SHBA duket se humbet terren në kontrollimin e presionit të lartë të gjakut

Share në Twitter Shpërndaje në Facebook Share on LinkedIn Share në Reddit

Email kopje Nico De Pasquale Fotografi / Momenti, Getty Images

Pas viteve të përmirësimit, kontrolli i lartë i presionit të gjakut në SHBA ra pavarësisht nga mosha, raca apo etnia, sipas studimit të ri.

Studimet e mëparshme zbuluan se amerikanët me presion të lartë të gjakut po administronin më mirë gjendjen në vitet e para të shekullit 21 përpara se nivelet të uleshin nga 2009 në 2014.

Studimi i ri, i botuar të hënën në revistën e Shoqatës Amerikane të Zemrës Hypertension, zoom në të dhënat e sondazhit shëndetësor në të gjithë vendin për më shumë se 4,000 të rritur nga 2015 në 2018. Studiuesit pastaj krahasuan kontrollin e presionit të lartë të gjakut, vetëdijen, trajtimin dhe efektivitetin e trajtimit me gati 6,000 të rritur të anketuar gjatë gjashtë viteve të mëparshme.

Ata zbuluan që niveli i kontrollit - ulja e presionit të gjakut në një numër specifik - kishte rënë me 7.5%.

"Kjo është një rënie shumë e fortë", tha autori kryesor i studimit, Dr. Brent Egan. "Ne kemi humbur rreth 10 vjet progres në katër vjet".

Duke pritur për të gjetur pabarazi në rënien e kontrollit të presionit të gjakut nga mosha, raca ose përkatësia etnike, studiuesit nuk gjetën asnjë. "Ne u habitëm nga sa ishte rënia me bazë të gjerë (në kontrollin e presionit të gjakut)", tha Egan, nënkryetar për shëndetin kardiovaskular në Shoqatën e Mjekëve Amerikanë.

Por normat e kontrollit nuk ishin të gjitha ato që ranë. Ndërgjegjësimi për të pasur presion të lartë të gjakut ka rënë me 3.4%, dhe duke u trajtuar për të ka rënë me 4.6%. Midis atyre që trajtoheshin, 6% më pak kishin gjendjen nën kontroll.

Studimi gjithashtu zbuloi një rritje të njerëzve që u është përshkruar vetëm një ilaç pavarësisht nga një rritje e mbipeshes dhe diabetit, dy gjendje që kërkojnë "më intensive (terapi medikamentoze) për kontrollin e hipertensionit", sipas studimit.

Nëse profesionistët e kujdesit shëndetësor hezitojnë të përshkruajnë ilaçe të shumta - dhe nëse pacientët hezitojnë t'i marrin ato - një përgjigje e mundshme është "një kombinim ku keni dy ose tre ilaçe të presionit të gjakut në një pilulë të vetme", tha Egan.

Shkalla e rënies së vetëdijes, trajtimit dhe efektivitetit të trajtimit ndodhi edhe pse njerëzit kishin të njëjtën qasje në kujdesin shëndetësor, treguan zbulimet. Kjo sugjeron një përkeqësim të cilësisë së kujdesit për diagnostikimin dhe menaxhimin e presionit të lartë të gjakut, tha Egan, e cila mund të jetë rezultat i mbingarkesës së mjekëve të kujdesit parësor nga pacientë që kanë gjendje të shumta kronike si diabeti dhe mbipesha.

"Extremelyshtë jashtëzakonisht e vështirë të menaxhosh të gjitha këto kushte në një vizitë 15 minutëshe," tha ai. “Ne kemi nevojë për qasje të reja. Ne kemi nevojë për programe të dobëta, efikase të përmirësimit, më shumë vetë-monitorim dhe fushata më të mira të shëndetit publik për të angazhuar pacientët dhe për t'i bërë ata të kuptojnë hipertensionin e tyre. "

Udhëzime aktuale nga AHA dhe Kolegji Amerikan i Cardiology për trajtimin e presionit të lartë të gjakut, azhurnuar në 2017, përcakton presionin e lartë të gjakut në fazën 1 si 130 e më të lartë për presionin e gjakut sistolik (numri i lartë) ose 80 dhe më i lartë për diastolikun (numrin e poshtëm). Meqenëse studimi u mbështet në të dhëna të vjetra, ai përcaktoi presionin e lartë të gjakut si 140/90 dhe më të lartë.

Studimi gjithashtu ishte i kufizuar nga madhësia e tij relativisht e vogël dhe dizajni i tij, tha Egan. “Ne nuk po ndjekim një grup individësh. Thjesht po marrim fotografi në kohë. ”

Dr. Gbenga Ogedegbe, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkim, e quajti atë një studim të rëndësishëm që tregon se ka ende shumë pyetje për t'u përgjigjur në lidhje me kontrollin e presionit të lartë të gjakut.

Në veçanti, ai tha se ka nevojë për më shumë hulumtime në lidhje me rolin e trashjes në kontrollin e hipertensionit, veçanërisht midis njerëzve të zezë në SHBA sepse statistikat e AHA tregojnë se më shumë se gjysma kanë presion të lartë të gjakut.

"Duke pasur parasysh rolin e mbipeshes si një faktor kryesor rreziku për hipertensionin e pakontrolluar, ne duhet t'i përqendrojmë përpjekjet tona se si të bëjmë një punë më të mirë me të", tha Ogedegbe, profesor i shëndetit të popullsisë dhe drejtor i Institutit për Ekselencën në Barazinë Shëndetësore në Shëndeti NYU Langone në New York City.

Ai theksoi rëndësinë e adresimit të faktorëve të rrjedhës së sipërme që kontribuojnë në rritjen e mbipeshes në komunitetet me ngjyra, siç është nevoja për më shumë parqe dhe një qasje më e mirë në zonat që lejojnë njerëzit të jenë fizikisht aktivë.

"Nëse e dimë që sjelljet e jetesës janë të rëndësishme", tha Ogedegbe, "atëherë çfarë po bëjmë për të inkurajuar sjellje të shëndetshme si ushtrimet?"

Nëse keni pyetje ose komente në lidhje me këtë histori, ju lutemi dërgoni me email editor@heart.org.

Shoqata Amerikane e Zemrës Tregime Lajme

Lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës mbulojnë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru dhe çështjet e lidhura me shëndetin. Jo të gjitha pikëpamjet e shprehura në lajmet e Shoqatës Amerikane të Zemrës pasqyrojnë pozicionin zyrtar të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Të drejtat e autorit janë në pronësi ose mbahen nga Shoqata Amerikane e Zemrës, Inc. dhe të gjitha të drejtat janë të rezervuara. Leja jepet, pa ndonjë kosto dhe pa nevojë për kërkesë të mëtejshme, për individë, media dhe përpjekje edukimi dhe ndërgjegjësimi jotregtar për t'u lidhur, cituar, fragmentuar ose ribotuar nga këto histori në ndonjë medium, për sa kohë që asnjë tekst nuk ndryshohet dhe atribuimi i duhur i është bërë Lajmeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Përdorime të tjera, përfshirë produktet arsimore ose shërbimet e shitura për fitim, duhet të jenë në përputhje me Udhëzimet e Lejes së të Drejtës së Autorit të Shoqatës Amerikane të Zemrës. Shihni kushtet e plota të përdorimit. Këto histori nuk mund të përdoren për të promovuar ose miratuar një produkt ose shërbim tregtar.

Deklarata e kujdesit shëndetësor: Kjo faqe dhe shërbimet e saj nuk përbëjnë praktikën e këshillimit mjekësor, diagnostikimit ose trajtimit. Gjithmonë flisni me siguruesin e kujdesit shëndetësor për diagnostikimin dhe trajtimin, duke përfshirë nevojat tuaja specifike mjekësore. Nëse keni ose dyshoni se keni një problem apo gjendje mjekësore, ju lutemi kontaktoni menjëherë një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Nëse jeni në Shtetet e Bashkuara dhe po përjetoni një urgjencë mjekësore, telefononi në 911 ose telefononi menjëherë ndihmë mjekësore urgjente.