OBSH kritikon 'lakminë' e pakuptimtë që zgjat pandeminë

COVID-19

Organizata Botërore e Shëndetësisë shpërtheu "lakminë" e pakuptimtë të vendeve të pasura duke konsideruar vaksinat përforcuese COVID-19 ndërsa më të prekshmit në kombet e tjera u lanë të ekspozuar ndaj virusit.

Duke goditur një ton gjithnjë e më të egërsuar, OBSH tha se bota do të shikonte me turp pas vetes nëse me vetëdije vendoste të linte më të dobëtin e botës në mëshirën e pandemisë.

Agjencia shëndetësore e KB gjithashtu qortoi prodhuesit e vaksinave duke dhënë përparësi në marrëveshjet për dozat e treta përforcuese sesa fotografitë e para dhe të dyta për punonjësit e kujdesit shëndetësor plotësisht të pavaksinuar dhe njerëzit e moshuar në vendet e varfëra.

Shefi i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha në një konferencë për shtyp se pyetja që i bëhej më shpesh ishte se kur do të mbaronte pandemia.

"Ne mund ta përfundojmë atë shumë shpejt, sepse ne kemi mjetet tani," tha ai - por për mungesën e një lidershipi vendimtar global.

Tedros tha se nacionalizmi i vaksinave ishte "duke e zgjatur agoninë" dhe kishte vetëm "një fjalë që mund ta shpjegojë këtë ... është lakmia".

Përhapja e dozave përforcuese ndërsa virusi çan nëpër pjesë të tjera të botës ishte kundër-produktiv, argumentoi ai.

Tedros këmbëngulte: “As nuk ka kuptim. Nuk ka kuptim ”.

'Kthehu me turp'

Shefi shkencëtar i OBSH-së Soumya Swaminathan tha se katër vende kishin njoftuar një program përforcues dhe një numër i madh i të tjerëve dihej që po konsideronin masën.

Ajo theksoi se aktualisht nuk kishte "asnjë provë shkencore për të sugjeruar se nxitësit janë patjetër të nevojshëm".

Tedros u drejtua prodhuesve të vaksinave.

"Në vend që Moderna dhe Pfizer t'i japin përparësi furnizimit të vaksinave si shtytës për vendet, popullatat e të cilave kanë mbulim relativisht të lartë, ne kemi nevojë që ata të shkojnë të gjithë për të kanalizuar furnizimin në Covax," tha ai.

Ai po i referohej programit që po kërkon të sigurojë qasje të barabartë në doza për më të rrezikuarit.

Drejtori i OBSH-së për emergjencat Michael Ryan tha se në një krizë, së pari duhej të bëheshin zgjedhjet më të dobishme dhe më shpëtuese të jetës.

"Ne do të shohim përsëri me zemërim dhe do të kthehemi me turp nëse nuk lëvizim tani për të përdorur kapacitetin në rritje të prodhimit që po vjen në linjë ... për të mbrojtur më të prekshmit," tha ai.

'Valët katastrofike'

Tedros njoftoi se dy site të tjera që bënin vaksinën e AstraZeneca nën licencë - në Australi dhe Japoni - tani u ishte dhënë përdorimi emergjent i OBSH-së duke renditur dritën jeshile, duke shtuar bimët në Evropë, Indi dhe Korenë e Jugut që tashmë po shuanin dozat AZ.

"Nëse AstraZeneca e bën atë, pse nuk munden të tjerët?" pyeti Tedros, duke i nxitur prodhuesit të linin bimë të tjera të prodhonin goditjet e tyre.

Goditjet e AstraZeneca kanë përbërë pjesën dërrmuese të dozave të furnizuara deri më tani përmes Covax.

Më shumë se 3.35 miliardë doza të vaksinave COVID-19 janë injektuar në të paktën 216 territore në të gjithë botën, sipas një numërimi të AFP.

Në vendet me të ardhura të larta, siç klasifikohet nga Banka Botërore, janë injektuar 86 doza për 100 banorë.

Kjo shifër qëndron vetëm në një dozë për 100 në 29 vendet me të ardhura më të ulëta.

Tedros vuri në dukje se javën e kaluar shënoi javën e katërt radhazi të rritjes së rasteve të COVID-19 globalisht, dhe pas 10 javësh rënie, vdekjet po rriten përsëri.

"Varianti Delta po shqyehet nëpër botë me një ritëm përvëlues," tha ai, "duke nxitur valë katastrofike të rasteve" në vendet me nivele të ulëta vaksinimi.

Delta është gjetur në më shumë se 104 vende dhe së shpejti pritet të bëhet soji dominues COVID-19 që qarkullon në të gjithë botën, tha Tedros.