Q eyes shikon kontrollet laboratorike të Kinës që vijojnë në sondën fillestare të COVID

Covid

Organizata Botërore e Shëndetësisë deklaroi të Premten se faza e 2-të e një ekzaminimi në fillimet e COVID-19 duhet të përbëhet nga kurse rifreskimi në Kinë, si dhe auditime laboratorike.

Në një studim me dyer të mbyllura për shtetet pjesëmarrëse, drejtori i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus sugjeroi 5 përparësitë kryesore për fazën vijuese të provimit.

Ato përbëheshin nga "auditime të laboratorëve dhe institucioneve kërkimore përkatëse që veprojnë në fushën e rasteve fillestare njerëzore të identifikuara në dhjetor 2019", sipas një kopjimi të deklaratës së tij të hapjes të furnizuar nga OBSH.

Ai gjithashtu rekomandoi që detektivët të përqendroheshin në "studime që u japin përparësi zonave gjeografike me treguesin më të hershëm të qarkullimit të SARS CoV-2", infeksioni që krijon COVID-19.

Dhe ai kërkoi edhe më shumë studime kërkimore të tregjeve të kafshëve shtëpiake përreth qytetit kinez të Wuhan, ku sëmundja u identifikua fillimisht.

Firma e Shëndetit dhe Shëndetit e KB ka qenë nën stresin më të madh për një ekzaminim të ri, shumë më të plotë të asaj se si filloi fillimisht sëmundja që ka eleminuar mbi 4 milion individë në të gjithë globin.

OBSH ishte në gjendje të dërgonte një grup profesionistësh të pavarur, globalë në Wuhan në janar, më shumë se një vit pasi COVID-19 u shfaq aty në fund të vitit 2019, për të ndihmuar ekuivalentët kinezë të depërtonin në fillimet pandemike.

'Ekstremisht jo e mundshme'

Ata lëshuan një rekord në fund të Marsit, megjithatë nuk tërhoqën asnjë vendim të ndërmarrjeve në lidhje me mënyrën se si infeksioni u hodh te njerëzit.

Në vend të kësaj ata vendosën një numër teorish sipas asaj se sa më shumë të ngjarë që ata mendonin se ishin, duke zbuluar se ishte më shumë e mundshme që infeksioni të kalonte nga lakuriqët e natës tek njerëzit përmes një kafshe të ndërmjetme. Një koncept i ndryshëm që përfshin infeksionin që pikon nga një laborator kërkimi u konsiderua "jashtëzakonisht i pamundur".

Ekzaminimi dha provën për të mos pasur hapje, si dhe qasje, si dhe për të mos vlerësuar më thellë konceptin e rrjedhjes së laboratorit.

Qeshur prej kohësh si një koncept konspirativ konspiracioni, si dhe rënë prerë nga Pekini, koncepti që COVID-19 mund të ketë lindur nga një rrjedhje laboratorike ka qenë në të vërtetë duke marrë energji.

Sipas detajeve të marra nga AFP, OBSH aktualisht ka krijuar një procedurë për vlerësimin e sigurisë dhe sigurisë së laboratorit, si dhe sigurinë dhe sigurinë organike për të identifikuar nëse infeksioni mund të ketë lindur si rezultat i një përplasje laboratorike.

Metoda, të cilën firma synon ta përdorë për të ekzaminuar fillimin e COVID-19 përveç episodeve të mundshme në të ardhmen, ofron procedura për vlerësimin, për të përmendur disa pika, hapësirën e magazinimit të shembujve të infeksionit si dhe trajtimin e mbeturinave.

'E parakohshme'

Tedros, i cili në të vërtetë ka ruajtur vazhdimisht që të gjitha konceptet të qëndronin në tryezë, informoi gazetarët të enjten se shtypi për të eleminuar lidhjen e mundshme të internetit me një rrjedhje laboratorike kishte qenë në të vërtetë "e parakohshme"

Përfaqësuesi i Ministrisë së Jashtme kineze Zhao Lijian nuk pranoi që, duke pritur mendimin përfundimtar të objektivit fillestar se një rrjedhje laboratori ishte "jashtëzakonisht e pamundur", si dhe duke paralajmëruar se "kjo çështje nuk duhet të politizohet".

Ai gjithashtu refuzoi koston e Tedros në intervistën e së enjtes se Kina nuk kishte arritur të ndante informacionin e papërpunuar që kërkohej gjatë gjithë fazës fillestare të provimit, duke këmbëngulur vendosmërisht se do t'u ofrohej profesionistëve qasje të përshtatshme.

Në deklaratën e tij të Premten, Tedros falënderoi Kinën, si dhe kombe të ndryshme "të cilët më shkruajnë dje, dhe unë pajtohem që gjetja e origjinës së këtij virusi është një ushtrim shkencor që duhet të mbahet i lirë nga politika".

"Ne presim që Kina të mbështesë këtë fazë të ardhshme të procesit shkencor duke ndarë të gjitha të dhënat përkatëse në një frymë transparence," deklaroi ai.

Pas objektivit fillestar më të mundshëm për Kinën, Pekini në të vërtetë ka promovuar fazën vijuese për t'u përqëndruar në vende të tjera.

Burimet diplomatike që panë rekordin u drejtuan objektivave më parë sot si një bazë për shkatërrimin e së premtes deklaroi se Kina ishte i vetmi komb që diskutohej si vendndodhje për objektivin e mëposhtëm.

'Thelbësore'

Tedros theksoi se gjetja e bazës së sekretit se nga e ka origjinën COVID-19 ishte "thelbësore", për "të kuptuar se si filloi pandemia dhe për të parandaluar shpërthimet në të ardhmen".

Drejtori i OBSH-së gjithashtu zbuloi të Premten zhvillimin e një Grupi Këshillëdhënës Ndërkombëtar Shkencor të Pakthyeshëm për Origjinën e Patogjenëve të Romës, ose SAGO.

Ekipi krejt i ri, deklaroi ai, me siguri do të "luante një rol jetësor në fazën tjetër" të studimeve të fillimit të COVID, "si dhe origjinën e patogjenëve të rinj në të ardhmen".