Trajtimet që synojnë mëlçinë mund të trajtojnë diabetin e tipit 2

mjeku që ekzaminon skanimet në kompjuter

  • Studiuesit kanë hetuar lidhjen midis sëmundjes së mëlçisë yndyrore dhe shënuesve kryesorë të diabetit të tipit 2 në minj.
  • Rezultatet sugjerojnë që zvogëlimi i prodhimit të neurotransmetuesit GABA në mëlçi mund të normalizojë nivelet e glukozës në gjak, të ulë oreksin dhe të çojë në humbje peshe.
  • Studiuesit thonë se rruga e trajtimit mund të funksionojë ekskluzivisht midis njerëzve me mbipesha.

Diabeti tip 2 karakterizohet nga nivele të larta të sheqerit në gjak të shkaktuara nga rezistenca ndaj insulinës.

Insulina është një hormon që ndihmon glukozën të hyjë në qeliza, ku mund të përdoret për energji ose të ruhet për përdorim në të ardhmen. Rezistenca ndaj insulinës ndodh kur qelizat në trup nuk i përgjigjen mirë insulinës dhe kështu nuk heqin glukozën nga gjaku.

Në diabetin e tipit 2, rezistenca ndaj insulinës rrit gjithashtu prodhimin e insulinës në trup, gjë që mund të çojë në rritje të oreksit, presion të lartë të gjakut dhe shtim në peshë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se diabeti tip 2 është i lidhur fort me mbipeshën dhe sëmundjen e mëlçisë yndyrore, e cila përfshin ruajtjen e dhjamit të tepërt në mëlçi. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 89% e njerëzve me diabet kanë mbipeshë.

Ndërsa shkencëtarët kanë dyshuar prej kohësh se dhjami i tepërt në mëlçi mund të shkaktojë diabet tip 2, saktësisht se si mund të jetë kjo ka mbetur një mister.

Kohët e fundit, studiuesit nga Universiteti i Arizonës, Universiteti i Uashingtonit në St. Louis, Universiteti i Pensilvanisë dhe Universiteti Northwestern kryen dy studime për të ndarë mekanizmat themelorë që lidhin sëmundjen e mëlçisë yndyrore me homeostazën e glukozës, e cila është ekuilibri midis insulinës dhe glukozës në gjaku.

Ata zbuluan se ndjeshmëria ndaj insulinës mund të rikthehet brenda disa ditësh nga zvogëlimi i prodhimit të tepërt të neurotransmetuesit GABA në mëlçi dhe se trajtimi afatgjatë mund të çojë në ulje të oreksit dhe humbje peshe.

Neurotransmetuesit dërgohen midis nervave për të lejuar trurin dhe pjesë të ndryshme të trupit të komunikojnë. GABA është një neurotransmetues frenues, që do të thotë se ul sinjalizimin në sistemin nervor.

“Kur mëlçia prodhon GABA, ajo zvogëlon [aktivitetin] e atyre nervave që rrjedhin nga mëlçia në tru. Kështu, mëlçia yndyrore, duke prodhuar GABA, po zvogëlon aktivitetin e qitjes në tru ”, shpjegoi autori i studimit Dr. Benjamin Renquist. "Kjo ulje e shkrepjes ndihet nga sistemi nervor qendror, i cili ndryshon sinjalet dalëse që ndikojnë në homeostazën e glukozës."

Studiuesit kanë publikuar gjetjet e tyre në Cell Reports.

Studimet e miut

Nga studimi i minjve, studiuesit së pari zbuluan se sëmundja e mëlçisë yndyrore e shkaktuar nga mbipesha rrit prodhimin e GABA në mëlçi. Ata më pas zbuluan se rritja e sinjalizimit GABA nga mëlçia ndikon në homeostazën e glukozës.

Për shkak se studimi i mëparshëm zbuloi se një enzimë e quajtur GABA transaminaza (GABA-T) është thelbësore për prodhimin e GABA në mëlçi, ekipi dyshoi se shënjestrimi i GABA-T për të prodhuar më pak GABA në mëlçi mund të zvogëlojë rezistencën e insulinës dhe të trajtojë diabetin e tipit 2.

Për të testuar hipotezën e tyre, studiuesit së pari trajtuan modelet e miut të diabetit tip 2 me ilaçe që pengojnë aktivitetin e GABA-T. Këto barna njihen si etanol-aminë-O-sulfat (EOS) dhe vigabatrin.

Mjeti i dytë i ekipit për të testuar hipotezën e tij përfshinte një trajtim gjenetik të njohur si oligonukleotid antisensiv (ASO). Kjo funksionon duke lidhur pjesë të vogla të ADN-së ose ARN-së në molekulat e ARN-së për ta ndaluar atë nga bërja e proteinave të caktuara. Në këtë rast, ASO punoi duke çaktivizuar shprehjen GABA-T në mëlçi.

Të dy metodat e trajtimit ulën aktivitetin e GABA-T dhe përmirësuan ndjeshmërinë e insulinës brenda ditëve. Minjtë që u janë dhënë ilaçe ASO dhe EOS gjithashtu humbën 20% të masës së tyre trupore pas 7 javësh nga fillimi i trajtimit.

Studiuesit më pas ekzaminuan mostrat e mëlçisë të marra nga 19 persona me mbipesha gjatë procedurave të kirurgjisë baritare. Ata analizuan shprehjen e gjeneve në indet e mëlçisë dhe zbuluan se ata me rezistencë ndaj insulinës kishin nivele të larta të shprehjes për gjenet që lidhen me prodhimin dhe aktivitetin e GABA.

Kjo do të thotë që gjetjet në modelet e miut mund të përkthehen te njerëzit.

Rezultatet ekskluzive për mbipesha

Për të shpjeguar rezultatet e tyre, studiuesit thonë se dhjami i tepërt në mëlçi rrit çlirimin e GABA, i cili më pas shtyp djegien e nervit aferent vagal hepatik, një linjë komunikimi midis mëlçisë dhe trurit.

Supresioni i këtij nervi me GABA, ata shpjegojnë, siç shihet në rregullatorët e tjerë të oreksit, rrit marrjen e ushqimit dhe shtimin e peshës, e cila vazhdon duke rritur rezistencën e insulinës. Lejimi i këtij nervi të ndizet si normal ka efektin e kundërt të zvogëlimit të marrjes së ushqimit, shtimit të peshës dhe rezistencës ndaj insulinës.

Studiuesit gjithashtu testuan metodat frenuese të GABA-T në minj të ligët. Meqenëse këta minj tashmë kishin nivele të ulëta të prodhimit GABA në mëlçitë e tyre, ilaçet kishin pak ose aspak efekt në nivelet e tyre të insulinës, sheqerit në gjak dhe masës trupore.

Studiuesit konkludojnë se shënjestrimi i prodhimit të GABA në mëlçi mund të përmirësojë homeostazën e glukozës, të ulë marrjen e ushqimit dhe të zvogëlojë masën trupore - ekskluzivisht midis atyre me mbipesha.

“Të gjitha terapitë aktuale për diabetin e tipit 2 kryesisht synojnë të ulin glukozën në gjak. Pra, ata janë duke trajtuar një simptomë, njësoj si kurimin e gripit duke ulur ethet ”, shpjegon Dr. Renquist, duke shtuar,“ Na duhet një përparim tjetër ”.

(* 2 *) vëren ai.

"Ndërsa këto gjetje nuk do të ndryshojnë opsionet e trajtimit në një periudhë afatshkurtër, ata u japin shkencëtarëve një rrugë të re për zhvillimin e trajtimeve të reja të tilla si frenuesit e GABA, të cilat mund të [në të ardhmen] të ndihmojnë në zvogëlimin e lirimit të GABA në mëlçisë, duke ofruar potencialisht një mënyrë të re për njerëzit me diabet tip 2 për të menaxhuar gjendjen e tyre, ”tha Dr. Medical Lucy, Dr. Lucy Chambers, shefi i komunikimeve kërkimore në Diabetes UK, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Ajo shtoi:

“Ndërsa ky studim ishte i fortë, është e rëndësishme të theksohet se ai u krye në modelet e miut të diabetit të tipit 2 dhe mbipeshes. Tani kërkohen studime shtesë njerëzore për të eksploruar lidhjen midis prodhimit të mëlçisë GABA dhe ndjeshmërisë së insulinës dhe marrjes së ushqimit më tej. "