Inovacioni i ngrohtë i vë në qendër të vëmendjes individët me përkeqësim mendor

Teknologjia e ngrohtë i vë njerëzit me çmenduri në qendër të fazës

Inovacioni i ngrohtë është një inovacion i lehtë për t’u përdorur, jo stigmatizues, i drejtuar ndaj asaj që individët me përkeqësim mendor mund të bëjnë akoma. Këtë javë studimi i duhur për këtë temë në TU / e u identifikua zyrtarisht nga Expertise Center Dementia si një know-how. Teknologjia i bën Studiuesit Rens Brankaert & Wijnand objektin e 6-të të kompetencës së kësaj kompanie, dhe gjithashtu fillestarin veçanërisht të përqendruar në inovacion. "Me teknologjinë e ngrohtë ne duam t'i shtojmë jetën viteve, në vend që thjesht t'i shtojmë vite jetës."

Wijnand Ijsselsteijn dhe gjithashtu “Teknologjia e ngrohtë ka të bëjë me dhënien e një zëri njerëzve me demencë. Në vend që të dalim me zgjidhjet tona, ne fillojmë nga ajo që ata vetë duan, nevojat dhe sfidat e tyre. Shikoni, në TU / e kemi një përvojë të madhe në fushën e dizajnit dhe teknologjisë. Kjo është një gjë e mirë, sigurisht, por rreziku është që ju të filloni të shikoni gjithçka nga ajo perspektivë. Ju shpesh e shihni këtë të ndodhë me inteligjencën artificiale, për shembull, ku shihni studiuesit që 'shtyjnë' zgjidhjet e tyre teknologjike. Me 'teknologji të ngrohtë' ne duam të bëjmë saktësisht të kundërtën: ne marrim pyetjen konkrete që njerëzit kanë si pikënisje ".

Rens Brankaert IJsselsteijn, nismëtarët e objektit, sqarojnë saktësisht se si inovacioni komod mund të ndihmojë individët me përkeqësim mendor. “Njerëzit janë ekspertë të përvojës së tyre, ata e dinë më së miri se çfarë do t'i ndihmojë ata. Pra, ne projektojmë teknologji me njerëz në vend të njerëzve. Sigurisht, njerëzit me çmenduri nuk janë gjithmonë në gjendje ta shprehin këtë verbalisht, kështu që ju duhet ta lehtësoni këtë. Për shembull, si ia prezantoni një koncept të komplikuar dikujt me çmenduri? Kjo është një pyetje shumë e ndërlikuar. Atëherë nuk do të flasësh më aq për teknologjinë, por për bashkëpunimin dhe komunikimin ”.

Human:

Wijnand Ijsselsteijn: “Bota mjekësore është plot me fjalë për fuqizimin dhe dhënien e njerëzve më shumë kontroll mbi procesin e tyre të kujdesit shëndetësor. Kjo tingëllon bukur, por për 90 përqind të njerëzve që kanë nevojë për kujdes, thjesht nuk është e vërtetë. Ata thjesht nuk mund ta bëjnë këtë, as nuk dëshirojnë. E shoh në nënën time, e cila ka sëmundjen e Alzheimerit. Me 'teknologjinë tonë të ngrohtë' ne fillojmë nga vetë personi, në atë që ne e quajmë një qasje "në qendër të njeriut". Duke biseduar drejtpërdrejt me njerëzit, mundësisht në mjedisin e tyre, ne mbledhim atë që ata vetë duan. "

Rens Brankaert - faqosje e përqendruar ”Një shembull i mirë i mënyrës se si punojmë është jastëku VITA, të cilin ne e krijuam së bashku me organizatën e kujdesit Pleyade për njerëzit në një fazë të mëvonshme të demencës. Duket si një jastëk i zakonshëm, por duke prekur sipërfaqet me ngjyra mund të luani muzikë personale dhe skedarë zëri. Në hartimin e këtij jastëku kishim dy parime. Së pari, bashkë-krijimi, në të cilin zgjedhjet e dizajnit bëhen së bashku me grupin e synuar. Dhe së dyti, reciprociteti, ku siguroheni që jo vetëm studiuesi, por edhe grupi i synuar të marrë diçka nga ajo. Ne filluam duke vendosur një altoparlant në një jastëk dhe pastaj pamë se si u ul me grupin e synuar. Mund të thuash që procesi i dizajnimit është një lloj 'skicimi i teknologjisë': shikon se çfarë përshtatet dhe çfarë funksionon, dhe mëson së bashku nëse kap apo jo. Të cilin më pas vazhdoni ta rregulloni, në një proces përsëritës. ”

Roboti:

Wijnand Ijsselsteijn: “Në këtë kontekst, mund të jetë mirë të tregosh se çfarë i ndodhi nënës time kur qeni i saj vdiq. Ajo me të vërtetë vuajti shumë për shkak të kësaj. Dy javë pas vdekjes së qenit, ne i blemë asaj një mace robot për të parë se si do të reagonte ajo ndaj saj. Dhe doli, se macja ishte shpejt gjithçka për të cilën mund të fliste. Macja u bë qen.

Intensiteti i asaj marrëdhënie emocionale me robotin me të vërtetë më befasoi. Dhe nuk zhduket; më shumë se një vit më vonë është ende aq e fortë. Kështu që e shihni në rastin e nënës sime, një robot punon me të vërtetë shumë mirë. Në fakt, me kohë funksionon shumë mirë. Pastaj ajo vazhdon të vazhdojë për macen, ndërsa ti gjithashtu dëshiron të flasësh për gjëra të tjera. "

Rens Brankaert felinë ”Kjo prek një pikë të rëndësishme. Fëmijët dhe partnerët ndonjëherë e kanë shumë të vështirë të pranojnë që personi i tyre i dashur ka çmenduri. Ju dëshironi ta merrni atë parasysh edhe në modelin tuaj. Si mund t’i ndihmojmë ata që janë përreth tyre që të përballen mirë me ndryshimin? Kështu që ju duhet të shkoni një hap më tej sesa thjesht personi me çmenduri, por gjithashtu shikoni të gjithë sistemin shoqëror përreth tyre, siç janë kujdestarët e tyre familjarë dhe kujdestarët profesionalë. ”

Wijnand Ijsselsteijn: “Kujdestarët joformalë në fakt mund të japin një kontribut shumë aktiv në teknologjinë e ngrohtë. Merrni jastëkun VITA, ku kujdestarët informalë mund të ngarkojnë zërin e tyre ose të fëmijëve të tyre dhe ta luajnë atë. Kjo do të thotë që ju të përfshiheni drejtpërdrejt, duke krijuar ndjenjën se është një përpjekje e përbashkët. Kjo e bën teknologjinë e ngrohtë jo vetëm të ngrohtë për personin me çmenduri, por edhe për njerëzit përreth tyre. ”

biberon

Rens Brankaert: “Teknologjia e ngrohtë ka të bëjë gjithashtu me qëllimin me të cilin ju vendosni teknologjinë. Ju nuk doni që stafi i kujdesit të përdorë jastëkun VITA si një lloj biberoni 'teknologjik': "Këtu është jastëku, shko ulu në një cep dhe do të jesh mirë për gjysmë ore, dhe pastaj do ta shohim." Ju:

"Pra, kur ata e informojnë individin me përkeqësim mendor: Nëse mund të përdorësh gjithashtu mbushjen për të filluar një diskutim dhe gjithashtu të kërkosh thirrje."

Wijnand Ijsselsteijn: “E ngrohtë, struktura kryesore e inovacionit komod nuk është ta bësh trajtimin shumë më efektiv, megjithëse kjo mund të jetë një nxitje e mrekullueshme. Kujdestarët e anëtarëve të familjes përdorin pajisjet tona për të siguruar që individët me përkeqësim mendor të jenë më të qetë dhe gjithashtu shumë më pak të ngjarë të panikojnë, që natyrisht është një fitore e plotë, pasi ofron lehtësim për procedurat kryesore në trajtim. jo praktikisht vegla pune. Hollanda mund të jetë gjithashtu paraqitja e një mjedisi që është pozitiv për të qëndruar brenda dhe gjithashtu i njohur. For është një objekt jetese i asistuar në The ku një drejtues me të vërtetë progresiv siguroi repartin e tij sipas asaj që njohin aktualisht qytetarët. Shembulli, ekziston një kishë e vogël ku luhen këngë shpirtërore, si dhe një kafene e vogël. “

Rens Brankaert: “Personeli gjithashtu shëtit me veshje të thjeshta, në krahasim me veshjet klinike. Dhe pikë fantastike është se me të vërtetë nuk rriti pikët për individët që ekzistonin si qytetarë, por gjithashtu edhe për personelin. Por çmimi i mungesës ra nga 15 përqind në nën 5 përqind. Ekziston shumëllojshmëria e rasteve të dilemës që u ul në një të tretën në 3 vjet. “

Rens Brankaert: ”për këtë lloj përpjekje ju nevojiten udhëheqës që janë të hapur për t’u transformuar dhe gjithashtu që rrezikojnë të thyejnë atë që është e zakonshme në kujdesin mjekësor. ”Por kjo nuk është e gjitha. Ju gjithashtu duhet të merrni mjetet që krijoni tek institucionet dhe të trajnoni njerëzit për to. Njerëzit me çmenduri nuk janë gjithmonë të arritshëm. Duhet ta organizoni, dhe ta kornizoni siç duhet në mënyrë etike. Si e bën këtë në një mënyrë të mirë? ”

Wijnand ende një glob për tu fituar atje. ”Në këtë drejtim, sigurisht që kemi një aleat shumë të rëndësishëm në Alzheimer Nederland. Ata janë shumë të interesuar dhe mendojnë së bashku me ne. Do të ishte mirë nëse siguruesit do të shkelnin në pjatë.

Ata ndoshta ende nuk e shohin modelin e fitimeve. E megjithatë me teknologjinë e ngrohtë sigurisht që mund të bëni një fitim në drejtim të parandalimit, zvogëlimit të mungesave të punës në personelin e kujdesit dhe zvogëlimit të përdorimit të qetësuesve. Në botën e Alzheimerit, shumë para po shkojnë për kërkime psikofarmaceutike dhe ilaçe. Por ne besojmë se kjo sëmundje nuk do të zgjidhet në dekadat e ardhshme. Pra, kjo është diçka me të cilën duhet të merresh tani dhe ku teknologjia e ngrohtë mund të ndihmojë ".

Përtej unë vërej nga përgjigjet ndaj parimit tonë që individët me të vërtetë e rekomandojnë atë, si dhe gjithashtu kanë pak nga një minutë aha.

Rens Brankaert IJsselsteijn: “Një sfidë tjetër janë furnizuesit e teknologjisë. Kompanitë padyshim që duhet të fitojnë para dhe jo gjithmonë kanë kohë për të bërë shumë përsëritje ose për të bërë kërkime afatgjata mbi efektet. Ju gjithashtu shihni që kompanitë ende po i kushtojnë shumë vëmendje sensorëve që japin një sinjal nëse diçka nuk është në rregull. Tani ka shumë kompani në Hollandë që tregtojnë një sistem të ngjashëm monitorimi.

Unë do të doja t'i sfidoja këto kompani të mendojnë me ne se si gjërat mund të bëhen ndryshe, se si ne mund të zgjerojmë dhe përmirësojmë shërbimet e tyre. Por ky është një hap i vështirë për tu ndërmarrë, edhe sepse ne si shkencëtarë ndonjëherë humbasim mundësitë. Pastaj ne bëjmë një prototip dhe shkruajmë një letër për këtë, dhe kaq. ”

Njësitë e ndjeshmërisë së Wijnand dhe ekranet me prekje ”Ne gjithashtu duhet të heqim qafe të gjitha ato ekrane të vogla dhe ekranet e prekjes. Bota thjesht nuk është një pjatë qelqi, pas së cilës ndodhin gjëra që indirekt mund t’i prekni. Bota ka lehtësim dhe formë, dhe është pikërisht kjo pasuri shumë-shqisore që ju doni ta provoni dhe ta ktheni përsëri. Inteligjenca artificiale gjithashtu mund të luajë një rol në këtë, pikërisht sepse është adaptive, ajo mund të mësojë nga ndryshimi i rrethanave dhe përdoruesve. "

“Një premisë e rëndësishme e teknologjisë së ngrohtë është gjithashtu se teknologjia bëhet e padukshme. Produkti ose shërbimi thjesht bën atë që supozohet të bëjë, dhe e bën atë shumë mirë, dhe teknologjia zbehet në sfond. Dhe mos harroni faktorin e formës. Mjetet që ne bëjmë nuk duhet të funksionojnë vetëm, ato gjithashtu duhet të jenë të bukura dhe të mos stigmatizojnë njerëzit kur përdoren brenda në shtëpitë e tyre. Në mënyrë që njerëzit të identifikohen me ta dhe të jenë krenarë për ta. ”

Revolucion

Rens Brankaert: “Në fund të fundit, vjen puna për të përdorur teknologji të ngrohtë për të shtuar jetën në vite, në vend se vetëm vitet në jetë. Kjo kërkon pak a shumë një revolucion brenda në të gjithë sistemin tonë të kujdesit. Bashkëpunimi i ri midis Qendrës sonë të Ekspertizës së Dementia & Technology dhe Alzheimer Nederland synon të jetë forca lëvizëse për këtë ".

Wijnand IJsselsteijn: “Shpresojmë që me kalimin e kohës ECDT të marrë një jetë të vetën, se nuk do të jemi më epiqendra, por që do të përhapet në shumë mënyra nga njerëzit, të cilët gjithashtu do të marrin pronësinë e tij. Unë parashikoj një rrjet mësimi, në të cilin ju shkëmbeni njohuri dhe përvoja në një nivel shumë të barabartë, jo vetëm në nivelin akademik, por edhe me profesionistin e kujdesit, dhe me njerëzit që preken, kujdestarët e familjes, personat me çmenduri. Për mua, këto janë hapat e ardhshëm për Qendrën tonë të Ekspertizës. ”: (*) IJsselsteijn: (*).