Vdekjet nga mbidozimi i SHBA arritën rekordin 93,000 mes koronavirusit vitin e kaluar

Vdekjet nga mbidozimi u rritën rreth 29% në një vit të shënuar nga mbylljet dhe izolimi i lidhur me COVID-19

Associated Press

  • Facebook
  • Twitter
  • Flipboard
  • Comments

Mbyll Spike e mbidozave fatale të ilaçeve ndërsa fentanili derdhet përtej kufirit jugor Video

Spike e mbidozave fatale të ilaçeve ndërsa fentanili derdhet përtej kufirit jugor

Patrulla e Kufirit të Teksasit paralajmëron se kartelet po përfitojnë nga agjentët që janë zënë me vërshimin e migrantëve; raporton korrespondenti Griff Jenkins.

Vdekjet nga mbidoza u rritën në një rekord 93,000 vitin e kaluar në mes të pandemisë COVID-19, njoftoi të mërkurën qeveria amerikane.

Ky vlerësim eklipson shumë nivelin e lartë të rreth 72,000 vdekjeve nga mbidozimi i barnave të arritura vitin e kaluar dhe arrin në një rritje prej 29%.

"Kjo është një humbje marramendëse e jetës njerëzore", tha Brandon Marshall, një studiues i shëndetit publik në Universitetin Brown i cili ndjek tendencat e mbidozës.

Kombi tashmë po luftonte me epideminë e tij më të dobët të mbidozës, por qartë "COVID e ka përkeqësuar shumë krizën", shtoi ai.

Bllokimet dhe kufizimet e tjera pandemike izoluan ata me varësi nga droga dhe e bënë më të vështirë trajtimin, thanë ekspertët.

Jordan McGlashen vdiq nga mbidozimi i drogës në apartamentin e tij në Ypsilanti, Michigan vitin e kaluar. Ai u shpall i vdekur më 6 maj, një ditë para ditëlindjes së tij të 39-të.

Vdekja e Jordan McGlashen iu atribuua heroinës dhe fentanilit.

Ndërsa qetësuesit e recetave dhanë një herë epideminë e mbidozës së vendit, ato u zëvendësuan fillimisht nga heroina dhe më pas nga fentanili, një opioid i fuqishëm i rrezikshëm, në vitet e fundit. Fentanyl u krijua për të trajtuar dhimbje të forta nga sëmundje si kanceri, por është rritur në shitje në mënyrë të paligjshme dhe e përzier me ilaçe të tjera.

"Ajo që me të vërtetë po shtyn rritjen e mbidozave është furnizimi i drogës gjithnjë e më i helmuar," tha Shannon Monnat, një profesor i asociuar i sociologjisë në Universitetin e Syracuse i cili hulumton modelet gjeografike në mbidozat. “Pothuajse e gjithë kjo rritje është ndotje me fentanil në një farë mënyre. Heroina është e ndotur. Kokaina është e ndotur. Metamfetamina është e ndotur. ”

Nuk ka asnjë provë aktuale që më shumë amerikanë filluan të përdorin drogë vitin e kaluar, tha Monnat. Përkundrazi, vdekjet në rritje kanë shumë të ngjarë të jenë njerëz që tashmë kishin luftuar me varësinë. Disa i kanë thënë ekipit të saj hulumtues se pezullimet e dëbimeve dhe përfitimet e zgjatura të papunësisë i lanë ata me më shumë para se zakonisht. Dhe ata thanë "kur kam para, unë furnizoj furnizimin tim (ilaçeve)", tha ajo.

Vdekjet nga mbidozimi janë vetëm një aspekt i asaj që ishte në përgjithësi viti më vdekjeprurës në historinë e SHBA. Me rreth 378,000 vdekje të atribuara COVID-19, kombi pa më shumë se 3.3 milion vdekje.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rishikuan certifikatat e vdekjes për të dalë me vlerësimin për vdekjet e mbidozës së ilaçeve në vitin 2020. Vlerësimi i mbi 93,000 vdekjeve nga mbidoza përkthehet në një mesatare prej më shumë se 250 vdekje çdo ditë, ose afërsisht 11 në çdo orë.

Rritja prej 21,000 është kërcimi më i madh nga viti në vit që kur numërimi u rrit me 11,000 në 2016.

Konteksti më historik: Sipas CDC, kishte më pak se 7,200 vdekje totale të mbidozës së SH.B.A.-së të raportuara në 1970, kur një epidemi heroine po zhvillohej në qytetet e Sh.B.A. Kishte rreth 9,000 në 1988, rreth kulmit të epidemisë së çarjeve.

CDC raportoi se në vitin 2020 mbidozat e ilaçeve u rritën në të gjitha, përveç në dy shtete, New Hampshire dhe Dakota e Jugut.

Numri i mbidozës së Kentucky u rrit 54% vitin e kaluar në më shumë se 2,100, nga nën 1,400 një vit më parë. Pati gjithashtu rritje të mëdha në Karolinën e Jugut, West Virginia dhe California. Vermont kishte kërcimin më të madh, me rreth 58%, por numra më të vegjël - 118 në 186.

Përhapja e fentanilit është një arsye që disa ekspertë nuk presin ndonjë rënie thelbësore të vdekjeve nga mbidozimi i ilaçeve këtë vit. Megjithëse shifrat kombëtare nuk janë ende të disponueshme, ka të dhëna që dalin nga disa shtete që duket se mbështesin pesimizmin e tyre. Rhode Island, për shembull, raportoi 34 vdekje nga mbidozimi në janar dhe 37 në shkurt - shumica për ato muaj në të paktën pesë vjet.

Për Collin McGlashen, viti i kaluar ishte "një kohë tepër e errët" që filloi në janar me vdekjen nga kanceri të patriarkut të dashur të familjes.

Vdekja e babait të tyre e dërgoi vëllain e tij muzikant Jordan në një bisht, tha McGlashen.

"Dikush mund të jetë duke bërë vërtet mirë për kaq shumë kohë dhe pastaj, në një çast, do të përkeqësohet," tha ai.

Pastaj erdhi pandemia. Jordan humbi punën. "Ishte një lloj prejardhje përfundimtare."