Çfarë madhësie është një objekt? Përshkrimi juaj mund të varet nga qëllimet tuaja

Çfarë madhësie është një objekt? Përshkrimi juaj mund të varet nga qëllimet tuaja

Imagjinoni të përcaktoni matjet e sakta të një gjëje tipike - si një monedhë - për një individ shtesë. A e zhvendosët dorën tuaj, duke pretenduar të zgjidhni një përafërsisht të zbuluar madhësinë e saj? Nëse po, ka shumë të ngjarë që të mos ishit vetëm.

Një studim i ri kërkimor i drejtuar nga një psikoterapist i shquar i Universitetit të Çikagos rekomandon që në disa situata, gjestet mund të rrisin saktësinë e përmbledhjeve të individëve të madhësisë së gjërave në lidhje me vlerësimet e tyre bazuar në këndvështrimin.

Për studimin kërkimor, lëshuar në Shkenca Psikologjike, Prof Susan Goldin-Meadow dhe gjithashtu bashkëpunëtorët e saj u kërkuan individëve të kontrollonin dhe gjithashtu të rishikonin një përshtypje të Müller-Lyer - një koleksion linjash ose shkopinjsh madhësitë e të cilave shfaqen të ndryshme për shkak të shenjave elegante të majave të shigjetave.

Përshtypja e Müller-Lyer është ndër gabimet vizuale më të njohura në psikologji. Përmban 2 shkopinj, një i montuar nga pendë të mbyllura dhe gjithashtu një i montuar nga pendë të hapura. Pasi panë përshtypjen, vizitorët zakonisht përafrojnë se ngjitja në 2 pendë të hapura është shumë më e gjatë, pavarësisht nga fakti se shkopinjtë janë me të vërtetë të njëjtën madhësi.

Në studimin kërkimor, individët vlerësuan madhësitë e shkopinjve të vendosur në një strukturë duke treguar përshtypjen 3 herë: sa më shpejt pasi të kishin hedhur një vështrim në shkopinj, kur ishin gati të ngriheshin dhe gjithashtu një herë tjetër duke përdorur një lëvizje dore të shpjegojë një aktivitet duke përfshirë shkopinjtë për një individ shtesë. Saktësia e tyre ndryshonte në një mjet të parashikueshëm - ajo u rrit ashtu si në të dy rrethanat e fundit, ku mocionet u përfshinë.

Kjo mund të jetë për shkak të faktit se mjetet që individët i shikojnë gjërat varen pjesërisht nga synimet e tyre, sipas Goldin-Meadow, Profesor i Shërbimit të Shquar Beardsley Ruml në Departamentet e Psikologjisë dhe gjithashtu Zhvillimi Krahasues Njerëzor Nëse dikush planifikon të veprojë në një mashtrim vizual, ata mund të vlerësojnë madhësinë e tij me saktësi.

Çfarë madhësie është një objekt? Përshkrimi juaj mund të varet nga qëllimet tuaja

"Kur shikon iluzionin, kapesh prej tij," pohoi Goldin-Meadow, një profesionist kryesor në ndërveprimin jo-verbal. “Por nëse filloni të lëvizni sikur të kapni një nga objektet, diçka ndryshe duket se do të ndodhë midis dorës dhe mendjes suaj: Ju nuk jeni më aq të ndjeshëm ndaj iluzionit sa ishit. Zbulimi ynë është se saktësia juaj gjithashtu përmirësohet kur bëni gjest për objektin ndërsa flisni, ashtu si kur veproni. ”

Bashkë-shkrimtarët e studimit kërkimor përbëhen nga studentja e kolegjit UChicago Amanda Brown, Diane Brentari, profesorja e gjuhësisë Mary K. Werkman dhe gjithashtu Wim Pouw në Institutin e Psikolinguistikës Max Planck në Holandë Së bashku, shkencëtarët dëshironin të njohin shumë më mirë partneriteti ndërmjet aktivitetit, lëvizjes dhe gjithashtu vlerësoni nën përshtypjen e Müller-Lyer.

Grupi dëshironte të hidhte dritë në fillim të lëvizjes - e cila duket të jetë e lidhur si me aktivitetin ashtu edhe me të folurin - duke vlerësuar mjetet që individët vlerësuan përshtypjen në 3 kontekste: përafrimi bazuar vetëm në pamje, duke u përgatitur për të vepruar dhe gjithashtu duke përcaktuar në fjalim me lëvizje.

Dyzet e pesë individë u bashkuan me studimin kërkimor, të përbërë nga 5 folës audio anglezë - që bënin gjeste automatikisht ndërsa flisnin - dhe gjithashtu 32 individë të Gjuhës Amerikane të Shenjave (ASL), që përdorën indikacionet tradicionale për të verbalizuar supozimet e tyre të madhësisë së shkopit.

Njerëzit ishin më të prirur për përshtypjen e Müller-Lyer kur u përpoqën të përafronin përmasat e shkopit pa menduar të vinin me aktivitet. Për të dy folësit e anglishtes audio dhe gjithashtu individët ASL, megjithatë, madhësia e përshtypjes u zvogëlua ashtu si kur ata përgatiteshin të vepronin ose përcaktonin një aktivitet për një person tjetër.

Sipas Goldin-Meadow, e vërteta se përshtypja ishte shumë më pak e efektshme kur individët po përcaktonin gjërat me lëvizje rekomandon që sistemet e ngarkuara për krijimin e lëvizjeve në të folur dhe gjithashtu gjuha e tregimit mund të burojë nga mjetet që ne veprojmë mbi gjërat, në vend të gjuhe.

"Iluzioni Müller-Lyer gjithmonë më ka magjepsur", pohoi ajo. “Dhe përdorimi i saj më bëri përshtypje si një mënyrë ideale për të bërë këtë pyetje se nga vijnë gjestet. Mendova se ishin të lidhur me gjuhën, sepse gjestet dhe fjalimi janë integruar aq mirë. Por tani kemi prova se gjestet mund të vijnë edhe nga veprimi. ”