Çfarë Na Mëson Natyra për Mirëqenien

Mjedisi, si dhe procedurat e tij kanë shumë për të na edukuar në lidhje me shkathtësinë, imagjinatën, si dhe forcën që është aktualisht brenda nesh, thjesht duke pritur të hapet.

f8c7a04bd6add5af2f06e958ef676dea - September 30, 2022 Adobe Stock / Maria_Savenko

Koni i lozhës është një pikë e interesuar. Squat, si dhe në formë veze, koni i zjarrtë vulos vargun e tij në proporcion të mbyllur me një material ngjitës, duke siguruar fara të vlefshme brenda.

Një stil i tillë tregon deri në anën e poshtme të lozhës. Mbijetesa duket e pakët kur farat tuaja sigurohen pa një rrezik organik. E megjithatë, shtyllat e shtëpive mbushin peisazhe aq të larmishme sa Yukon i egër, me lulëzim të rrallë, si dhe brigjet e këndshme të Baja, California - duke u zgjeruar në stinë të ftohta e të lagura të dimrit, si dhe në verëra plotësisht të thata e të ngrohta.

Ngrohtësia ekstreme e tillë si ajo e krijuar në zjarret, përfundon, është ndër truket e mrekullueshme që hapin farat e lozhës, duke i përhapur ato në tokë. (Tjetri është me rrezet e diellit, i llojit që nuk ofrohet kurrë në toka të dendura pyjore.) Policat e shtëpizave nuk durojnë thjesht katastrofa. Ata rriten në pasojat e tyre.

Sado krijuese të jetë mënyra e shumimit të lozhës, shkathtësia e saj nuk është e dallueshme. Pambarimisht inovative, e pamëshirshme, si dhe për avancimin e jetës, marka tregtare e natyrës është forca. Inxhinierët, zhvilluesit, si dhe studiuesit kanë kërkuar gjatë për natyrën, duke replikuar shkëlqimin e saj për të futur, si dhe tejkaluar kërkimet njerëzore, si dhe zhvillimet nga gjeneratorët e erës në trenat me shpejtësi të plumbave. Zona e biomimikës, ose biometrisë, vëzhgon metodën "natyra përdor diversitetin, tepricën, decentralizimin dhe vetë-rinovimin dhe vetë-riparimin për të nxitur qëndrueshmërinë", siç e vendos Instituti i Biomimikës. Projektuesit japonezë bënë hundën e Shinkansen Bullet Train pas sqepit të hollë, konik të detit, si një shembull, duke simuluar aftësinë e zogut për të studiuar pa zhurmë ujin, si dhe duke adresuar problemet e trenit për zhvillimin e bumit zanor ndërsa nxitonte drejt kalimeve.

Ne gjithashtu mund të përdorim njohuritë e natyrës për të rritur mirëqenien tonë psikologjike, psikologjike, si dhe fizike.

Nga programi, ne mund të zbulojmë shumë më tepër nga natyra sesa saktësisht se si të zhvillojmë trena më të shpejtë. Për rreth 3.8 miliardë vjet, natyra si dhe kafshët e panumërta që popullojnë pyjet me lagështi të tokës, shkretëtirat e lara nga dielli, vargmalet e pyjeve, si dhe lumenjtë e mëdhenj kanë krijuar në të vërtetë mënyra për t'i bërë ballë. Ne gjithashtu mund të përdorim njohuritë e natyrës për të rritur mirëqenien tonë psikologjike, psikologjike, si dhe fizike, duke u përpjekur të përshtatemi, të punojmë së bashku, si dhe të rivendosim veten për të siguruar që jo vetëm të jetojmë edhe më të qëndrueshëm në botë, megjithatë përveç kësaj - si një shtëpizë imponuese që dëshiron vjet - ne përparojmë pavarësisht nga fatkeqësia.

Përshtatuni me kushtet e ndryshimit

Në një laborator të shkëlqyeshëm hulumtimi me mure të bardha në Universitetin Villanova në Pensilvani, një gecko tokay me njolla dhe po ashtu portokalli varet kokëposhtë, ngjitet lehtësisht në një gotë të ngritur qelqi.

Dr Alyssa Stark, një mësuese e biologjisë në Villanova, drejton laboratorin. Dhe për më shumë se një shekull, studiuesit si Stark në të vërtetë kanë marrë një mision organik për të kuptuar kapacitetet mahnitëse të ngjitësit të gekos. Mbushur dendur, qime të vogla brenda shpatullave të zvarranikëve, si dhe ligamente të ngurta në këmbët e tyre u sigurojnë atyre superfuqi si Spider-Man, duke i lejuar ata të ngjiten në sipërfaqet e mureve, të varen nga tavanet, si dhe t'i përmbahen çdo sendi të vogël nga letra me letër te lagurTeflon A tokay pesë inç në laboratorin e Stark mund të krijojë një presion ngjitës të barabartë me tërheqjen e 11 paund shtesë, ose peshën e një galoni bojë në një sipërfaqe muri, pa rrëshqitur.

Më mbresëlënëse: Gekoja me të vërtetë nuk e kishte këtë superfuqi vazhdimisht.

"Geckos kanë evoluar në mënyrë të pavarur dhe kanë humbur aftësitë e tyre ngjitëse shumë herë," thotë Stark, kompjuteri i saj i zërit i animuar me një përzierje admirimi si dhe ngazëllimi.

Gekoja jo vetëm që mirëpret rregullimin, por përshtatet në mënyrë fleksibile me nevojat e atmosferës së saj gjithnjë në zhvillim. Ashtë një stil që luan në të gjithë natyrën, në të gjitha mjediset, si dhe midis varieteteve që jetojnë brenda tyre. Përtacët e butë me tre gishta mund të drejtojnë drejtpërsëdrejti në 270 nivele për të identifikuar vrasësit para se të godasin, shumë falë prezencës transformuese të 3 rruazave shtesë të qafës. Dhëmbët e gorillave u zhvilluan për të ngrënë gjethe të rrëzuara kur frutat e buta janë të kufizuara. Dhe Kryqëzatat e Kuqe fluturojnë shumë milje nga mjediset e tyre kryesore Paqësor Veriperëndimore kur farat janë të holla në qytetet e tyre.

Ne gjithashtu kërkojmë që t'i përshtatemi problemeve transformuese. Prirja jonë për të ngrirë ndaj rregullimit është po aq reflektive sa një mbyllje e syve. Dhe ne kemi krijuar shumë korniza, si dhe sisteme për të ruajtur rregullimin larg - posaçërisht në kombet e zhvilluara, ku çdo gjë e vogël nga ftohja te DoorDash kërkon të zëvendësojë problemet e natyrës në zgjidhjen e komoditetit njerëzor të pafund.

"Ne jemi ushqyer me një histori që bota nuk po ndryshon", thotë Danya Baumeister, një mësuese e Universitetit Shtetëror të Arizonës, si dhe bashkëthemeluese e Biomimicry 3.8 që punon si konsulent, i cili bashkëpunon me kolegje, kompani, si dhe firma si Nike si dhe Patagonia për të zbuluar mundësi në natyrë për problemet sfiduese të paraqitjes.

Ndërsa kemi zbuluar që të kujdesemi për rregullimin e vogël, të parashikueshëm - duke u futur nën çadra kur bie shi, duke ndezur dritat kur është errësirë ​​- raste të mëdha, të paparashikueshme, të tilla si pandemitë ndërkombëtare, na rrëzojnë, duke zbuluar fleksibilitetin tonë të përgjegjshëm si dhe duke zbuluar ndjeshmëritë.

Ne nuk mund të ndalojmë trazirat. Por nëse synojmë natyrën, mund të zbulojmë se do të jemi shumë të qëndrueshëm. Ne mund të fillojmë duke përcaktuar tiparet thelbësore për mirëqenien: ushqimi, vendi i shenjtë, puna, kënaqësia periodike, si dhe koha e lirë, etj. Pastaj, garantoni që t'i ruajmë ato duke përsëritur shumëllojshmërinë, tepricën, si dhe decentralizimin e vendosur në natyrë. Ekosistemet - qofshin këneta apo shkretëtira - përfshijnë një larmi bimësh që janë shpërndarë në të gjithë peizazhin në një model të decentralizuar. Pra, kur një tornado rrezikon, mjedisi ka një plan të politikës së sigurimit të jetës.

"Ne jemi të palëkundur për t'u sjellë si natyra, sepse jemi natyrë", thotë Baumeister.

Ne mund të përgatitemi për kopje rezervë, si dhe të përshtatemi me atë që na ofron jeta. Blerja e dyqaneve tona ushqimore në internet si dhe përdorimi i marrjeve në kthesa përgjatë mbylljeve pandemike, ose synimi i ngjarjeve të festimit të ditëlindjes që nuk varen nga ngjarja brenda, mbajtja e konferencave të klubeve të librave të distancuar nga shoqëria në ambiente të jashtme në karrigen e oborrit 6 metra larg, ose transformimi i zonave të gatimit si si dhe hapësira për të jetuar menjëherë në zyrë, si dhe dhomat e shkollës. Dhe ne mund t'i bëjmë ato synime rezervë më të fuqishëm duke llogaritur në rrjetet tona - duke shkëmbyer detyrimet e kujdesit për fëmijët me një familje më shumë në flluskën tonë, duke marrë një kompjuter portativ nga një fqinj tjetër, kur yni rrëzohet, duke u bashkuar me ekipet e përbashkëta të ndihmës që janë shfaqur në të gjithë vendin . Ashtu si natyra, ne mund të shqetësojmë vazhdimisht adresën, si dhe të avancojmë.

Dhe ne gjithashtu mund të zbulojmë mundësi në rregullim. Për Carmen Ventrucci si dhe familjen e saj, kjo sugjeroi të zbulonte një metodë për të forcuar lidhjet familjare si dhe të kishte një përvojë përmirësuese, gjithashtu gjatë një kohe të çrregullt. Ventrucci, një instruktor menaxhimi në Mendota Heights, Minesota, ishte mirënjohëse që ishte në një vend për të përfituar nga rregullimi, kur zona e saj e kolegjit u ofroi nënave dhe baballarëve alternativën e diapazonit duke ditur gjatë gjithë pandemisë. Ajo si dhe partneri i saj kishin aftësinë për të marrë me qira vendbanimin e tyre, si dhe për të marrë 6 fëmijët e tyre, si dhe kafshët shtëpiake kur ngasin, jetojnë, funksionojnë, si dhe kanë më shumë gjasa të shkojnë në kolegj në një rv të ngulur prapa tyre. gjë nga rrjeti i parregullt në episodet COVID-19, familja goditi gjurmët për 9 muaj me shpresën e zhvillimit të një udhëtimi të shquar në mes të pandemisë.

Ventrucci pranon që absolutisht asgjë nuk është e sigurt - gjë që familja e saj ka fat që të ketë burimet për t'iu përgjigjur kushteve në këtë mënyrë. "Ndryshimi do të ndodhë pa marrë parasysh kush je", shprehet ajo. "Ne jemi mjaft kreativë për të përqafuar gjithçka që ndodh në udhëtim." Dhe, ajo përfshin, që përfshin familjen e saj që transformon mendjen e saj, si dhe kthimin herët nëse kërkohet.

Kultivoni marrëdhënie bashkëpunuese

E ngulitur në krijimtarinë tonë shoqërore është forma e një ujku të vetëm kundrejt një qielli blu-gri, duke bërtitur në një pjatë darke të një hëne. Aty lind një imazh i ndryshëm në rrëzë rrëmujave të Ujkut, në

"Një ujk i vetëm është një ujk i ngordhur",, një parajsë akademike, si dhe një vend i fshehtë. Amanda Beer, 30 ujqër të shpëtuar nga fermat e flokëve ose destinacionet buzë rrugës zhvillojnë një paketë të veçantë që jep mësime jetësore për të ardhur nga të rinjtë në rrezik, familjet, si dhe të rriturit që marrin pjesë në programet restauruese të Drejtorit. Programet thonë se Ujku Lidhja, Marrëdhëniet e

"Një pjesë e vetëmbrojtjes sonë si njerëz është të izolojmë," për Beer "Por ne kemi një nevojë kryesore për lidhje."

Dhe në mes të ujqërve, ata bashkëpunojnë në një rreth të përbashkët menaxhimi ku edhe burrat alfa kujdesen për këlyshët, sigurojnë raste të fuqishme të lidhjes. Survival shprehet "palestër"

Natyra natyra është jashtëzakonisht e lidhur, e përbashkët, si dhe publike sesa njohim. Mbijetesa e më të fortit nuk i referohet qëndrueshmërisë së përballueshme të një varieteti akoma për "përshtatjen" e një varieteti për t'iu përshtatur atmosferës së tij transformuese.

Ndërsa është ekstra e lidhur, e përbashkët, si dhe publike sesa njohim. Më e forta nuk i referohet qëndrueshmërisë së përballueshme të një varieteti akoma për një varietet në vend që të përshtatet me atmosferën e tij transformuese.

Problemet e ujqërve ndodhin ndërmjet varieteteve të kalorës për rajonin ose ushqimin, si dhe gjatë gjithë shumimit, ata janë të shkurtër. Oxpeckers merr fuqi të tepruar për të eleminuar. Dhe, natyra përshtatet me partneritetet pjesëmarrëse.

Njerëzit bashkëpunojnë si një tufë për të zvogëluar cakun që një ujk i vetmuar nuk mund ta bënte. Ushqehen gjakpirësit në shpinën e rinocerontit ndërsa heqin qafe parazitët nga fshehja e tij. Veshja e 90% të bimëve që lulëzojnë kanë partneritet me kërpudhat mikorizale që ndihmojnë për të pushtuar origjinën, duke kaluar lëndë ushqyese në bimë në kufi, si dhe pemë në një rrjet lidhjeje nën tokë të quajtur interneti në të gjithë drurin.

Por, gjithashtu, janë bashkuar - mendoni saktësisht se sa me lehtësi është përhapur COVID-19, si dhe saktësisht se si privatësia shoqërore e pandemisë në të vërtetë ka lodhur mirëqenien tonë psikologjike, si dhe ka forcuar kërkesën tonë për bashkim. Edhe pandemia në fakt përveç kësaj ka zbuluar aftësinë tonë natyrore për të punuar së bashku për një mbijetesë të përbashkët. Maskat, në këmbë 6 metra larg, si dhe marrja e imunizuar janë lloje të uniformitetit shoqëror - metodat që ne bashkëpunojmë për të ruajtur njëra-tjetrën të ndryshme pa rreziqe.

Karen Allen në një glob të nivelit të lartë ku lidhjet elektronike zakonisht dominojnë në marrëdhëniet e personave, lidhjet njerëzore luftojnë mbretërore. Si para distancimit shoqëror, 3 në 5 të rritur raportuan se ndiheshin vërtet të vetmuar, duke zhvilluar një epidemi të vetmisë. Shkëmbimi i përhapur i Allen që ekziston në natyrë na përdor një version saktësisht se si ne mund të forcojmë marrëdhëniet si dhe të prodhojmë rrjete të dobishme.

, një ambientalist i riparimit, si dhe specialist i biomimikës, rekomandon që të zhvillojmë partneritete brenda kontekstit të një shkëmbimi të dobishëm si dhe të pyesim: Los Anxhelos a mund të përfitoj një shok, shok apo shok të ardhshëm, si dhe çfarë kërkoj prej tyre? Allen mban në mend se shkëmbimet relacionale në natyrë nuk janë gjithmonë të barabarta, por ato japin të dyja ngjarjet. Në një fletëpalosje të rrahur nga moti ngjitur në artikuj të lehta gjatë gjithë një "A jeni mirë?" zona vendos faktorin e cilitdo qoftë në një kontekst njerëzor.

Pushoni letra të kuqe të forta, treguesi pyet: Rinovoni, si dhe listat e kontrollit numrin e kontaktit për individët për të thirrur nëse ata kërkojnë ndihmë për blerjen e dyqaneve ushqimore, marrjen e një recete, ose nëse ata thjesht kanë ndërmend të flasin me një person. Rigjenerohet

Ndërsa thirrjet për ndihmë mund të shfaqeshin për të marrë edhe më shumë nga shkëmbimi, megjithatë kushdo që i drejtohet thirrjes telefonike ka të ngjarë të ndihet vërtet mirë për ta bërë këtë. Perëndimi, San Francisco, si dhe zjarret e zjarrta me SHBA por në vjeshtën e 2020, fotot e For nën një qiell apokaliptik ngarkuan mediat. Jeta, gjithashtu, bëri informacione për tokat pyjore, ndërtesat, si dhe jetët e djegura. Ndërsa ndizeshin zjarret, ndërsa qielli i shkëlqyeshëm i tymosur shikonte xhinse të çngjyrosura, planeti i djegur furnizoi veten me një jetë krejt të re.

"Jeta është e vështirë, por ajo vazhdon", vite të panumërta, zjarret në fakt janë bërë pjesë e ciklit të shqetësimeve të natyrës, si dhe rigjenerimit. Meg Krawchuk në botë nuk përparon në një vijë të drejtë. Kolegji lëkundet, po aq me kujdes sa ngritjet dhe ngritjet e një trendi të reduktuar - ose po aq kataklizmikisht sa shkatërrimi, si dhe rigjenerimi i një pylli me rritje të vjetër. Pyjet thonë se Universiteti Shtetëror i Oregonit, një mësues i asociuar në Vështrimin e Krawchuk në

Kështu, Tjetër nga dritaret e shtëpisë së saj në vendin e punës te pemët e panjeve që lëkunden nga era,

Në komunikon saktësisht se si varietetet si panjet fituan karakteristikat për rritje të shpejtë. Shumë kështu, ka faqe në internet të angazhuara për metoda për të shkulur fillimet e farërave të panjeve nga oborret, shtretërit e luleve, ndarjet e rrugëve, si dhe ulluqet e shiut. Varietetet oportune të rrezeve të diellit përfitojnë nga ndërprerjet e rëndësishme për të promovuar zhvillimin e tyre, duke shkaktuar një zinxhir rastesh që shkaktojnë ringjalljen e mjedisit. Dhe pasojat e një zjarri të egër, fillimet e farës së lozhës mund të jenë aq të ndryshme sa të mbulojnë tokën si një qilim të gjelbër të gëlqeres.

Papastërtia e mbjellë nga natyra - e bollshme me lëndë ushqyese të tilla si karboni, azoti, fosfori, si dhe kaliumi - ushqen bimë të tilla si kastra zjarri të quajtura në mënyrë të përshtatshme. Përmbytjet njerëzore në dyshemetë e pyjeve kur errësohen nga mbulesat e pemëve ushqejnë lulet rozë të xhevahirit, duke mbështetur përhapjen e saj. Ne qukapikët e mbështetur në të zezë, ushqejmë brumbujt drunor të mërzitshëm që folezojnë në pemët e rëna që furnizojnë jetën shumë kohë pas fatalitetit të tyre. Por prishet, lëshon, si dhe lejon që sekuenca vijuese e zhvillimit të vazhdojë. Ne qeniet kemi një kohë më të vështirë me humbjen.

Ashtu si rrallëherë mirëpresim raste shkatërruese të jetës, siç janë ndarja, humbja e punës ose sëmundja, si kohëzgjatja e ringjalljes, si dhe rigjenerimi. Ose duke vëzhguar ciklet e natyrës, ne mund të zbulojmë të aprovojmë shqetësimin, si dhe ringjalljen që ndodh në jetën tonë. Ndërsa mund të njohë qendrën e pakëndshme të ndërrimeve, si dhe zhvillimin e paparashikueshëm që ato promovojnë. Pemët një pemë panje, ekstreversioni mund të na ndihmojë në rrjetin për punë krejt të re, si dhe të vazhdojë pas një humbje pune. Kutia, si një poligon, një katastrofë mund të na çojë drejt një faze të re të zhvillimit. Zakonisht nxitojmë me ndryshimin, natyra lejon kohë për sanim. Bound humbi gjethet e rëna, duke tërhequr pushtetin për pasivitetin e dimrit si dhe ringjalljen e pranverës.

"Pushimi nuk është kundërshtar i punës", breshkat, si dhe arinjtë shkojnë në torpor, si dhe në letargji. Drita e diellit Alex Soojung rritet, si dhe vendos. Kim Pang gjatë orëve të shumta të jetës, ne zakonisht neglizhojmë njohuritë e përmbushjes së detyrës me pjesën e mbetur. "Pushimi është partneri i punës. Ato plotësojnë dhe plotësojnë njëra-tjetrën. ”

Nëse krijon shkrimtar

Kur-Bend Oregon të ndalemi shkurtimisht, mund të zbulojmë se ringjallja jonë jo vetëm që pasqyron natyrën, por ekziston gjithashtu brenda saj - në lëndë drusore të trasha, dete të ndritshme, si dhe kapitale me erë që ofrojnë jetën tonë të vrullshme. Zjarret e Karen Allen zbuluan qiellin në qytetin e saj të lindjes të She, At, duke siguruar rehabilitimin e ambientalistit

Nga zhgënjimet, si dhe nga bërja e zvarritjes së lëkurës së saj, me mirënjohje të thellë për kushtet e saj, ajo kishte aftësinë të karikonte siç ka vazhdimisht. Shikimi çoi tre orë e gjysmë në perëndim me kodra të zhytura si dhe lugina të shtrira deri në vijën bregdetare.

Ajo vija bregdetare, ajo tërhoqi çizmet e saj prej gome kafe, mori një frymë thellë, si dhe përfshiu zbuluesit e saj, duke ngritur pishina në trend të ngarkuara me polip të detit smerald-jeshil. Ne vendbanimin e metodës, ajo u largua në një pyll me rritje të vjetër ku hemlock perëndimor si dhe bredhi Douglas në të vërtetë kanë përfaqësuar 500 vjet.

lart tek trungjet që zbatojnë pemët, si dhe krahun ose këmbët që ngrihen lart, ajo pyeti veten tuaj numrin e zjarreve, uraganeve, si dhe shumë dëborë që ata me siguri do të duronin. (*) mendoi për periudhat e konsiderueshme të kohës kur natyra i reziston, si ashtu si, për momentin e shpresës, ajo supozoi se edhe ne mund ta durojmë trazimin e jetës. (*), gjithashtu, mund të rivendosë. (*)