Dy herë më shumë individë përballen me presionin e lartë të gjakut sesa 30 vjet më parë

650169844e945e49f5c747ee66e0af64 - October 19, 2021

  • Një kërkim global shqyrtoi rregullimet në frekuencën dhe gjithashtu terapinë e presionit të lartë të gjakut (hipertensionit) midis viteve 1990 dhe gjithashtu 2019 në 184 kombe.
  • Në të gjithë botën, shumëllojshmëria e individëve që merren me problemin është më e madhe se sa kjo kohëzgjatje në 1.3 miliardë.
  • Shkencëtarët pohojnë se pirja e cigareve dhe planet e këqija të dietës, të cilat sjellin peshë të tepërt, janë të rëndësishme për rritjen.
  • Më shumë se pesëdhjetë përqind e të gjithë individëve me presion të lartë të gjakut në vitin 2019, ose 720 milionë njerëz, nuk po merrnin asnjë terapi për problemin për shkak të faktit se një numër prej tyre nuk ishin në dijeni se e kishin atë.

Në vitin 2015, presioni i lartë i gjakut ishte përgjegjës për rreth 8.5 milionë vdekje në të gjithë botën. Shtë një aspekt kërcënues për një sërë problemesh Wellness, të përbërë nga sëmundje të veshkave dhe gjithashtu probleme kardio të tilla si goditja në tru dhe gjithashtu sëmundjet kardiovaskulare.

Pavarësisht se është mjaft e thjeshtë për t'u zbuluar dhe trajtuar me ilaçe të përballueshme, lagjja klinike e përshkruan hipertensionin si një "vrasës të heshtur" për faktin se shumë njerëz me të nuk zbulojnë shenja dhe simptoma.

Studimi i ri nga një grup global studiuesish ka gjetur në fakt se në vitin 2019, afro 41% e femrave dhe gjithashtu 51% e djemve me hipertension nuk ishin të vetëdijshëm se kishin problemin.

I njëjti hulumtim zbuloi se, në sasi të përgjithshme, rreth 53% e femrave dhe gjithashtu 62% e djemve me presion të lartë të gjakut nuk po merrnin terapi ideale, pasi shumë prej tyre nuk ishin të vetëdijshëm se kishin problemin.

"Pothuajse gjysmë shekulli pasi filluam të trajtojmë hipertensionin, i cili është i lehtë për t'u diagnostikuar dhe trajtuar me ilaçe me kosto të ulët, është një dështim i shëndetit publik që kaq shumë njerëz me presion të lartë të gjakut në botë ende nuk po marrin trajtimin e nevojshëm , "PohonProf Majid Ezzati, Ph D., shkrimtar i moshuar i kërkimit dhe gjithashtu mësues i mirëqenies ekologjike botërore në Imperial College London në Mbretërinë e Bashkuar.

Vlerësimi krejt i ri shfaqet në The Lancet.

Foto e përzier në terapi dhe gjithashtu kontroll

Bashkëpunimi i Faktorëve të Rrezikut të Sëmundjeve Jo të Transmetueshme (NCD-RisC) vlerësoi informacionin nga 1,201 studime kërkimore që ishin agjentë të popullatave të 184 kombeve.

Studimet kërkimore përdorën dimensionet e presionit të lartë të gjakut dhe gjithashtu informacion në lidhje me terapinë për një sasi të përgjithshme prej 104 milion individësh.

Modelimi nga shkencëtarët rekomandoi që shumëllojshmëria e individëve të moshës 30- 79 vjeç me presion të lartë të gjakut të rritet në të gjithë botën nga rreth 650 milion në 1990 në praktikisht 1.3 miliardë në 2019.

Shumica e nxitjes u zhvillua në vendet me të ardhura të reduktuara dhe gjithashtu në qendër.

Kishte përmirësime në terapi dhe gjithashtu kontroll në kombe me fitime të larta si Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe gjithashtu Portugalia.

Përmirësimet ishin veçanërisht të shkëlqyera në Kanada, Islandë dhe gjithashtu në Korenë e Jugut.

Sidoqoftë, pati gjithashtu një përparim të rëndësishëm në terapi dhe gjithashtu kontroll të presionit të lartë të gjakut në disa vende me të ardhura qendrore, të përbërë nga Kosta Rika, Kazakistani, Afrika e Jugut, Brazili, Turqia dhe gjithashtu Irani.

Shkencëtarët e lidhin këtë përparim me rritjen e mbrojtjes globale të mirëqenies dhe gjithashtu kushtëzimin e kujdesit shëndetësor në këto kombe.

"Analiza jonë ka zbuluar praktika të mira në diagnostikimin dhe trajtimin e hipertensionit jo vetëm në vendet me të ardhura të larta, por edhe në vendet me të ardhura të mesme," pohon Prof Ezzati.

"Këto suksese tregojnë se parandalimi i presionit të lartë të gjakut dhe përmirësimi i zbulimit, trajtimit dhe kontrollit të tij janë të mundshme në të ardhurat e ulëta dhe të mesme nëse donatorët ndërkombëtarë dhe qeveritë kombëtare angazhohen për të adresuar këtë shkak kryesor të sëmundjeve dhe vdekjeve," përfshin ai.

Sidoqoftë, hulumtimi gjeti një përmirësim të vogël në terapi dhe gjithashtu kontroll të presionit të lartë të gjakut në Nepal, Indonezi, dhe gjithashtu shumë kombe në Afrikën nën-Sahariane dhe gjithashtu në Oqeani.

Në këto kombe, shumë më pak se një e katërta e femrave dhe gjithashtu një e pesta e djemve me presion të lartë të gjakut morën terapi për problemin në vitin 2019. Në përgjithësi, më pak se 10% kishin presion të lartë të gjakut të kontrolluar mirë.

"Shkalla e ulët e zbulimit dhe trajtimit që vazhdon në vendet më të varfra në botë, së bashku me rritjen e numrit të njerëzve që kanë hipertension, do të zhvendosin një pjesë në rritje të barrës së sëmundjeve vaskulare dhe veshkave në Afrikën nën-Sahariane, Oqeaninë dhe Azinë Jugore, ”Këshillon bashkautoren Leanne Riley, M.Sc, nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) në Zvicër

"Përmirësimi i kapacitetit të këtyre vendeve për të zbuluar dhe trajtuar hipertensionin si pjesë e kujdesit shëndetësor parësor dhe mbulimit shëndetësor universal duhet të përshpejtohet."

Shkelësit më të mëdhenj: pirja e cigareve dhe regjimi i keq i dietës

Lajmet Mjekësore Sot e pyetën Prof Ezzati pse frekuenca e presionit të lartë të gjakut është rritur në të vërtetë në shumë vende të reduktuara dhe gjithashtu të ardhura qendrore duke pasur parasysh atë 1990.

"Shkaqet e mundshme janë ndryshimet në dietë - karbohidratet më të përpunuara që veprojnë pjesërisht përmes obezitetit [dhe] më shumë ushqime të paketuara që mund të kenë kripë - dhe pirja e duhanit," u përgjigj ai.

"Parandalimi është thelbësor - bërja e frutave dhe perimeve të arritshme dhe të përballueshme, ulja e kripës, [dhe] kontrolli i duhanit," përfshiu ai.

Por ai theksoi se terapia ishte po aq vitale sa shmangia, duke shqetësuar rëndësinë e "bërjes së asaj që duhet që njerëzit të shmangin pasojat negative të hipertensionit".

Në një postim shoqërues, Tu Nguyen, MD, Ph D., dhe gjithashtu Clara Chow, MD, Ph D., të dyja nga Universiteti i Sidneit në Australi, krijojnë:

"Analiza nxjerr në pah dallimet e mëdha në prevalencën, trajtimin dhe kontrollin e hipertensionit, me disa rajone që shohin rritje të konsiderueshme me kalimin e kohës dhe të tjera ulje të konsiderueshme të prevalencës."

Ata mbajnë në mend se ndërsa çmimet e kontrollit në mbarë botën janë të qëndrueshme në rreth 20%, ato janë shumë më pak se 10%në Afrikën nën Sahariane dhe gjithashtu në Indonezi (5%), Vanuatu (6%), dhe gjithashtu Ishujt Solomon (7%).

Ata përfundojnë:

"Ne kemi nevojë për strategji më të mira për të rritur diagnozën dhe menaxhimin, duke shfrytëzuar kujdesin parësor ose sistemet ekzistuese ose duke identifikuar metoda të reja për të angazhuar konsumatorët në menaxhimin e presionit të gjakut."

Shkrimtarët e vlerësimit krejt të ri diskutojnë disa kufizime të kërkimit të tyre.

Për shembull, më pak informacione u ofruan për vlerësim nga disa kombe, veçanërisht në Oqeani dhe gjithashtu në Afrikën nën Sahariane

Për më tepër, grupi ishte i paaftë të kontrastonte llojin e ilaçeve që kombet e ndryshme përdorën për t'u marrë me presionin e lartë të gjakut për shkak të faktit se studimet nuk i mblidhnin vazhdimisht këto informacione.