Humbja e dhëmbëve shoqërohet me rrezik më të madh të rënies njohëse dhe çmendurisë

protezat e pastrimit te duarve te profesionistit

  • Rreth 5 milion njerëz të moshës 65 vjeç ose më të vjetër në Shtetet e Bashkuara kanë çmenduri.
  • Studiuesit kanë vërejtur një marrëdhënie të mundshme midis humbjes së dhëmbit dhe çmendurisë dhe rënies njohëse.
  • Në studimin aktual, studiuesit kryen një meta-analizë për të kuptuar më mirë se cila mund të jetë marrëdhënia midis humbjes së dhëmbit, rënies njohëse dhe çmendurisë.
  • Ata gjetën një lidhje midis më shumë humbjes së dhëmbëve dhe një rreziku më të madh të rënies njohëse dhe çmendurisë.

Në një meta-analizë të re, studiuesit kanë identifikuar një lidhje midis humbjes së dhëmbit dhe një rreziku të rënies njohëse dhe çmendurisë.

Studiuesit zbuluan se sa më shumë dhëmbë të kishte humbur një person, aq më i madh ishte rreziku i zhvillimit të demencës ose rënies njohëse.

Hulumtimi, i botuar në JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine, krijon terrenin për studiuesit për të përcaktuar nëse humbja e dhëmbit shkakton rënie njohëse dhe çmenduri, dhe nëse po, çfarë i përket kësaj.

çmenduri

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rreth 5 milion njerëz të moshës 65 vjeç ose më të vjetër në Shtetet e Bashkuara kanë çmenduri.

Dementia i referohet një sërë kushtesh të karakterizuara nga çështje njohëse që ndikojnë në jetën e përditshme të një personi.

Shkaku më i zakonshëm i çmendurisë është sëmundja Alzheimer, që përbën 60-80% të rasteve të çmendurisë. Sidoqoftë, mund të jetë edhe për shkak të një goditje në tru.

Llojet e tjera të gjendjes përfshijnë çmendurinë e trupit Lewy, çmendurinë frontotemporale dhe çmendurinë e përzier, e cila mund të përfshijë lloje të shumta të çmendurisë.

Nuk ka një kurë të njohur për demencat neurodegjenerative, të tilla si sëmundja Alzheimer, dhe klinikët zakonisht menaxhojnë simptomat. Ata gjithashtu rekomandojnë të hahet një dietë më e ekuilibruar dhe të rritet aktiviteti fizik për të zvogëluar gjasat e shfaqjes së disa çmendurive.

Përveç kërkimit të një kure për llojet më të zakonshme të demencës, studiuesit janë të interesuar të identifikojnë ndonjë faktor potencial rreziku për gjendjen.

Një fushë e hulumtimit është lidhja e mundshme midis humbjes së dhëmbit dhe çmendurisë.

Shoqata e Alzheimerit vëren se ndërsa Alzheimeri i një personi zhvillohet, ata mund të kenë nevojë për ndihmë duke mbajtur mend të lajnë dhëmbët dhe të mbajnë higjienën e mirë të dhëmbëve.

Sidoqoftë, studiuesit kanë sugjeruar se mund të ketë një lidhje shkakësore midis humbjes së dhëmbit dhe çmendurisë dhe rënies njohëse.

Autorët e studimit të tanishëm nënvizojnë se meta-analizat aktuale që shikojnë lidhjen midis humbjes së dhëmbit, çmendurisë dhe rënies njohëse kanë prodhuar rezultate të përziera.

Për të ndihmuar në sqarimin e lidhjes, ata kryen një meta-analizë të studimeve gjatësore duke ndjekur pacientët me kalimin e kohës, duke synuar kështu të siguronin prova bashkëkohore.

Prof. Bei Wu, profesor i dekanit në Shëndetin Global në Universitetin e Nju Jorkut (NYU) Kolegji i Infermierisë Rory Meyers, bashkë-drejtor i Inkubatorit të Plakjes NYU dhe autori i vjetër i studimit, tha,

"Duke pasur parasysh numrin marramendës të njerëzve të diagnostikuar me sëmundjen Alzheimer dhe çmendurinë çdo vit dhe mundësinë për të përmirësuar shëndetin oral gjatë gjithë jetës, është e rëndësishme të fitoni një kuptim më të thellë të lidhjes midis shëndetit të dobët oral dhe rënies njohëse".

Studiuesit donin të shihnin nëse ekziston një lidhje midis humbjes së dhëmbit, çmendurisë dhe rënies konjitive dhe nëse ka ndonjë lidhje midis numrit të dhëmbëve të humbur dhe rrezikut të zhvillimit të çmendurisë ose rënies njohëse.

Mbi 34,000 pjesëmarrës

Për ta bërë këtë, studiuesit kërkuan gjashtë baza të të dhënave për studime gjatësore duke eksploruar lidhjen midis humbjes së dhëmbëve dhe çmendurisë ose rënies njohëse deri në 1 Mars 2020.

Studimet duhej të botoheshin në anglisht në revista të vlerësuara nga kolegët, dhe pjesëmarrësit duhej të ishin të rritur në çdo lloj mjedisi.

Meta-analiza përfshiu 34,074 pjesëmarrës, nga të cilët 4,689 kishin një formë të funksionimit të dobësuar njohës.

Rreziku i rritur

Studiuesit zbuluan se humbja e dhëmbit shoqërohej me një rrezik 1.48 herë më të madh të rënies njohëse dhe një rrezik 1.28 herë më të madh të demencës. Ky ishte rasti edhe kur llogariteshin faktorë të tjerë të mundshëm ngatërrues.

Më tej, studiuesit zbuluan se për çdo dhëmb të humbur, një person kishte një rrezik prej 1.1% më të madh të zhvillimit të demencës dhe një rrezik prej 1.4% më të madh të përjetimit të rënies njohëse.

Sipas Xiang Qi, një kandidat për doktoraturë nga NYU Meyers dhe autori kryesor i punimit, "kjo marrëdhënie" përgjigje dozë "midis numrit të dhëmbëve që mungojnë dhe rrezikut të funksionit njohës të zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme forcon provat që lidhin humbjen e dhëmbëve me dëmtimin e njohjes dhe ofron disa prova se humbja e dhëmbëve mund të parashikojë rënie njohëse. ”

Ndërsa studiuesit identifikuan një shoqatë midis humbjes së dhëmbit dhe çmendurisë dhe rënies njohëse, ata gjithashtu zbuluan se veshja e protezave uli ndjeshëm shoqërimin - një zbulim i mbështetur nga studimi i mëparshëm.

Ata vërejnë, megjithatë, se nuk është e qartë se cili mekanizëm qëndron pas marrëdhënies midis humbjes së dhëmbit dhe rënies njohëse dhe çmendurisë.

Ata sugjerojnë që kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve morfologjike që ndodhin kur një person konsumon ushqim pa dhëmbë, ose për shkak të efekteve të ndryshimit të marrjes ushqyese kur konsumon ushqim pa dhëmbë.

Sipas Prof. Wu, "një mekanizëm i mundshëm biologjik për shoqërimin sugjerohet nga ekspozimi ndaj baktereve orale patogjene, të tilla si Porphyromonas gingivalis."

"Ky bakter prodhon faktorë virulentë, të tillë si endotoksina ose gingipainat, që përkeqësojnë depozitimin e beta-amiloidit dhe stimulojnë një përgjigje neuro-inflamatore në mikroglia dhe astrocite, duke çuar në ndryshime patologjike të lidhura me çmendurinë."

Për më tepër, studiuesit theksojnë se gjetjet mund të llogariten pjesërisht nga fakti që njerëzit me çmenduri mund të kenë vështirësi në ruajtjen e higjienës së mirë të dhëmbëve.

Ata gjithashtu vërejnë se faktorët socio-ekonomikë të lidhur me çmendurinë janë të lidhur edhe me humbjen e dhëmbëve.

Prof. Wu beson se kërkimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të kuptuar mekanizmin kauzal prapa shoqatës që ajo dhe kolegët e saj kanë identifikuar. Ajo i tha "Detonic.shop":

“Në mënyrë që të provojmë një lidhje shkakësore, na duhen prova klinike të rastësishme. Sidoqoftë, këto studime janë të vështira për tu kryer. Duke ecur përpara, ne kemi nevojë për të kryer më shumë studime gjatësore që përfshijnë masa gjithëpërfshirëse të funksionit njohës dhe ekzaminimin klinik të statusit të shëndetit oral. "