Nëpër sytë e mi: Si është të jetosh me skizofreni

Nëse në të vërtetë keni pyetur ndonjëherë më parë se si është të jetosh në një fakt të alternuar, pas kësaj në të vërtetë ke fotografuar tërë jetën time. Në vitin 2018, unë u identifikova me skizofreninë shumë të hershme.

1eb55753c56856926e3e0a7d2dc3bfd1 - September 20, 2021

Bazuar në kujtimet e mia më të hershme, halucinacionet, mashtrimet, si dhe arsyetimet e veçanta në të vërtetë kanë ndikuar vazhdimisht në metodën që shoh globin. Problemi im në të vërtetë është zgjeruar me mua, si dhe në të vërtetë ka formuar trajektoren e jetës sime.

Pa skizofreninë time, sigurisht që nuk do të isha individi që jam sot. Megjithëse përvoja ime ka qenë në të vërtetë tipike traumatike, unë jam i lumtur për jetën që kam jetuar në të vërtetë, si dhe mundësinë që më ka ofruar që t'u shpërblej të tjerëve.

Vitet më rinore

Ju mund të supozoni se me siguri do të ishte e qartë për një të rritur që një fëmijë po përjeton psikozë. Sidoqoftë, megjithëse zakonisht tregoja veprime të çuditshme, si dhe luftova shoqërisht, kurrë nuk kam marrë ndihmë nga të rriturit përreth meje për këto probleme. Unë me siguri do të përpiqesha të përshkruaj atë që po ndodhte në kokën time, megjithatë të rriturit fshihen përvojat e mia.

E kuptova që isha psikotik në moshën 14 vjeç. Pas kësaj, unë në të vërtetë kisha dëgjuar zëra çdo ditë për disa vite, si dhe kisha halucinacione normale estetike.

Unë me siguri do të ngrihesha në orën 4 të mëngjesit ose 5 të mëngjesit për të bërë kërkime, duke shëtitur nëpër një shkallë ekskluzive për në koleksionin e shtëpisë suaj në të cilën po qëndroja, si dhe me siguri do të përjetoja halucinacione estetike që më nxitën për atë që po ndodhte .

Unë me siguri do të shihja kafshë shtëpiake - zogj, qen të përkëdhelur, si dhe zvarritës të mëdhenj që me siguri do të shfaqeshin, si dhe do të zhdukeshin pa gjurmë - megjithatë e kuptova që ato mund të mos ishin aktuale.

Ju mund të pyesni pse nuk kërkova ndihmë në këtë moment. Në fund të fundit, nëse do ta njihnit që po vizualizonit, a nuk do të ishte pikë e dukshme për të kërkuar interes klinik?

Aktualisht, shqetësimet e mia që kishin të bënin me përvojat e mia psikotike ishin injoruar shumë herë, si dhe individë më kishin tërhequr në mënyrë tipike për shenjat dhe simptomat e mia, saqë ndihej vërtet e rrezikshme për t'u njohur nga çdo person. Nuk mendoja se ndonjë person në jetën time sigurisht do të më ndihmonte. U vendosa të pres deri në vitet e rritura për të marrë ndihmë.

Kur mendja rivendoset

Ishte një e martë gjatë gjithë humbjes së vitit tim studentor të kolegjit, si dhe unë po përmbahesha për të bërë mirë. Unë kisha hulumtuar në të vërtetë për një javë për një provim të kimisë natyrore, por absolutisht asgjë nuk dukej të mbetej. Gjithçka po më godiste mendjen menjëherë pas hyrjes.

Kohët e fundit kisha një fatkeqësi me një mik të mirë, si dhe halucinacionet e zërit tim po përfundonin të frikshëm. Specialisti im më rekomandoi që të bëja një vizitë në vendin e punës së psikiatrisë së institucionit, si dhe së fundmi që kërkova.

Duke lënë trajtimin, unë u takova me kuadratin në kursin tim kryesor të statistikave. Zëri i mësuesit duket se më ngjante ndërsa unë pushoja në sistemin tim kompjuterik, duke parë një faqe të zbrazët në internet. Pastaj, fakti përgjysmohet, si dhe pata një përvojë të frikshme jashtë trupit.

Pas kursit, i dërgova një mesazh të vendosur mikut tim të drejtë, duke e informuar atë se kërkonte të më plotësonte sot. Hedha aftësinë për të folur, thjesht duke bërë tinguj monosilabikë. Për më tepër fillova të shënoja pika qesharake në një ditar. Shoku im thirri shkollën 911, si dhe na çuan në klinikën e urgjencës në lagje.

Nënat dhe baballarët e mi çuan në kolegjin tim atë mbrëmje. Nuk u rrëfeva në pavionin psikologjik, megjithatë u nisa menjëherë në trajtimin e tyre pas gati 9 orësh në klinikën e urgjencës. Nënat dhe baballarët e mi me të vërtetë shpresonin, mamaja ime konkretisht, që unë me siguri do të kthehesha tek Trëndafili që ata njihnin më parë, megjithatë unë sigurisht që jo. Diçka në mendjen time ishte transformuar në të vërtetë atë natë.

Trajtim

Unë përballova një palë terma shtesë si një praktikant me kohë të pjesshme me skizofreni të plotë, megjithatë në një moment u largova nga kolegji me leje klinike. Po shkatërrohej, megjithatë humbja u shndërrua në rrasën time të pastër.

Unë gjeta specialisten time të tanishme, Znj. B, të cilës i detyrohem absolutisht që më siguroi atje ku jam sot. Unë iu nënshtrova një trajtimi rehabilitimi, duke gjetur saktësisht se si të kontrolloja edhe një herë, si dhe duke marrë aftësi shoqërore.

Humbja e aftësisë për të lexuar ishte ndër elementet më të vështira të skizofrenisë sime. Unë kalova nga një diplomë universitare për analiza në shkollën e mesme në të qenit jo në gjendje të rishikoja një fjali të vetmuar.

Unë mund të mos qëndroj fjalë e përqendruar ose procedurë. Ata sigurisht që thjesht do të bëhen butë psikologjikë.

Për të rivendosur fuqitë e mia të trurit, kam investuar orë të tëra çdo ditë për muaj duke i kushtuar vëmendje librave audio, kryesisht në psikologjinë e parregullt. Përfundimisht, unë u kthye në hardbounds. M'u desh një muaj për ta arritur atë fillimisht - një botim të shkurtër të psikologjisë pop - megjithatë u vonova. Brenda një viti, unë shkova nga të qenit në gjendje të lexoja në analizë Chaucer në anglishten e mesme.

Një tjetër komponent i madh i terapisë së skizofrenisë është të zbuloni saktësisht se si të riformuloheni, si dhe të transformoni saktësisht se si ju përgjigjeni halucinacioneve tuaja.

Në trajtim, kuptova që u largova duke iu përgjigjur me ankth, si dhe u largova duke u marrë me halucinacionet. Thjesht t'i njohësh ato si dhe të vazhdosh. Të kuptoj që ata nuk mbajnë asnjë pushtet mbi mua.

Ndërsa unë në fakt e kam krijuar këtë aftësi, halucinacionet e mia në të vërtetë kanë përfunduar të jenë shumë më pak konstante, si dhe tepër të këndshme. Ky ndryshim i mendimit drejt halucinacioneve ka qenë në të vërtetë një konsiderim i konsiderueshëm shërimi im i dobishëm.

Zhytje

Kthimi në kolegj ishte i vështirë, megjithatë kursi im u shfaq menjëherë. Fillova të punoj me llogarinë time në Instagram si dhe të bashkangjitur me Zyrtaren Ekzekutive Cecilia McGough të OJQ-së së quajtur Studentët me Psikozë (SWP). Ajo më siguroi një vendosje në SWP, ku aktualisht ofroj në Bordin Ekzekutiv

Unë të dy ofroj lagjen e psikozës, si dhe tërheq tërheqje nga ajo. Unë jam duke shkuar drejt një institucioni të diplomuar për të marrë nivelin tim Master në terapinë mjekësore psikologjike Wellness për t'u siguruar që unë mund të jem një specialist i kolegëve për individët me psikozë.

Unë përgatitem për të vazhduar mbështetjen për lagjen për shumë vite që do të vijnë. Ndonjëherë është akoma në provë, megjithatë pasi kam kaluar trajtimin, si dhe kam zbuluar aftësitë për t'u kujdesur për shenjat dhe simptomat e mia, me të vërtetë ndihem gati të merrem me çfarëdo që të vijë.

Skizofrenia projektoi mendjen time, si dhe jetën time, megjithatë padyshim që nuk i shkatërroi ato. Unë në të vërtetë kam arritur me mendjen time skizofrenike, madje as me të.

Rose Parker është një pronare blogu, stazhiere, si dhe mbështetëse e psikozës. Ajo mban një Bachelor të Shkencave në Psikologji me nderime shkollore, si dhe po shkon pas një Këshillimi Klinik Mendor Master. Ajo aktualisht ofron në Bordin Ekzekutiv në OJQ Studentët me Psikozë si dhe drejton faqen në internet të psikoedukimit si dhe podcastin Psikozitiviteti i Psikozës . Rose shpreson të përmirësojë jetën e individëve me psikozë si dhe të anëtarëve të familjes së tyre përmes edukimit dhe mësimit.

Ekzaminimi i fundit klinikisht më 26 maj 2021