Vitamina C: Rishikimi i hulumtimeve të diskutueshme mund të ndryshojë sugjerimet

Një shkencëtar pozon me pajisje laboratorike.

  • Rekomandimet për nevojat minimale të përditshme të vitaminës C bazohen në një kërkim, nëse është shqetësues, nga vitet 1940.
  • Tani, shkencëtarët në fakt kanë rianalizuar informacionin e kërkimit duke përdorur pajisje analitike të ditëve të sotme.
  • Vlerësimi krejt i ri rekomandon një sugjerim shumë më të madh për sasinë minimale të vitaminës C të kërkuar për shëndet dhe mirëqenie të përditshme përgjithmonë.

Në vitet 1940, Instituti Kërkimor Sorby i Anglisë kreu eksperimente për të gjetur se sa vitaminë C kërkon një individ për të qëndruar larg skorbutit.

Kërkimet e kërkimit u përdorën më vonë për të garantuar sugjerime nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) në lidhje me sa vitaminë C kërkohet përgjithmonë shëndet dhe mirëqenie.

Një vlerësim i ri i informacionit të mbledhur në eksperimentet Sorby tregon se një individ në fakt kërkon dy herë sasinë ekzistuese të sugjeruar të përditshme të vitaminës C-95 miligramë (mg) në ditë në vend të 45 mg në ditë.

Në momentin që përfundoi kërkimi Sorby, shkencëtarët, të cilët nuk kishin përfitimin e sistemeve kompjuterike dhe gjithashtu qasjet analitike të ditëve të sotme, përdorën "metodën e syrit" për të marrë sugjerimet e tyre.

Ata përfunduan se individët kërkonin thjesht 10 mg vitaminë C çdo ditë për të qëndruar larg skorbutit. OBSH e keqkuptoi këtë dhe gjithashtu katërfishoi numrin kur bëri sugjerimet e saj. Por vlerësimi i ri rekomandon që edhe ky të jetë shumë i shkurtër.

Kërkimet krejt të reja për të shfaqen në The American Journal of Clinical Nutrition.

Një vlerësim shumë më i mirë

Ndër funksionet e tjera të ndryshme, vitamina C është thelbësore për prodhimin e kolagjenit, një proteinë e shëndetshme që zhvillon qelizat e shenjës, e cila lidhet me dëmtimet e njëri -tjetrit, duke u mundësuar atyre të shërohen. Kolagjeni gjithashtu kontribuon në shëndetin dhe mirëqenien e zemrës duke mbajtur sipërfaqet e murit kapilar.

Sipas vlerësimit krejt të ri:

"Analizat e fuqishme parametrike të të dhënave të provës [Sorby] zbulojnë se një marrje mesatare ditore e vitaminës C prej 95 mg kërkohet për të parandaluar forcën e dobët të mbresë për 97.5% të popullsisë. Një marrje e tillë e vitaminës C është më shumë se dyfishi i marrjes ditore prej 45 mg vitaminë C të rekomanduar nga OBSH, por është në përputhje me panelet e shkrimit për Akademinë Kombëtare të Mjekësisë dhe vendet [e tjera]. ”

Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH), në Shtetet e Bashkuara, aktualisht sugjerojnë 90 mg të vitaminës në ditë për meshkujt dhe gjithashtu 75 mg në ditë për zonjat.

Hulumtimi gjithashtu zbuloi se kërkon më shumë kohë për tu rikuperuar nga mungesa e vitaminës C sesa mendohej më parë, dhe gjithashtu ky shërim ka nevojë për doza më të mëdha të vitaminës.

Shkencëtarët përfunduan se marrja e dozave prej 90 mg në ditë për 6 muaj dëshiron të rivendosë shërimin e rregullt të lëndimeve, i cili është ende i pasigurt kohëzgjatja e kohës kur shtesat e vitaminës C kërkohen për rinovimin e shumicës së individëve.

Michelle Routhenstein, një parandalues cardiolDietologu ogy që nuk ishte i lidhur me vlerësimin, i rekomandoi "Detonic.shop" se gradat e vitaminës C për shëndetin dhe mirëqenien e zemrës kërkojnë ekspedita shtesë:

"Ndërsa ne e dimë se vitamina C është thelbësore për shëndetin e zemrës, me gjasë për shkak të rolit të saj në rrugë të veçanta si rruga e oksidit nitrik dhe rruga e glutathione, doza aktuale e rekomanduar për individët me sëmundje të zemrës duhet të rishikohet për të siguruar nivelet optimale."

Gjyqet Sorby

Të dhënat nga gjykimet Sorby u mblodhën me përpikëri dhe vazhdojnë të jenë me vlerë. Por metodologjitë e studimit pasqyrojnë një kohë shumë të ndryshme, kur bëhet fjalë për etikën e kërkimit.

Autori kryesor i analizës së re Prof. Philippe Hujoel e tha qartë, duke folur për UW News:

"Eksperimenti i vitaminës C është një studim tronditës. Ata i varfëruan nivelet e vitaminës C të njerëzve për një kohë të gjatë dhe krijuan emergjenca kërcënuese për jetën. Nuk do të fluturonte kurrë tani. "

Prof Hujoel tregon hulumtime shkencore për shëndetin dhe mirëqenien e dhëmbëve dhe gjithashtu shëndetin publik në Universitetin e Uashingtonit, në Seattle.

Ekzaminimi i vitaminës C Sorby iu përmbajt hapave të eksperimenteve të krahasueshme, të cilat në të vërtetë kishin zhvilluar sasitë minimale të ujit, grurit, dhe gjithashtu vitaminës A të nevojshme për mbijetesë.

Hulumtimi i vitaminës C përbëhej nga 20 individë që ishin kundërshtues të zellshëm në Luftën e Dytë Botërore. Çdo individ merrte ose 0 mg, 10 mg, ose 70 mg çdo ditë gjatë gjithë kohëzgjatjes së mungesës - pas kësaj më vonë u rrit dozat e mëdha të vitaminës.

Për të ekzaminuar ndikimet e mangësisë, shkencëtarët dëmtuan në mënyrë eksperimentale individët dhe gjithashtu analizuan shërimin e tyre, dhe gjithashtu veçanërisht dhëmbëzimin, si dëshmi e aftësisë për të krijuar kolagjen në reagimet ndaj mungesës së vitaminës C.

Një pamje e freskët

Prof Hujoel, së bashku me Dr Margaux Hujoel, një studiues që shikon në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan, i nënshtruan informacionit Sorby një vlerësimi analitik me aftësinë e modeleve kritike në koleksionet e shembujve më të vegjël, diçka që nuk u ofrua në vitet 1940.

Hulumtimi i Sorby, së bashku me të qenit i vogël, u identifikua nga një qarkullim i parregullt seksual, përmendi Routhenstein, i cili në fakt përbëhej nga 19 burra dhe gjithashtu thjesht një zonjë.

Hulumtimi krejt i ri paralajmëron:

"Isshtë arritur në përfundimin se dështimi për të rivlerësuar të dhënat e një prove historike me metoda të reja statistikore pasi ato u bënë të disponueshme mund të ketë çuar në një tregim mashtrues mbi nevojat e vitaminës C për parandalimin dhe trajtimin e patologjive të lidhura me kolagjenin."

Kërkimet për rekomandime që sugjerimet mund të përfitojnë nga një rivlerësim i ditëve të sotme. Routhenstein pajtohet, dhe gjithashtu veçoi një. "Për popullatën e përgjithshme, vitamina D është padyshim një lëndë ushqyese që duhet të rivlerësohet."

Kris Sollid, mbikëqyrës i moshuar i ndërveprimeve ushqyese në Këshillin Ndërkombëtar të Informacionit të Ushqimit, që nuk ishte i lidhur me studimin e ri kërkimor, informoi MNT:

"Një nga gjërat më të mëdha në lidhje me shkencën, përfshirë shkencën e të ushqyerit, është ajo që vazhdon të evoluojë ndërsa mësojmë për rëndësinë e ushqimeve dhe ushqyesve të ndryshëm dhe metodave të reja të hartimit dhe analizimit të kërkimit për të studiuar ndikimin e tyre në aspekte të shumta të shëndetit."

Sollid mbajti në mend se ekziston një grup krejt i ri dhe gjithashtu një procedurë analize për përcaktimin e kushteve të vazhdueshme të rrezikut të zvogëlimit të shkallës së konsumit (CDRR). Ai deklaroi:

"Përditësimet e fundit të natriumit dhe kaliumit [marrjet e referencës dietike] në vitin 2019 ishin të parat që përdorën këto metoda të reja CDRR. Përveç natriumit dhe kaliumit, sepse ato janë të ndërlidhura, lëndë ushqyese të tjera, p.sh. magnezi, acidet yndyrore omega-3 dhe vitamina E, janë zgjedhur […] për konsideratat e ardhshme të përditësimit. "

.