Përdorimi i skanimeve MRI pas vdekjes për të studiuar lidhjen midis aktivitetit fizik dhe njohjes tek të rriturit e moshuar

tru

Një grup shkencëtarësh që veprojnë në Rush Alzheimer's Disease Center në Çikago, në të vërtetë kanë zbuluar se është e mundur të përdoren skanime MRI pas vdekjes për të studiuar organizata midis aktivitetit fizik dhe njohjes tek të rriturit e moshuar. Ata në fakt kanë hartuar një letër që shpjegon punën e tyre dhe postuar atë në faqen e internetit me hyrje të hapur, PLoS ONE.

Studimi paraprak në të vërtetë ka rekomanduar që aktiviteti fizik më vonë në jetë mund të reklamojë një çështje gri shumë më të shëndetshme në mendje. Kohët e fundit, disa studime në të vërtetë kanë rekomanduar që e njëjta gjë mund të jetë reale për çështjet e bardha. Në këtë nismë krejt të re, shkencëtarët pyetën veten nëse është e mundur të përdoren skanimet MRI të marra pas fatalitetit për të zbuluar më shumë në lidhje me avantazhet e stërvitjes në aftësitë njohëse për individët e moshuar.

Për të kuptuar nëse kjo mund të jetë rasti, shkencëtarët kërkuan nga Projekti i Kujtesës dhe Vullnetarëve të Projektit Rush University dhe vullnetarë me punën (e cila ka qenë duke u zhvilluar për shkak të vitit 1997) në të vërtetë kanë përdorur gjurmues të aftësive fizike për të dalluar dallimet në aftësitë njohëse midis individë të moshuar në punë, varësisht nga sa punojnë. Vullnetarëve u kërkohet të përdorin një mjet të ngjashëm me orën që kontrollon aktivitetin e tyre fizik deri në 10 ditë në të njëjtën kohë. Ky informacion është pas kësaj në krahasim me informacionin tjetër të ndryshëm të marrë duke kërkuar që të njëjtët vullnetarë të kalojnë në shqyrtimin njohës. Në kontrast me informacionin nga të dy burimet, shkencëtarët me të vërtetë shpresojnë të zbulojnë më shumë në lidhje me efektin e stërvitjes në aftësitë njohëse ndërsa individët plaken.

Shkencëtarët me këtë nismë krejt të re, ekzekutuan skanime MRI në 318 të vullnetarëve në punë pasi ata kishin vdekur në të vërtetë (mosha tipike ndonjëherë e fatalitetit ishte 91.1 vjet) për të parë nëse ata mund të identifikojnë ndonjë lloj modifikimi në çështjen e mendjes që mund të kishte lindur nga pjesëmarrja në stërvitje fizike.

Në krahasim me informacionin e mbledhur ndërsa vullnetarët ishin ende aktivë dhe ishin në punë me fotografitë MRI të marra dhe përveç kësaj nga shqyrtimi in vivo, shkencëtarët zbuluan atë që ata e quajnë një lidhje interneti midis shkallëve të aktivitetit të përditshëm, mikrostrukturës së qelizave të bardha të mendjes dhe totalit shkallët e njohjes. Më veçanërisht, ata zbuluan 2 metrika të rëndësishme për kornizën e mendjes që ishin në gjendje të lidhnin me aktivitetin fizik të përditshëm dhe aftësitë njohëse - metrikat që ata rekomandojnë të diskutojnë avantazhet e aktivitetit fizik në njohjen e zgjeruar.