Pasqyrë e trajtimit për problemet neurodegjenerative

pacient

Disa individë mund të besojnë që absolutisht asgjë nuk mund të sigurohet për probleme neurodegjenerative të tilla si paraliza moderne supranukleare (PSP) si dhe çrregullimi kortikobazal (CBS). Sidoqoftë, një shkencëtar i Mjekësisë Johns Hopkins si dhe bashkëpunëtorët e tij janë të vendosur që nuk është rasti.

PSP është një gjendje e pazakontë e mendjes që shkakton çështje kryesore me shëtitjen, ekuilibrin, si dhe aktivitetet e syve, si dhe më vonë me marrjen e gëlltitjes. CBS është një problem që shkakton modifikime në lëvizje, aftësi gjuhësore ose të dyja. Të dyja përcaktohen nga depozitimi në mendjen e proteinave të shëndetshme të rralla, me defekt, të referuara si proteina të shëndetshme. Këto zakonisht shfaqen tek individët e moshës së mesit të viteve '60, sjellin fatalitet pas afërsisht 7 vjetësh.

Në një hulumtim të lëshuar më 1 korrik 2021, në revistë Kufijtë në neurologji, Alexander Pantelyat, MD, ndihmës mësues i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins, si dhe 35 bashkëpunëtorë në kompaninë bamirëse CurePSP, përshkruajnë metodat më të mira në monitorimin e këtyre problemeve të vështira për tu trajtuar. Pantelyat është shkrimtari i përbashkët fillestar i studimit kërkimor, si dhe një pjesëmarrës i bordit udhëzues me katër persona që kujdeset për përfundimin e punës.

"Ekziston ende një përshtypje e vazhdueshme që asgjë nuk mund të bëhet për këto kushte dhe shpresoj që ky rishikim gjithëpërfshirës të mund të bëjë shumë për të shpërndarë këtë nocion," thotë Pantelyat, mbikëqyrësi i Qendrës Tipike të Parkinsonit të Johns Hopkins / Qendra e Kujdesit CurePSP "Koha është me të vërtetë thelbi me këto kushte dhe është e rëndësishme të kuptohet se shumë mund të bëhet për të përmirësuar cilësinë e jetës së një pacienti. "

Pantelyat thotë se shumica e mjekëve, të përbërë nga shumë specialistë, hezitojnë të kujdesen për njerëzit me këto probleme pasi ata nuk janë të njohur me shumëllojshmërinë e shenjave tërheqëse si dhe mungesat neurologjike (performanca e pazakontë, siç është dështimi për të folur). Ndërsa aktualisht nuk ka ndonjë terapi të caktuar ose modifikuese të sëmundjes për PSP-në, si dhe CBS, shenjat e tyre i përgjigjen një përzgjedhje të teknikave të terapisë.

Pantelyat thekson se trajtime të shumta mjekësore si dhe jofarmakologjike mund të rrisin ndjeshëm stilin e jetës për njerëzit me PSP si dhe CBS. Me mungesën e barnave të pranuara për këto probleme, standardet sugjerojnë ilaçe të dobishëm jashtë markës për mjekët, si dhe profesionistët e mjekësisë.

"Një aspekt që diskutojnë udhëzimet është shmangia e ilaçeve që mund të përkeqësojnë funksionin njohës, pasi që në disa mënyra, këto sëmundje janë më afër sëmundjes Alzheimer sesa sëmundjes Parkinson", thotë Pantelyat.

"Në rastin e CBS, është si të kesh një goditje të rëndë, përveç se kjo ndodh për muaj me vite," përshkruan ai. "Ne inkurajojmë mjekët t'i referojnë pacientët në një Qendër të Kujdesit CurePSP sa më shpejt të jetë e mundur, duke u mundësuar atyre që të përfitojnë nga burimet si terapia fizike, terapia okupacionale dhe patologjia e gjuhës së të folurit që mund të përmirësojnë funksionin e tyre të përditshëm."

Pantelyat shprehet se standardet gjithashtu kanë të bëjnë me përdorimin e shkrepjeve të ndotjes botulinum. Për njerëzit me shumë pështymë, një goditje e ndotjes botulinum mund të lehtësojë jargëzimin, si dhe mund të rrisë shenjat për ata me distoni si dhe parehati. Meqenëse është i injektueshëm, ndotësi botulinum nuk ka efekte anësore sistemike.

"Shpresojmë që ky udhëzues gjithëpërfshirës të ndihmojë mjekët të identifikojnë pacientët sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që ata të marrin kujdesin e duhur dhe t'i referojnë ato në mënyrë të përshtatshme", shprehet Pantelyat.

Pantelyat si dhe bashkëpunëtorët e tij synojnë të shikojnë saktësisht se si trajtimi multidisiplinar mund të furnizohet nga një vend tjetër për njerëzit me PSP si dhe CBS duke përdorur një atmosferë në internet.