Kolesteroli i lartë i pazbuluar është gjetur në 2 nga 3 pacientë me goditje në tru

0fd35546fdb78ec74e0b480eb3d162c9 - February 3, 2023Shkruar nga Jeanna D. Smiley më 27 qershor 2022- Fakti i ekzaminuar nga Jennifer ChesakNjë studiues ose profesionist mjekësor shikon imazhet nga një skanim i trurit

  • Një studim aktual evropian zbuloi se shumica e individëve që përjetuan një goditje ishemike kishin probleme të fshehura të padiagnostikuara më parë.
  • Kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut dhe gjithashtu fibrilacioni atrial ishin aspektet kryesore të rrezikut të goditjes vaskulare.
  • Pacientët më të rinj, individë të kulturës etnike jo-kaukaziane, dhe gjithashtu zonjat nën 55 vjeç në kontrollet e lindjes kishin më shumë gjasa të kishin aspekte të rrezikut të padiagnostikuar të goditjes.
  • Ekspertët e vlerësojnë këtë hulumtim për zbulimin se shumë aspekte të rrezikut të goditjes në tru janë të shmangshme dhe gjithashtu të trajtueshme.

Goditja në tru, e quajtur shpesh goditje e mendjes, është një shkak kryesor i prapambetjes mendore, nevojave të veçanta të qëndrueshme dhe gjithashtu fatalitetit.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) përafrojnë se më shumë se 795,000 amerikanë kanë një goditje në tru çdo vit.

Më shumë se 4 nga 5 goditjet janë goditje ishemike. Këto ndodhin kur një emboli ose përbërës të tjerë të ndryshëm pengojnë gjakun dhe gjithashtu oksigjenin që të hyjnë në një komponent të mendjes.

Studiuesit nga Qendra Vaudois në Lozanë, Zvicër, zbuluan se 67.7% e pacientëve me goditje në tru kishin më së paku një aspekt të rëndësishëm rreziku. Megjithatë, njerëzit nuk u zbuluan kurrë me problemet para goditjes së tyre.

Ata ofruan kërkimet e tyre në Kongresin e Akademisë Evropiane të Neurologjisë (EAN) 2022 në Vjenë, Austri.

Aspekte të zakonshme të rrezikut për goditje në tru

Shkencëtarët kontrolluan dokumentet klinike të 4,354 pacientëve me goditje nga Regjistri i Infarktit Akut dhe gjithashtu Analiza e Lozanës (ASTRAL) nga 2003 deri në 2018. Nga këta pacientë, 1,125 kishin më parë aspekte të rrezikshme të rëndësishme të padiagnostikuara (UMRF).

Aspekti kryesor i rrezikut ishte dislipidemia, e parë në 61.4% të pacientëve. Ky problem përcaktohet nga nivelet e larta të kolesterolit ose triglicerideve.

Presioni i lartë i gjakut, aspekti i dytë më i zakonshëm i rrezikut, ndikoi në 2% të njerëzve të hulumtuar.

Rreth 10.2% e pacientëve kishin fibrilacion atrial, i cili mund të krijojë një rrahje të shpejtë dhe gjithashtu të pabarabartë të zemrës.

Duke folur me "Detonic.shop", shkrimtari kryesor Dr Andr é Rêgo diskutoi 8 aspekte të tjera të ndryshme të rëndësishme të rrezikut të zbuluara në hulumtim: shqetësime të ndryshme të zemrës që përbëhen nga sëmundjet e qeta kardiovaskulare, problemet e diabetit, regjimi i dietës, problemet me peshën, stresi dhe ankthi, pirja e duhanit dhe edhe alkooli.

(*2 *)Dr Rêgo diskutoi.

Pse aspektet janë të pazbuluara?

Dr Rêgo dhe gjithashtu grupi i tij menduan se shumë njerëz injorojnë UMRF-të pasi ata nuk kërkojnë ose respektojnë trajtimin paraprak. Shkencëtarët nënkuptuan se faktorët monetarë në disa raste ndonjëherë mund të kufizojnë kontrollet e profesionistëve mjekësorë.

Gjithashtu, aspektet specifike të rrezikut mund të jenë të qeta, gjë që mund t'i bëjë individët të besojnë se absolutisht asgjë nuk është e gabuar. Dr Rêgo parashikoi se "njerëzit mund të reagojnë më shumë ndaj çështjeve simptomatike shëndetësore".

Për rrethana, hulumtimi zbuloi se individët me një indeks të masës trupore të reduktuar kishin më shumë gjasa të ishin të painformuar për aspektet e rrezikut vaskular përpara se të kishin sulm.

MNT foli për disa nga këta faktorë me Derek Griffith, Ph D., mësues i menaxhimit të sistemeve të mirëqenies dhe gjithashtu onkologjisë në Universitetin Georgetown, Uashington DC dhe gjithashtu pronar dhe gjithashtu bashkëdrejtor i Institutit të Drejtësisë Racore Ai nuk u përfshi në këtë hulumtim.

Dr Griffith ndau: "Disa burra në grupet tona [të fokusit] panë pak vlerë për të shkuar për vizita parandaluese të kujdesit shëndetësor, sepse ata gabimisht menduan se për sa kohë që ndiheshin mirë, nuk kishte kuptim të shkonin."

Padrejtësi shëndetësore

Sipas Fondacionit të Familjes Kaiser, padrejtësitë historike të shëndetit në lagjen klinike në fakt kanë bërë që shumë njerëz të shmangin marrjen e kujdesit shëndetësor paraprak.

Dr Griffith pohoi se kur djemtë Black në ekipet e tij të theksuara panë profesionistët e tyre mjekësorë, profesionistët mjekësorë ishin "negativë dhe mosrespektues".

Përvoja të tilla në fakt janë ulur varet nga profesionistët mjekësorë dhe gjithashtu mundësia për të ndjekur rekomandimet dhe gjithashtu recetat, tha mësuesi.

Ata në rrezik më të lartë

Bashkëpunëtorët e Qendrës Vaudois panë gjithashtu se pacientët e UMRF kishin më shumë gjasa të ishin më të rinj dhe gjithashtu jo kaukazianë.

Gratë nën 55 vjeç që përdorin kontrollet e lindjes, si dhe pacientët 55 vjeç e lart që pinë duhan ishin gjithashtu të prirura për të luftuar më së paku një UMRF.

Nga ana tjetër, njerëzit që merrnin zbehje gjaku përpara goditjes së tyre kishin shumë më pak gjasa të kishin një aspekt rreziku të padiagnostikuar të goditjes në tru. Shkencëtarët vëzhguan të njëjtin model me individët që kishin një indeks më të madh të masës trupore.

Numra të ngurtë, provë e fortë

MNT gjithashtu u konsultua me Jason Tarpley, MD, Ph D., specialist i goditjes dhe gjithashtu mbikëqyrës i Stroke dhe gjithashtu Qendrës Neurovaskulare për Institutin e Neuroshkencës së Paqësorit në Qendrën Shëndetësore të Providence Saint John në Santa Monica, Kaliforni Ai nuk u përfshi në këtë hulumtim.

Dr Tarpley e vlerësoi këtë studim kërkimor pasi vlerëson atë që ai ka vëzhguar në të vërtetë në mënyrë anekdotike për pacientët me aspekte të rrezikut të padiagnostikuar të goditjes.

Më e rëndësishmja, ai pohoi, “Na tregon se ka gjëra që mund të bëjmë për të parandaluar këto goditje. Shumë nga këto goditje janë në fakt të parandalueshme.”

Dr Tarpley diskutoi se aspektet kryesore të rrezikut - dislipidemia, presioni i lartë i gjakut dhe gjithashtu fibrilacioni atrial - janë të gjitha të trajtueshme për të ndihmuar në reduktimin e rrezikut të goditjes në tru.

Ai këshilloi: (* 3 *)

Dr Rêgo përmendi: “Para studimit tonë, kishte informacion të pakët klinik në lidhje me frekuencën, profilin e pacientit dhe mekanizmat e goditjes në pacientët me infarkt ishemik akut me faktorë të rrezikut kryesor vaskular të padiagnostikuar më parë. Shpresojmë që ky studim do të ndihmojë në identifikimin e pacientëve të mundshëm me goditje në tru që kërkojnë teknika më intensive parandaluese dhe mbikëqyrje në të ardhmen.”

.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.