Atje ku jetoni mund të ndikojë ndjeshëm në zemrën tuaj dhe gjithashtu në shëndetin e mendjes

lagje

Liz Harris nuk do të lejojë asgjë që ta lë atë të shëtisë. Tri mëngjes herët në javë, ajo zbret 3 shkallë dhe shkon në Anacostia Park It'sshtë një shëtitje 10-minutëshe thjesht për të arritur. Nëse asnjë nga miqtë e saj të mirë nuk është në dispozicion, ajo shëtit vetëm. Por ata stresohen mbi të kur ajo e bën.

"Komuniteti është i njohur për krimin, dhe ju nuk ndiheni rehat duke ecur vetëm," pohoi Harris, 72 vjeç, që banon në Lagjen 8. në juglindje të Uashingtonit, DC. Por ky nuk është shqetësimi i saj i vetëm. Qentë e lëshuar në park e bëjnë atë të kujdesshme. Rrugët përgjatë rrugës janë të pabarabarta dhe të prishura. Trafiku i madh mund të kontribuojë në cilësi të dobët të ajrit.

"Për një nga më komponentët, zona thjesht nuk është për të marrë stërvitje, veçanërisht për zonjat," tha ajo.

Akoma, Harris ecën sepse krimi nuk njihet për të gjithë lagjen e saj. Ai gjithashtu ka disa nga nivelet më të larta të rrethit të mbipeshes, sëmundjeve të zemrës dhe rënies njohëse, sipas DC Health Matters Collaborative, një koalicion i spitaleve dhe qendrave shëndetësore të komunitetit.

Një raport i vitit 2018 nga Këshilli i Qeverive Metropolitane i Uashingtonit nxjerr në pah pabarazitë e tjera në lagje: vdekje më të larta të foshnjave, varfëri të fëmijëve, papunësi, banesa të moshuara dhe punë më të gjata.

"Ne jemi vazhdimisht në indikacionet më të volitshme," tha Mustafa Abdul-Salaam, një aktivist i vjetër i komunitetit i cili gjithashtu jeton në Repartin 8. "Ne vdesim 15 vjet më parë sesa Reparti 3 (në veriperëndim të Uashingtonit). Kjo pretendon gjithçka. ”

Ekziston një mori kërkimesh që nënvizojnë sesi kushtet në të cilat jetojnë, punojnë, mësojnë dhe luajnë njerëzit ndikojnë në shëndetin e tyre, veçanërisht në zemër - dhe për këtë arsye në tru. Një element themelor i këtyre të ashtuquajturve përcaktues shoqëror të shëndetit është fqinjësia, me faktorë të tillë si siguria e strehimit; qasja në ushqime të shëndetshme, transport dhe kujdes shëndetësor; mundësi për aktivitet fizik; dhe ekspozimi ndaj ndotësve dhe zhurmës. Mungesa e sigurisë publike, çorganizimi shoqëror dhe ekspozimi ndaj niveleve të larta të krimit të dhunshëm gjithashtu janë shoqëruar me rritjen e rrezikut të goditjes në tru, i cili potencialisht mund të shkaktojë rënie njohëse.

"Të gjithë ata elementë integrues rrisin ndjeshmërinë e një individi ndaj sëmundjeve të zemrës, veçanërisht në komunitetet më të varfra," tha Mustafa Hussein, një profesor asistent në Shkollën e Shëndetit Publik Joseph J. Zilber në Universitetin e Wisconsin-Milwaukee.

Huseini drejtoi një studim të vitit 2017 të botuar në American Journal of Epidemiologjia që zbuluan se njerëzit me status të ulët socio-ekonomik ishin 60% më shumë të rrezikuar nga një sulm në zemër ose goditje në tru si ata me status të lartë socio-ekonomik, me të paktën një të tretën e rrezikut shtesë që i atribuohet kushteve të lagjes.

Kërkime të tjera në revistën Stroke sugjerojnë që njerëzit që jetojnë me tre ose më shumë prej këtyre përcaktuesve shoqëror kanë gati 2.5 herë më shumë gjasa të pësojnë një goditje në tru. Një raport i vitit 2020 në revistën Circulation: Cilësia dhe Rezultatet Kardiovaskulare në përfundim se vetëm jetesa në shtëpitë publike të plakura rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës. Në udhëzimet e tij për parandalimin e vitit 2019, të lëshuara bashkërisht me Kolegjin Amerikan të Cardiolmirë, Shoqata Amerikane e Zemrës tha se këto pabarazi sociale janë përcaktuese "të forta" të rrezikut dhe mund të kenë një ndikim të madh në shëndetin kardiovaskular si ilaçet dhe ndryshimet e jetesës.

Abdul-Salaam i sheh ato ndikime nga dora e parë. Reparti 8 ka shumë bukuri natyrore dhe hapësirë ​​të gjelbër - faktorë të rëndësishëm për të mbajtur një lagje të shëndetshme, tha ai. Por i mungon mundësia për të gjetur ushqime të shëndetshme dhe të përballueshme, si dhe një barrë e madhe e trafikut komercial dhe udhëtarëve që i bën rrugët më pak të përshtatshme për të ecur ndërsa krijon më shumë zhurmë dhe ndotje.

Oneshtë një nga skenarët që organizatat siç është duke u përpjekur të adresojë Koalicioni Kombëtar i Rrugëve të Plota. Grupi po punon për të transformuar rrugë dhe për të hartuar rrugë të reja në të gjithë vendin për ta bërë më të lehtë dhe më të sigurt ecjen, biçikletën, përdorimin e pajisjeve ndihmëse të tilla si këmbësorët dhe aksesin në transportin publik. Zgjidhjet përfshijnë trotuare, korsi biçikletash ose shpatulla më të gjera, korsi autobusësh dhe ndalesa transporti më të rehatshme dhe të arritshme. Një deklaratë e politikës AHA 2020 tha se fushata të tilla ishin jetike për të promovuar "ushtrime të zgjeruara pavarësisht moshës, të ardhurave, historisë racore / etnike, kapacitetit ose nevojave të veçanta".

Puna hyn në shtëpi sidomos në lagjet që historikisht nuk kanë parë të njëjtin investim ekonomik dhe infrastrukturor si të tjerët.

Deri më sot, 35 qeveri të shtetit dhe Distrikti i Kolumbisë kanë miratuar politika të Rrugës së Plotë. Në Uashington, kjo ka çuar në përmirësime, disa në Lagjen 8, të tilla si kalime të ngritura dhe shtigje biçikletash të dedikuara. Por anëtarët e komunitetit thonë se nevojiten shumë më tepër për të ndihmuar zonën të lulëzojë.

Abdul-Salaam po ndihmon për të udhëhequr dhe lehtësuar një proces planifikimi në Repartin 8 për të lidhur banorët me qeverinë, udhëheqësit e biznesit dhe shëndetësisë për të bashkëpunuar në zgjidhjet për Uashingtonin Juglindor, DC. Ai po rekruton dhe trajnon anëtarët e komunitetit për të hartuar pasuritë dhe deficitet e lagjes, duke përdorur një aplikacion i mundësuar nga GPS. "Atëherë ne mund të përcaktojmë se çfarë kërkojmë të përfshijmë ose të heqim qafe."

Përfshirja e banorëve është një hap i rëndësishëm - dhe shpesh i neglizhuar - në ringjalljen e lagjes, tha Dr. Tiffany Powell-Wiley, shefi i Laboratorit të Përcaktuesve Social të Obezitetit dhe Rrezikut Kardiovaskular në Institutin Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut. Shumë shpesh, vendimet në komunitetet me burime të ulëta merren pa kontribut nga njerëzit që jetojnë atje, duke rezultuar në largimin e banorëve me të ardhura të ulëta kur azhurnimet e lagjeve e bëjnë atë më tërheqës për të huajt - dhe më të kushtueshëm.

"Kërkohet që të ketë një përbërës të barazisë racore në punën që po kryhet," tha ajo. “Nëse një plan i ri po hyn në zonën përreth rritjes së zonës, ne duhet të sigurohemi që popullata të ndryshme raciale dhe etnike po përfitojnë po aq. “

Por strategjitë për të zvogëluar rreziqet e shëndetit të zemrës dhe trurit - të tilla si promovimi i ndryshimit të jetesës - nuk mund të përfitojnë plotësisht nga njerëzit në komunitete me burime të pamjaftueshme derisa të adresohen sfidat themelore strukturore, tha Huseini.

"Janë metodat për të përdorur burimet që keni," tha ai. "Ky më i sigurt për të shëtitur si një ekip. (*) I gjithë koncepti i mënyrës së zgjedhjes së jetës si diçka që çdo person mund të përdorë është mashtrues, kur në të vërtetë ai opsion është i kufizuar nga ajo që është lehtësisht e disponueshme për individët, (*) është vendi ku opsionet e planit ose investimet financiare drejt këtyre komuniteteve për të kompensuar disinvestimin historik përfundojnë të jenë kaq thelbësore. "