Vaksinat mbrojnë individët kundër variantit COVID-19 Delta, por vetëm nëse janë plotësisht të vaksinuar: studimi

Varianti Delta tani është forma mbizotëruese e COVID në SH.B.A.

By Paul Best |

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Dr. Murthy: Varianti Delta është 'shumë më i transmetueshëm' sesa variantet e tjera të COVID Video

Dr. Murthy: Varianti Delta është 'shumë më i transmetueshëm' sesa variantet e tjera të COVID

Kirurgu i Përgjithshëm Amerikan diskuton rreziqet e variantit të ri të koronavirusit në 'Raportin Special'.

Një studim i ri zbuloi se individët duhet të vaksinohen plotësisht në mënyrë që të mbrohen nga varianti COVID-19 Delta, i cili tani është mbizotërues në Shtetet e Bashkuara. 

"Në individë që nuk ishin infektuar më parë me SARS-CoV-2, një dozë e vetme e vaksinave Pfizer ose AstraZeneca mezi shkaktoi antitrupa neutralizues kundër variantit Delta", shkruajnë studiuesit francezë në revistën Nature. 

"Sidoqoftë, një regjim me dy doza gjeneroi nivele të larta sero-neutralizimi ndaj varianteve Alpha, Beta dhe Delta," shtuan ata.

Mostrat e gjakut nga vetëm 10% e individëve që morën një dozë të vaksinave Pfizer-BioNTech ose AstraZeneca mund të neutralizonin variantin Delta, por ky numër u rrit në 95% pas dozës së dytë. 

Deri më tani, 67.3% e të rriturve amerikanë kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës dhe 58.5% janë vaksinuar plotësisht. 

Varianti Delta, i cili u zbulua për herë të parë në Indi tetorin e kaluar, tani është përgjegjës për 51.7% të rasteve të reja në Shtetet e Bashkuara, sipas të dhënave të lëshuara nga CDC të Mërkurën. 

Në këtë mars 17, 2021, paraqesni foto, punonjësi shëndetësor administron një dozë të një vaksine Pfizer COVID-19 gjatë një klinike vaksinimi në Grand Yesha Ballroom në Filadelfia. (AP Foto / Matt Rourke, Skedar)

Në këtë mars 17, 2021, paraqesni foto, punonjësi shëndetësor administron një dozë të një vaksine Pfizer COVID-19 gjatë një klinike vaksinimi në Grand Yesha Ballroom në Filadelfia. (AP Foto / Matt Rourke, Skedar)

Studiuesit vunë në dukje se studimi i tyre mund të jetë i kufizuar nga "numri i ulët i marrësve të vaksinave të analizuar", i cili përbëhej nga vetëm 59 individë. 

Ata gjithashtu vëzhguan 103 njerëz që ishin rikuperuar nga COVID-19 dhe zbuluan se aftësia e antitrupave natyralë për të neutralizuar virusin "u zvogëlua ndjeshëm me 4 deri në 6 herë" për variantin Delta krahasuar me llojet e tjera. Kjo ndjeshmëri u rrit pas një doze të vaksinës. 

Studimi nga studiuesit francezë të enjten bëri jehonë në gjetjet në pjesë të tjera të botës. Studiuesit britanikë zbuluan se dy doza të vaksinës Pfizer janë 88% mbrojtëse ndaj infeksionit simptomatik me variantin Delta, ndërsa një studim izraelit këtë javë zbuloi se vaksina Pfizer është 64% efektive kundër infeksionit të lehtë me variantin Delta. 

Pfizer njoftoi të enjten se ata do të kërkojnë autorizimin e përdorimit emergjent për një dozë të tretë të vaksinës së saj COVID-19 për të rritur imunitetin mes përhapjes së variantit Delta. 

Associated Press kontribuoi në këtë raport.