Vaksinat e dhëna në 20 vitet e fundit mund të parandalojnë 50 milion vdekje

Vaksinat e dhëna në 20 vitet e fundit mund të parandalojnë 50 milion vdekje në LMIC

Vaksinat e bëra në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme (LMIC) në 20 vitet e fundit do të parandalojnë 50 milion vdekje nga sëmundjet infektive.

Hulumtimi i ri, i udhëhequr nga Konsorciumi i Modelimit të Ndikimit të Vaksinave, përfshirë studiuesit në Imperial College London, vlerësoi ndikimin e aktiviteteve të vaksinimit kundër 10 sëmundjeve infektive në 112 vende.

Ekipi thotë se suksesi pritet të vazhdojë, me 47 milion vdekje të tjera parashikohet të parandalohen nga vaksinimi i bërë midis 2020 dhe 2030, nëse përparimi është i qëndrueshëm.

Kjo do të nënkuptojë se 97 milion vdekje në LMIC do të parandalohen nga vaksinimi që ndodh midis 2000 dhe 2030.

Pjesa më e madhe (52 milion) e vdekjeve të evituara do të ishin fëmijë nën moshën pesë vjeç.

Sidoqoftë, studiuesit paralajmërojnë që COVID-19 ka prishur aktivitetet e vaksinës dhe mund të çojë në një rënie të mbulimit.

Studimi, i botuar në eLife, është vlerësimi më i madh i ndikimit të vaksinës para fillimit të pandemisë COVID-19.

Ndërsa ndikimi i shkaktuar nga COVID-19 është i vështirë të vlerësohet deri më tani, studiuesit thonë se ka të ngjarë të ketë vonesa në aktivitetet e vaksinës pasi ndërpriten shërbimet shëndetësore.

Ndikimi i vaksinës në 10 sëmundje vdekjeprurëse

Sëmundjet që studiuesit përfshinë përfshinë fruthin, hepatitin B, virusin papillomak njerëzor (HPV), ethet e verdha, Haemophilus influenzae të tipit b, Streptococcus pneumoniae, rubeolën, rotavirusin, serogrupin A të Neisseria meningitidis dhe encefalitin japonez.

Nëse përpjekjet e vaksinimit vazhdojnë siç janë planifikuar deri në vitin 2030, ekipi vlerëson se do të shmangen 47 milion vdekje nga fruthi. Më i larti tjetër ishte hepatiti B me 29 milion vdekje të shmangur dhe HPV ishte i treti me 6.6 milion vdekje të shmangur.

Studimi bazohet në punën e mëparshme dhe ekipi ka përdorur modele të reja dhe të azhurnuara për të kuptuar më mirë diapazonin e pasigurisë për shumë prej patogjenëve.

Rezultati i kësaj është që ndikimi në të ardhmen është zvogëluar për fruthin dhe hepatitin B dhe ndikimi në përgjithësi është zvogëluar për ethet e verdha. Sa i përket HPV, ndikimi është rritur kur studiuesit ekzaminuan ndikimin nga grupi i lindjeve pasi skenari i mbulimit i përdorur nga konsorciumi për këtë botim është më optimist se paraardhësi i tij.

Konsorciumi i Modelimit të Ndikimit të Vaksinave është financuar nga Gavi, Aleanca e Vaksinave dhe Fondacioni Bill & Melinda Gates.

Përfitimet afatgjata të aktiviteteve të vaksinimit

Profesori Neil Ferguson thotë se “programet e vaksinave po bëjnë një ndikim të jashtëzakonshëm në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në të gjithë botën. Miliona jetë janë shpëtuar tashmë, me shumicën që janë fëmijë nën moshën pesë vjeç. Ky hulumtim tregon se kemi mundësinë të mbrojmë shumë më tepër njerëz gjatë dekadës së ardhshme nga sëmundjet vdekjeprurëse. Kjo duhet të inkurajojë përpjekjet globale për të mbështetur programet e imunizimit dhe të mos lërë popullata të prekshme nga sëmundjet infektive në prag të pandemisë COVID-19.

Dr. Katy Gaythorpe thotë se “studimi i tyre demonstron efektin marramendës të imunizimit para pandemisë dhe përfitimet afatgjata të aktiviteteve të vaksinimit. Ne gjithashtu tregojmë se cilat përfitime mund të kishin qenë në një botë pa SARS-CoV-2. Criticalshtë kritike që të vazhdojmë përpjekjet e vaksinave kundër sëmundjeve infektive ndërsa trajtojmë kërcënimin e vazhdueshëm të COVID-19. "

Dr. Jaspreet Toor thotë se “para pandemisë COVID-19, studimi ynë tregon se progresi i pamasë i aktiviteteve të vaksinimit ka pasur me 50 milion jetë të shpëtuara nga vaksinat e bëra midis 2000-2019. Pa COVID-19, miliona të tjerë ishin parashikuar të ruheshin gjatë dekadës së ardhshme. Kjo nënvizon rëndësinë e mbajtjes dhe përmirësimit të mbulimit të vaksinimit ndërsa ne vazhdojmë të trajtojmë pandeminë COVID-19 globalisht. "