Udhëtimi i papritur i vezës dhe embrionit nëpër tubën fallopiane

embrion

Udhëtimi i vezës dhe embrionit përmes tubit fallopian ose oviduktit drejt mitrës nuk njihet mirë, kryesisht pasi që është e vështirë të arrihet për imazhe të drejtpërdrejta. Duke kërkuar të hedhin dritë të re mbi karakteristikat e vezëve para fekondimit dhe transportit të embrionit që vijnë para implantimit, shkencëtarët në Baylor College of Medicine dhe Stevens Institute of Technology krijuan një metodë unike të imazhit që në të vërtetë u ka lejuar atyre të shohin vezët dhe embrionet ndërsa ato zhvendoseni përgjatë tubit fallopian në një kafshë shtëpiake në internet.

Botuar në revistë Raportet e qelizave, monitorimet e shkencëtarëve zbuluan se vezët dhe embrionet kalojnë një udhëtim të papritur që është jashtëzakonisht i gjallë dhe i komplikuar nga sa besohej më parë. Kërkimet kanë degëzime thelbësore për hulumtimet e fekondimit, embriogjenezës dhe fekondimit të mbarësimit artificial.

"Në këtë studim, ne kemi zhvilluar dhe kombinuar dritaren intravital dhe tomografinë e koherencës optike për të patur mundësi vizuale tek vezët dhe embrionet ndërsa ato transportohen përmes vezës së miut", deklaroi shkrimtari i përputhjes Dr. Irina Larina, mësuese e asociuar e fiziologjisë molekulare në Baylor "Askush nuk e kishte parë vezët dhe embrionet që lëvizin në tubën fallopiane në organizmat e gjallë më parë. ”

Shkencëtarët zbuluan një numër kërkimesh të papritura. Supozimi ishte që vezët e miut dhe embrionet pas fekondimit sigurisht që do të zhvendoseshin jashtëzakonisht gradualisht përmes rreth një tubi fallopian të gjatë 1 inç gjatë programit për 3 ditë. Koncepti i aprovuar ishte që kornizat e ngjashme me flokët të qerpikëve, të cilat mbështjellin sipërfaqen e brendshme të tubit fallopian, moderojnë lëvizjen e qelizave.

"Çuditërisht, ne zbuluam se vezët dhe embrionet lëvizin përgjatë tubit fallopian duke kombinuar lloje të ndryshme lëvizjesh, duke treguar një proces dinamik që është më kompleks nga sa ishte menduar deri më tani", tha shkrimtari fillestar, Dr Shang Wang, ndihmës mësues në Departamenti i Inxhinierisë Biomjekësore në Institutin e Teknologjisë Stevens.

Në varësi të zonës përgjatë tubit fallopian, qelizat u vunë re në disa raste duke zhvendosur aktivitete të shpejta të rrumbullakëta ose duke u lëkundur, duke u kthyer-para mbi vendet e kryqëzuara ose shpejt përpara. Orkestrimi i këtyre aktiviteteve të ndryshme përfshin angazhimin e qerpikëve, kontraksionin dhe aktivitetet peristaltike, procedura që kontrollohen ndryshe nga agjentët hormonalë dhe variabla të ndryshëm të tjerë.

"Gjetjet tona ofrojnë një kuptim më të mirë të këtij hapi të rëndësishëm në riprodhimin e gjitarëve dhe mbështesin rivlerësimin e njohurive të mëparshme rreth asaj se si ndodh", deklaroi Larina. "Për më tepër, vëzhgimet tona nënkuptojnë se shqetësimi i një ose më shumë lëvizjeve të ndryshme përgjatë tubit mund të çojë në çrregullime të riprodhimit."

"Zbatimi i qasjes sonë të imazhit mund të çojë në zbulime emocionuese që shpresojmë të mund të avancojnë kuptimin tonë të kushteve të çrregulluara riprodhuese njerëzore të lidhura me tubin fallopian, si dhe përmirësime në fekondimin in vitro", deklaroi Wang.