Dëshironi të shmangni dëmtimet e tepërta? Mos u përkul shumë përpara

running

Dëmtimet e zakonshme të mbipërdorimit që qortojnë joggers mund të vijnë nga një keqbërës jo i mundshëm: saktësisht sa përpara ju bëni

Fleksioni i trungut, këndi në të cilin një vrapues përkulet përpara nga kofshi, mund të ndryshojë jashtëzakonisht shumë - vrapuesit e shpejtë kanë kënde të vetë-raportuar prej rreth -2 nivelesh deri në 25. Një hulumtim i ri nga Universiteti i Colorado Denver (CU Denver) zbuloi se përkulja më e lartë e trungut ka ndikim të konsiderueshëm në madhësinë e hapit, aktivitetet e përbashkëta, dhe gjithashtu presionet e përgjigjes në tokë. Si anoni mund të jetë vetëm një nga faktorët e shqetësimit tuaj në gju, stresit mesatar tibial dhe çrregullimit të ankthit, ose dhimbjes në shpinë.

"Ky ishte një kafshë shtëpiake e kthyer në një studim", pohoi Anna Warrener, Ph D., shkrimtar kryesor dhe gjithashtu ndihmës mësues i sociologjisë në CUDenver Warrener merrej me studimin paraprak të kërkimit gjatë gjithë shoqërisë së saj postdoc me Daniel Liberman, Ph D., në Departamenti i Biologjisë Evolucionare Njerëzore në Universitetin e Harvardit “Kur [Lieberman] ishte duke u përgatitur për maratonat e tij, ai vuri re njerëz të tjerë që anonin shumë përpara ndërsa vraponin, gjë që kishte kaq shumë pasoja për gjymtyrët e tyre të poshtme. Studimi ynë u ndërtua për të zbuluar se cilat ishin ato. ”

Hulumtimi u lëshua në Shkenca e Lëvizjes Njerëzore.

Një kënd i ri për dëmtimet e mbipërdorimit

Koka, krahët dhe gjithashtu trungu përbëjnë rreth 68% të masës së përgjithshme të trupit. Modifikimet e vogla në përkuljen e trungut kanë të mundur të ndryshojnë ndjeshëm kinematikën e gjymtyrëve të poshtme dhe presionet e përgjigjes në tokë (GRF) gjatë vrapimit.

Për të studjuar rezultatet e rrjedhës së poshtme, Warrener dhe gjithashtu grupi i saj punësuan 23 vrapues të kohës së lirë pa lëndime, midis moshës 18 dhe 23 vjeç. Ata regjistruan me videot secilin individ duke kryer teste 15 sekondëshe në mjedisin e tyre të vetë-zgjedhur të bagazhit dhe gjithashtu 3 të tjerë: një kënd të përkuljes 10-, 20-, dhe gjithashtu një 30-shkallë. Por për të bërë punën e hulumtimit, ata së pari duhet të zbulonin saktësisht se si të gjenin çdo vrapues që të përkulej në këndin më të mirë.

"Ne duhej të krijonim një mënyrë në të cilën ne mund të detyronim dikë në një ligësi përpara që nuk i bënte aq të pakëndshëm sa të ndryshonin gjithçka në lidhje me ecjen e tyre," pohoi Warrener Grupi vuri një tavan plastik me peshë të lehtë nga tavani thjesht mbi kokat e vrapuesve, zhvendoseni lart ose poshtë, duke u mbështetur në këndin e kërkuar.

Në kundërshtim me teorinë fillestare të grupit, madhësia e zakonshme e hapit uli 13 centimetra dhe gjithashtu rregullsia e hapit u rrit nga 86.3 hapa / min në 92.8 hapa / min. Anëtari i familjes i tejkalimit të hipit ngriti 28%.

"Marrëdhënia midis frekuencës së goditjes dhe gjatësisë së hapit na befasoi," pohoi Warrener "Ne menduam se sa më shumë që anonte përpara, këmba juaj do të duhej të zgjatej më tej për të mos rënë në masë trupin tuaj jashtë ajrit të mbështetjes. Si rezultat, frekuenca e tejkalimit dhe hapit të hapit do të rritet. Anasjelltas ishte e vërtetë. Gjatësia e ecjes u bë më e shkurtër dhe shkalla e hapit u rrit. ”

Warrener mendon se kjo mund të planifikojë një rënie në fazën e ajrit (nëse nuk po marrin aq shumë transmetim, vrapuesit me siguri do të ndërmarrin veprime shumë më të shkurtra), gjë që tregon lëvizjet e këmbëve të përshpejtuara si rezultat i uljes së aktivitetit përpara.

"Akti i lëkundjes së këmbës tuaj është me të vërtetë i shtrenjtë ndërsa vraponi," pohoi Warrener "Lëkundja e tij më shpejt ndërsa anoni përpara mund të nënkuptojë një kosto më të lartë lëvizëse".

Krahasuar me përkuljen natyrore të trungut të individëve, këndet e ngritura çuan në një hip shumë më të përkulur dhe gjithashtu nyje të lakuar të gjurit. Një dobësim më i madh gjithashtu transformoi këmbën e joggers dhe gjithashtu uli vendosjen e krahut ose këmbës, duke çuar në një efekt të rritur të GRF në trup (çmimi i paketimit me 29%; efektet e presionit të përgjigjes në tokë vertikale tranzitët me 20%).

Përzierja e këndit të përkuljes së trungut, pozicionimit të këmbës dhe këmbës, dhe gjithashtu variablat GRF, zbulon se përkulja ekstreme e trungut mund të jetë një shkak kryesor i llojit të pafavorshëm të drejtimit dhe gjithashtu, sipas Warrener, është thelbësore për të kuptuar saktësisht se si llojet e ndryshme të vrapimit maksimizojnë ekonominë situata dhe gjithashtu efikasiteti.

"Pamja më e mirë është se vrapimi nuk ka të bëjë me atë që po ndodh nga bagazhi poshtë - është një përvojë e tërë trupit", pohoi Warrener "Studiuesit duhet të mendojnë për efektet në rrjedhën e poshtme të përkuljes së trungut kur studiojnë biomekanikën e vrapimit."