, të tilla si të mbijetuara femra ose ato me arsim të mesëm ose më pak."

Shqetësimet për të mbijetuarit e kancerit

Ndërsa studimi nuk i pyeti pjesëmarrësit pse ose pse jo ata kishin për qëllim të bënin një injeksion COVID-19, disa elementë thelbësorë janë veçanërisht të rëndësishëm për të mbijetuarit e kancerit.

“Të mbijetuarit e kancerit ka të ngjarë të kenë shumë shqetësime të njëjta me njerëzit e tjerë në lidhje me vaksinat - domethënë, a janë të sigurta dhe a janë efektive? Por të mbijetuarit mund të kenë edhe disa shqetësime shtesë, ”deklaroi Dr. Alteri.

Një çështje e rregullt është nëse kanceri ose terapia e tyre mund të ndikojë saktësisht se sa i ndihmon injeksioni.

“Trajtimet e kancerit që kanë një ndikim të madh në sistemin imunitar, të tilla si transplantet e qelizave burimore dhe terapia e qelizave T CAR, janë ato që kanë më shumë gjasa të zvogëlojnë përgjigjen imune ndaj vaksinave. Aq më shumë, në fakt, saqë njerëzit që marrin këto trajtime shpesh këshillohen të presin të paktën 3 muaj pas trajtimit para se të vaksinohen, ”mbajti mend Dr. Alteri.

"Trajtime të tjera të tilla si kimioterapia, terapia e shënjestruar e ilaçeve, terapia rrezatuese dhe lloje të ndryshme të imunoterapisë gjithashtu mund të ndikojnë në sistemin imunitar në shkallë të ndryshme."

Faktorë shtesë për t'u marrë parasysh konsistojnë në kohën e inokulimit për ata që ende kalojnë terapi ose ata që kanë nevojë për ekzaminime të imazhit pasues.

"Ndërsa këto janë padyshim pyetje të mira për të mbijetuarit që të bëjnë [profesionistët e tyre të kujdesit shëndetësor], ne theksojmë se vaksina rekomandohet për shumicën dërrmuese të mbijetuarve të kancerit, pavarësisht nëse ata marrin aktive trajtim të kancerit apo jo," mbanin në mendje Waters.

Dr. Alteri theksoi se secili skenar i të mbijetuarve të kancerit është i veçantë, dhe gjithashtu elementë të veçantë si lloji i kancerit, lloji dhe gjithashtu koha e terapisë, dhe gjithashtu shëndeti dhe shëndeti i përgjithshëm mund të ndikojnë në perspektivën e tyre drejt inokulimit:

"Ndërsa marrja e vaksinës në fund të fundit është një vendim personal, është e rëndësishme që të mbijetuarit e kancerit të jenë sa më të informuar kur të merren parasysh mundësitë e tyre, prandaj është shumë e rëndësishme që ata të flasin me [profesionistin e tyre të kujdesit shëndetësor] për situatën e tyre."

Ndërsa shkrimtarët mbajnë në mend në punimin e tyre, elementë të ndryshëm të tjerë që lidhen përgjithësisht me hezitimin e injeksionit, siç është shoqata politike, nuk u vlerësuan dhe gjithashtu mund të kishin figuruar në rezultate. Për më tepër, popullata e kontrolluar ishte jashtëzakonisht e bardhë jo-hispanike, kështu që shkencëtarët mund të mos e shqyrtojnë efektin e racës.

Për azhurnime të drejtpërdrejta për avancimet më të fundit në lidhje me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, vizitoni këtë sit.