Për çfarë mendon mendja që pushon?

Për çfarë mendon truri i fjetur?

Ne pushojmë, përgjithësisht, një e treta e kohës. Por çfarë bën mendja gjatë gjithë këtyre orëve të gjata? Duke përdorur një teknikë të një sistemi ekspert efikas në përkthimin e detyrave të mendjes gjatë gjithë pushimit, studiuesit në Universitetin e Gjenevës (UNIGE), Zvicër, kishin aftësinë për të parë atë që mendojmë kur jemi në gjumë. Duke përfshirë imazhe të dobishme të dridhjeve magnetike (fMRI) si dhe elektroencefalografi (EEG), grupi i Gjenevës jep prova të pakrahasueshme se puna e gjetjes së qindra artikujve të detajeve të rafinuara gjatë gjithë ditës ndodh gjatë pushimit të thellë. Në të vërtetë, tani, mendja, e cila nuk merr më stimulime të jashtme, mund të rishikojë secilën nga këto kujtime në mënyrë që të mbajë vetëm një nga ato më të dobishmet. Për ta bërë këtë, ai zhvillon një dialog të brendshëm midis fushave të ndryshme. Për më tepër, lidhja e një përfitimi me një detaj të veçantë e nxit mendjen ta kujtojë atë në planin afatgjatë. Këto rezultate, të gjenden në ditar Nature Communications, hapni për herë të parë një dritare shtëpie në mendjen e njeriut në pushim.

Në mungesë të pajisjeve efikase në barazimin e detyrës së mendjes, përmbajtja në internet e ideve tona të pushimit mbetet e vështirë për t'u arritur. Megjithatë, ne e pranojmë që pjesa tjetër luan një detyrë të rëndësishme në konsolidimin e huasë së kujtesës, si dhe monitorimin psikologjik: kur pushojmë, mendja jonë riaktivizon gjurmën e kujtesës të zhvilluar gjatë gjithë ditës, si dhe na ndihmon të kontrollojmë ndjenjat tona. "Për të zbuluar se cilat rajone të trurit aktivizohen gjatë gjumit dhe për të deshifruar se si këto rajone na lejojnë të konsolidojmë kujtesën tonë, ne krijuam një dekoder të aftë të deshifronte aktivitetin e trurit në gjumë të thellë dhe me çfarë korrespondon", përshkruan Virginie Sterpenich , një shkencëtar i zënë me profesor Sophie Schwartz në Departamentin e Neuroshkencave Themelore në Fakultetin e Mjekësisë UNIGE, si dhe hetuesi kryesor privat i këtij kërkimi. "Në veçanti, ne donim të shihnim se në çfarë mase emocionet pozitive luajnë një rol në këtë proces."

Gjatë pushimit të thellë, hipokampusi - një kornizë e ujërave të përkohshme që ruan gjurmët momentale të rasteve aktuale - kthen në lëvore detajet që ka mbajtur gjatë gjithë ditës. Developedshtë zhvilluar një dialog i cili mundëson konsolidimin e huasë të kujtesës duke përsëritur rastet e ditës, si dhe për atë arsye forcon lidhjen e internetit midis qelizave nervore.

Kombinimi i MRI, elektroencefalografisë si dhe sistemi i ekspertëve

Për të kryer eksperimentin e tyre, studiuesit vunë vullnetarë në një MRI në natën shumë të hershme, si dhe i bënë ata të luanin 2 lojëra kompjuterike - një lojë video për njohjen e fytyrës të krahasueshme me 'Guess Who?' si dhe një labirint 3D ku duhet të vendoset nisja. Këto lojëra video u zgjodhën për shkak të faktit se ato ndezin zona jashtëzakonisht të ndryshme të mendjes, si dhe janë për këtë arsye shumë më të lehta për t'u identifikuar në fotografitë e MRI. Si përmirësim, lojërat video u krijuan pa kuptimin e vullnetarëve për të siguruar që vetëm njëra nga të dy lojërat video të mund të fitohej (pesëdhjetë përqind e vullnetarëve të dy pesëdhjetë përqind fituan të dytën), për të siguruar që mendja me siguri do të lidhte video lojë fitoi me një ndjenjë të favorshme.

Vullnetarët pas kësaj fjetën MRI për 1 ose 2 orë - me madhësinë e një cikli pushimi - si dhe detyra e tyre e mendjes u regjistrua edhe një herë. "Ne kombinuam EEG, i cili mat gjendjet e gjumit, dhe MRI funksionale, e cila bën një pamje të aktivitetit të trurit çdo dy sekonda, dhe më pas përdorëm një" dekodues neuronal "për të përcaktuar nëse aktiviteti i trurit i vëzhguar gjatë periudhës së lojës u shfaq spontanisht gjatë gjumit", Sophie Schwartz përshkruan.

Edhe kur është në gjumë, mendja thith si stimuj

Duke kontrastuar skanimet MRI të fazave të zgjimit dhe pushimit, studiuesit vunë re se gjatë gjithë pushimit të thellë, modelet e aktivizimit të mendjes ishin jashtëzakonisht të krahasueshme me ato të regjistruara në të gjithë fazën e lojrave në PC. “Dhe, shumë qartë, truri e rijetoi lojën e fituar dhe jo lojën e humbur duke riaktivizuar rajonet e përdorura gjatë zgjimit. Sapo shkoni të flini, aktiviteti i trurit ndryshon. Gradualisht, vullnetarët tanë filluan të 'mendonin' për të dy ndeshjet përsëri, dhe pastaj pothuajse ekskluzivisht për lojën që fituan kur hynë në gjumë të thellë ", pohon Virginie Sterpenich.

Dy ditë më vonë, vullnetarët kryen një ekzaminim të kujtesës: duke njohur të gjitha fytyrat në lojë video, nga njëra anë, si dhe zbuluan faktorin fillestar të labirintit, nga ana tjetër. Këtu edhe një herë, edhe më shumë fushat e mendjes të lidhura me lojën video u aktivizuan gjatë gjithë pushimit, shumë më mirë ishin efikasitetet e kujtesës. Kështu, kujtesa e lidhur për të kompensuar është më e madhe kur riaktivizohet automatikisht gjatë gjithë pushimit. Me këtë punë, grupi i Gjenevës hap një këndvështrim krejt të ri në hulumtimin e mendjes që pushon, si dhe punën mahnitëse që bën çdo mbrëmje.