Ushqim ultra i rafinuar i lidhur me rrezik më të madh të IBD

Ushqim i përpunuar

Një konsum më i madh i ushqimit ultra të përpunuar është i lidhur me rrezik më të madh të sëmundjes inflamatore të traktit digjestiv (IBD), lokalizon një studim kërkimor të lëshuar nga BMJ sot.

Ushqimet ultra të rafinuara përbëhen nga produkte të pjekura të paketuara, si dhe ushqime, pije të gazuara, drithëra të ëmbla, pjata të përgatitura të përbëra nga konservues, si dhe mish të rindërtuar si dhe artikuj peshku - që shpesh përbëhen nga shkallë të larta të sheqerit, yndyrës si dhe kripës , megjithatë nuk keni vitamina si dhe fibra.

Sëmundja inflamatore e traktit digjestiv (IBD) është jashtëzakonisht e zakonshme në vendet e industrializuara, si dhe besohet se variablat ushqyes mund të kontribuojnë, megjithatë informacioni që lidh konsumin e ushqimit ultra të përpunuar me IBD janë të kufizuar.

Për ta zbuluar këtë gjithashtu, një grup global i shkencëtarëve përdori detaje të thella ushqyese nga 116,087 të rritur të moshës 35-70 vjeç që banojnë në 21 qendra të reduktuara, si dhe me fitime të larta që morën pjesë në Epidemiologjinë Rurale Urbane të Mundshëm (PURT ) hulumtimi.

PURE po hedh një vështrim mbi efektin e ndikimeve shoqërore në kushtet e vazhdueshme në kombe të ndryshme në të gjithë botën.

Pjesëmarrësit u regjistruan në hulumtim ndërmjet 2003 dhe 2016 si dhe u analizuan minimumi çdo 3 vjet. Gjatë një ndjekjeje të zakonshme prej 9.7 vjet, diagnostikimet krejt të reja mjekësore të IBD, të përbërë nga sëmundja e Crohn ose koliti ulçeroz, u regjistruan.

Gjatë këtij momenti, 467 individë krijuan IBD (90 me sëmundjen e Crohn si dhe 377 me kolit ulcerativ).

Pas vlerësimit të variablave të tjerë të mundshëm të rëndësishëm, shkencëtarët zbuluan se konsumi më i madh i ushqimit ultra të përpunuar ishte i lidhur me një rrezik më të madh të IBD.

Për shembull, krahasuar me shumë më pak se një ofertë e ushqimit ultra të përpunuar çdo ditë, ata zbuluan një rrezik të rritur 82% të IBD midis atyre që hanin 5 ose edhe më shumë racione çdo ditë, si dhe një 67% rritje të rrezikut për 1- 4 porcione çdo ditë.

Nëngrupe të ndryshme të ushqimit ultra të përpunuar, të përbërë nga sodë, ushqime të ëmbëlsuara me akordim të hollë, ushqime të kripura, si dhe mish i rafinuar, secila prej tyre ishte e lidhur me kërcënime më të mëdha të IBD.

Në krahasim, konsumi i mishit të gjirit, mishit të kuq, produkteve të qumështit, niseshtesë, si dhe frutave, perimeve, si dhe perimeve (të tilla si bizele, fasule si dhe thjerrëzat) nuk ishin të lidhura me IBD.

Rezultatet korrespondonin për sëmundjen e Crohn, si dhe kolitin ulceroz, si dhe ishin të krahasueshëm pas më shumë vlerësimesh për të kontrolluar rrezikun e krijimit të IBD bazuar në moshë, si dhe në zonë, duke rekomanduar që kërkimet për të janë të qëndrueshme.

Ky është një hulumtim empirik kështu që nuk mund të zhvillojë origjinën. Për më tepër, rezultatet llogariten në vetë-raportuar diagnoza mjekësore, si dhe nuk përfaqësojnë modifikime ushqyese me kalimin e kohës. Dhe shkencëtarët nuk mund të eleminojnë mundësinë që variablat e pa matur (ngatërrues) mund të kenë ndikuar në rezultatet e tyre.

Sidoqoftë, ata pretendojnë se kërkimet e tyre për "mbështesin hipotezën që marrja e ushqimeve ultra të përpunuara mund të jetë një faktor mjedisor që rrit rrezikun e IBD".

Meqenëse mishi i gjirit, mishi i kuq i parafinuar, produktet e qumështit, niseshteja, si dhe pemët, perimet, si dhe perimet nuk u zbuluan të ishin të lidhura me rritjen e IBD, ky studim rekomandon që mund të mos jetë vetë ushqimi që e jep këtë rrezik por në vend të kësaj, metoda e ushqimit është e rafinuar ose e përpunuar ultra, sqarojnë ata.

"Studime të mëtejshme janë të nevojshme për të identifikuar faktorë të veçantë të mundshëm kontribues midis ushqimeve të përpunuara që mund të jenë përgjegjës për shoqatat e vëzhguara në studimin tonë," përfundojnë ato.