Ndryshe nga krizat e tjera globale, pandemia COVID-19 nuk ndezi më shumë pirje duhani në fazën e saj fillestare

pirje duhani

Ndryshe nga ngjarjet e tjera stresuese të nivelit të popullsisë siç janë katastrofat natyrore, COVID-19 nuk ka rezultuar në një rritje neto të pirjes së duhanit, sipas një studimi të ri nga Projekti Ndërkombëtar i Kontrollit të Duhanit (ITC), në Universitetin e Waterloo.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se edhe pse gati gjysma e duhanpirësve raportuan se COVID-19 i bëri ata të mendonin për lënien e duhanit, shumica dërrmuese e duhanpirësve nuk i ndryshuan zakonet e tyre të pirjes së duhanit gjatë fazës së hershme të pandemisë COVID-19.

Udhëhequr nga Shannon Gravely, asistent profesor hulumtues me Projektin ITC, studimi anketoi 6,870 duhanpirës dhe vaporë në katër vende me të ardhura të larta-Australi, Kanada, Angli dhe Shtetet e Bashkuara-gjatë valës së parë globale të COVID-19 midis prillit dhe Qershor 2020. Ekipi shqyrtoi lidhjen midis COVID-19 dhe mendimeve rreth lënies së duhanit, ndryshimeve në pirjen e duhanit dhe faktorëve që lidhen me ndryshime pozitive të tilla si përpjekja për të lënë duhanin ose zvogëluar atë.

Vetëm 1.1 përqind e duhanpirësve në të katër vendet u përpoqën të linin duhanin dhe 14.2 përqind e ulën pirjen e duhanit, por kjo u kompensua nga 14.6 përqind që rritën pirjen e duhanit, me 70.2 përqind nuk raportuan asnjë ndryshim.

"Importantshtë e rëndësishme të theksohet se ngjarjet stresuese të nivelit të popullatës, të tilla si 9 shtatori dhe katastrofat natyrore, shpesh kanë çuar në rritjen e pirjes së duhanit," tha Geoffrey Fong, profesor i psikologjisë në Waterloo dhe hetuesi kryesor i Projektit ITC. "Pra, gjetjet tona se nuk kishte asnjë rritje neto në pirjen e duhanit në përgjigje të COVID-11 mund të paraqesin një rezultat pozitiv për shëndetin publik."

Studimi zbuloi se ata që menduan të linin duhanin për shkak të COVID-19 ishin kryesisht femra, pakica etnike, ato me stres financiar, avuj aktualë, duhanpirës më pak të varur, ata me shqetësim më të madh për ndjeshmërinë personale të infeksionit dhe ata që besojnë se 19 është më e rëndë për duhanpirësit.

Sipas Fong, i cili ishte një bashkëautor i studimit, ky zbulim i fundit mund të jetë çelësi për faktin pse pandemia COVID-19 nuk ka çuar në rritje të konsiderueshme të pirjes së duhanit, krahasuar me tragjeditë e kaluara.

"Ndryshe nga stresuesit e tjerë të popullsisë siç janë tërmetet, të cilat nuk kanë lidhje me pirjen e duhanit, ashpërsia e COVID-19 në të vërtetë lidhet me pirjen e duhanit," tha Fong. “Zyrtarët e shëndetit publik kanë përmendur lidhjen si një tjetër arsye për të lënë duhanpirësit dhe mbi 80 përqind e duhanpirësve në të katër vendet besonin se pirja e duhanit e bënte COVID-19 më të rëndë. Dhe kjo çoi në mungesën e një rritje të pirjes së duhanit, ndryshe nga ajo që kemi parë pas tragjedive të tjera ".