Salla e Rimëkëmbjes: Lajme përtej pandemisë - 25 qershor

Pandemia e koronavirusit ka dominuar titujt kryesorë dhe jetën tonë të përditshme për më shumë se një vit. ka mbuluar këtë histori komplekse me lëvizje të shpejtë, me azhurnime të drejtpërdrejta për lajmet më të fundit, intervista me ekspertë dhe një hetim të vazhdueshëm mbi pabarazitë e thella racore që COVID-19 ka ndihmuar në demaskimin.

Sidoqoftë, kjo nuk na ka ndaluar të botojmë qindra histori magjepsëse mbi një mori temash të tjera.

Titulli i trurit në dhomën e rimëkëmbjes

Këtë javë, ne fillojmë me lajmet për atë që studiuesit janë emocionues duke punuar në çmenduri. Ne folëm me gjashtë ekspertë të cilët diskutojnë punën e fundit për të përmirësuar cilësinë e jetës së njerëzve me këtë gjendje, për të gjetur objektiva të rinj për trajtim dhe për të monitoruar rrezikun e demencës në ish-lojtarët e sporteve.

Ne gjithashtu ofrojmë më të rejat në seritë tona Mitet Mjekësore, kësaj here duke trajtuar 11 keqkuptime të zakonshme në lidhje me migrenën dhe mbulimin e një studimi që zbulon rreziqet e veshjes së mbathjeve me modë me majë në Anglinë Mesjetare.

Tjetra, ne thellojmë se si biologjia e minjve nishanë zhveshur i lejon ata t'i rezistojnë plakjes dhe kancerit dhe të jetojnë për dekada. Natyrisht, gjithçka është në gjenet e tyre. Tjetra është një ekzaminim i rolit shumëplanësh të acideve yndyrore omega-3 në kancer dhe depresion. Më në fund, ne e mbyllim javën duke eksploruar përfitimet e daljes në shëtitje pas ngrënies - është një lajm i mirë për ata që bëjnë përpjekjen.

Ne e nxjerrim në pah këtë studim më poshtë, së bashku me disa histori të tjera të kohëve të fundit që ju mund të keni humbur në mes të gjithë entuziazmit COVID-19.

1. Hulumtimi i demencës: Çfarë është interesante për ekspertët?

a1dfd345e286f95d9dc490022f15658d - December 3, 2021

Sa larg jemi nga gjetja e trajtimeve efektive për demencën? MNT quiz gjashtë ekspertë në lidhje me hulumtimin që ata i konsiderojnë më emocionuese dhe i ndanë përgjigjet e tyre si pjesë e një Karakteristikë Speciale.

Një fushë pjellore e kërkimit është se si mund të përmirësojmë cilësinë e jetës për njerëzit me çmenduri. Ruajtja e rutinave, ndjesive dhe pasurive personale të njohura duket të jetë e rëndësishme. Ne gjithashtu raportojmë për zbulimin e fundit që rënia e rrjedhjes së gjakut në tru mund të paraprijë rënien njohëse me vite dhe në të vërtetë mund të shkaktojë çmenduri. Kjo nxiti hulumtime për rolin e saktë të furnizimit me gjak në sëmundjet neurodegjenerative, dhe arsyen pse një kujtesë e dobët mund të jetë një nga shenjat më të hershme të demencës.

Mësoni më shumë rreth hulumtimit të fundit të demencës.

2. Mitet mjekësore: 11 keqkuptime të migrenës

Qershori është muaji kombëtar i ndërgjegjësimit për migrenën dhe dhimbjen e kokës, kështu që edicioni i kësaj jave i Miteve mjekësore trajton disa keqkuptime në lidhje me migrenën.

Sa serioze janë dhimbjet e kokës ose episodet e migrenës? A janë thjesht një lloj dhimbje koke? A ndihmojnë "dietat migrenë" të veçanta? Po shtesat? A shkakton kafeina migrenë? Ne trajtuam secilën pyetje me radhë me ndihmën e tre ekspertëve. Ne gjithashtu shikojmë se sa e përhapur është gjendja në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën.

Megjithëse ende nuk ka shërim për migrenën, hulumtimi mbi gjendjen është duke vazhduar dhe opsionet e reja të trajtimit, duke përfshirë aplikacionet për smartphone, janë duke dalë.

Mësoni më shumë rreth migrenës.

3. A kanë shkaktuar këpucë me majë një plagë bunions në Anglinë mesjetare?

Këtë javë, ne raportuam për një pretendim se një prirje për këpucë me majë në mes të thembrave të Anglisë Mesjetare mund të ketë nxitur një rritje të bunjoneve.

Arkeologët në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar ekzaminuan skelete që datojnë nga Mesjeta. Ata gjetën prova se bunionet ishin dukshëm më të zakonshme në shekujt 14-15-të sesa në shekujt 11-të 13-të. Ata ishin gjithashtu më të përhapur në zonat e pasura.

Mëso më shumë.

4. Minjtë nishanë lakuriq mund të jenë kyç për trajtimin e kancerit dhe çmendurisë

Minjtë nishanë lakuriq janë me interes të madh për shkencëtarët, pasi ata jetojnë për më shumë se 30 vjet dhe me sa duket janë të imunizuar nga plakja. Shumë pak, nëse ka, nga këta brejtës është zbuluar të kenë kancer, ndërsa ata janë gjithashtu shumë rezistent ndaj disa llojeve të dhimbjes. Ata gjithashtu mund të mbijetojnë deri në 18 minuta pa oksigjen, duke i bërë ato krijesa të vogla jashtëzakonisht elastike. Si të tillë, studiuesit po punojnë shumë për të zbuluar sekretet e aftësive të tyre kundër plakjes.

Një studim i fundit, i mbuluar nga MNT këtë javë, përqendrohet në përshtatjet që mbrojnë gjenomin në minjtë e moleve lakuriq. Duket se ata jo vetëm që janë në gjendje të korrigjojnë mutacionet në ADN-në e tyre, ata gjithashtu përfitojnë nga një kopje shtesë e një gjeni që mbron ADN-në e tyre nga dëmtimi në radhë të parë.

Mësoni më shumë rreth minjve nishanë lakuriq.

5. Alzheimer: Zbulimi i metaleve mikroskopike në trurin e pacientëve mund të ofrojë të dhëna

Një nga artikujt tanë më të njohur këtë javë raportoi për një studim që zbulon se si truri i njerëzve me sëmundjen e Alzheimerit mund të përmbajë ndotës metali. Studiuesit u befasuan kur zbuluan grimca shumë reaktive të hekurit dhe bakrit elementar në mostrat e trurit pas vdekjes. Për më tepër, këto metale duket se janë stabilizuar brenda pllakave beta-amiloide, një shenjë dalluese e sëmundjes.

Para këtij zbulimi, shkencëtarët kishin identifikuar vetëm këto metale elementare në mikroorganizmat, viruset dhe bimët. Prania e tyre në trurin e njeriut mund të çojë përfundimisht në trajtime të reja që synojnë metalet dhe gjithashtu ndihmojnë në diagnostikimin. Klikoni në lidhjen më poshtë për të mësuar më shumë se si studiuesit ishin në gjendje të zbulonin grimcat e metaleve dhe të përjashtonin ndotjen e mostrave të tyre.

Mëso më shumë.

6. Si e pengon omega-3 rritjen e tumorit në minj?

Konsumimi i disa ushqimeve ose lëndëve ushqyese mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së kancerit? Një fushë në rritje e hulumtimit të trajtimit të kancerit është potenciali terapeutik i ndërhyrjeve dietike.

Studimet e mëparshme në minj sugjerojnë që acidet yndyrore omega-3 mund të jenë efektive si një trajtim antitumor. Tani, hulumtimi i ri ka identifikuar një mekanizëm të mundshëm që e shpjegon këtë. Duket se acidet yndyrore omega-3 inkurajojnë vdekjen e qelizave tumorale përmes një procesi të quajtur ferroptosis, por kjo nuk u pa me acide të tjera yndyrore.

Ky zbulim mbështet rastin për ndërhyrje dietike të synuara me omega-3, megjithëse tani nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse i njëjti efekt vlen për njerëzit.

Mëso më shumë.

7. Depresioni: Si mund të përdoren acidet yndyrore omega-3 për të zhvilluar trajtime të reja

Ne qëndrojmë me omega-3 në artikullin tonë të ardhshëm, këtë herë duke eksploruar rolin e tyre në depresion. Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë zbuluar se doza të larta të këtyre acideve yndyrore mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të kësaj gjendje. Efekti i tyre anti-inflamator duket se ul shkallën e vdekjes së qelizave në një rajon të trurit të quajtur hipokampus.

Kjo mund të shpjegojë pjesërisht vëzhgimin se njerëzit që hanë një dietë të pasur me peshk dhe ushqim deti kanë një rrezik më të ulët të depresionit, pasi ushqime të tilla kanë shumë acide yndyrore omega-3.

Mëso më shumë.

8. Pamundësia e një rajoni të trurit për t'iu përshtatur stresit mund të çojë në depresion

Një tjetër artikull i kësaj jave shqyrtoi efektin e stresit të përditshëm në depresion. Truri i njerëzve pa këtë gjendje është më i mirë në përshtatjen me stresin e ngritur dhe kjo mund të vërehet në ndryshimet në korteksin medial paraballor. Një paaftësi për tu akomoduar në këtë mënyrë mund të çojë në depresion.

Për të zbuluar se si u identifikuan këto ndryshime të trurit, kufizimet e studimit dhe si mund të zbatohen gjetjet e tij për trajtimin e depresionit, klikoni më poshtë.

Mëso më shumë.

9. Paragjykimi gjinor në diagnozën mjekësore

Këtë javë, redaktorët tanë botuan këtë artikull të rëndësishëm mbi pasojat e paragjykimit gjinor në mjekësi, duke u përqëndruar në diagnostikimin e gabuar, vonesat në trajtim dhe se si mund të rrezikojë vdekje të shmangshme.

Me shembuj që përfshijnë dhimbje kronike, çrregullime të gjakderdhjes, gjendje autoimune, shëndet mendor, COVID-19 dhe sëmundje të zemrës, ne shikojmë shkaqet e paragjykimit gjinor, rrënjët e tij në seksizëm dhe çfarë mund të bëhet për të kundërshtuar efektin e tij të dëmshëm tek njerëzit e të gjitha gjinitë. Shtë e qartë se paragjykimi gjinor në diagnostikim, hulumtim mjekësor dhe trajtim shkakton dëm dhe duhet të eliminohet nga mjekësia.

Mëso më shumë.

10. A është e dobishme të shkosh një shëtitje pasi të hash?

Më në fund, këtë javë, ne shikojmë një aktivitet të shijuar nga miliona pas një vakt. Ecja ka shumë përfitime, por a ka ndonjë të keqe të shkosh për një shëtitje pas darkës? Shikojmë provat dhe konkludojmë se në tërësi, është një aktivitet i shëndetshëm, por ju mund të dëshironi të prisni pak pas një vakti të konsiderueshëm.

Për të zbuluar të gjitha përfitimet mendore dhe fizike të daljes pas vendosjes, ndiqni lidhjen më poshtë.

Mëso më shumë.

Shpresojmë që Dhoma e Rikuperimit të kësaj jave të ketë dhënë një shije të historive që MNT mbulon. Ne do të kthehemi me një përzgjedhje të re javën e ardhshme.

Së shpejti: Një vështrim i fshehtë i asaj që gjendet në dosjen tonë të skicave

Ne botojmë qindra histori dhe karakteristika të reja çdo muaj. Këtu janë disa artikuj të ardhshëm që mund të ngjallin interesin e lexuesve tanë:

  • Agjërimi i përhershëm jo më i mirë se kufizimi i kalorive për humbjen e peshës
  • Paragjykimi i seksit në provat klinike: Si përfaqësohen femrat vs meshkujt?
  • Studimi kap stresin fiziologjik të shkaktuar nga homofobia