Salla e Rimëkëmbjes: Lajme përtej pandemisë - 11 qershor

Pandemia e koronavirusit ka dominuar titujt kryesorë dhe jetën tonë të përditshme për më shumë se një vit. ka mbuluar këtë histori komplekse me lëvizje të shpejtë, me azhurnime të drejtpërdrejta për lajmet më të fundit, intervista me ekspertë dhe një hetim të vazhdueshëm mbi pabarazitë e thella racore që COVID-19 ka ndihmuar në demaskimin.

Sidoqoftë, kjo nuk na ka ndaluar të botojmë qindra histori magjepsëse mbi një mori temash të tjera.

Dhoma e rikuperimit blu me pilula

Këtë javë, ne fillojmë me pjesën e dytë të vështrimit tonë në atë që studiuesit emocionues të kancerit. Everyshtë shumë interesante si pjesa e parë, dhe pjesa e tretë pritet gjithashtu së shpejti.

Tjetra, ne kemi lajme se si teknologjia ekzoskelet ndihmon disa njerëz me sklerozë të shumëfishtë (MS) të rrisin lëvizshmërinë dhe njohjen e tyre dhe se si ekspozimi i njerëzve me sëmundjen Alzheimer ndaj dritës dhe dritës që dridhen mund të përmirësojë simptomat e tyre.

Ne gjithashtu kemi artikuj mbi rolin e mundshëm të frutave të plota në zvogëlimin e rrezikut të diabetit, një hyrje në dietat me karbohidrate të ulëta, proteina të larta dhe rrjetet e trurit të përfshira në mësimin e aftësive të reja.

Ne e nxjerrim në pah këtë studim më poshtë, së bashku me disa histori të tjera të kohëve të fundit që ju mund të keni humbur në mes të gjithë entuziazmit COVID-19.

1. Hulumtimi i kancerit: Çfarë është interesante për ekspertët? Pjesa 2

3c0fbc3a40b848dc0885132192b57e58 - September 23, 2021

Ne fillojmë me pjesën e dytë të raportit të MNT nga linjat e para të hulumtimit të kancerit. Në pjesën e parë, kemi biseduar me shkencëtarë që punojnë në imunoterapi dhe radiofarmaceutikë.

Këtë javë, ne mësojmë në lidhje me përdorimet e mundshme të baktereve reaguese magnetike, ilaçeve të personalizuara dhe nanopjesëzave. Ne gjithashtu dëgjojmë për një rol të ri në luftën kundër kancerit për një ilaç antidepresiv të përdorur gjerësisht.

Artikulli i fundit është shumë interesant si pjesa e parë, dhe një artikull i tretë mbi kërkimin shkencor të kancerit do të pasojë së shpejti.

Mëso më shumë këtu.

2. MS: Si mund të ndihmojë trajtimi një ekoskeletor robotik

Këtë javë, ne raportuam për një provë të vogël të teknologjisë së re të krijuar për të ndihmuar njerëzit me MS të përparuar.

Rehabilitimi i ushtrimeve është krijuar tashmë si një mënyrë për të ndihmuar në përmirësimin e lëvizshmërisë dhe njohjes. Tani, studiuesit kanë ndihmuar në bërjen e ushtrimeve në dispozicion për njerëzit me simptoma të përparuara - duke përdorur një ekoskelet. Ekipi raportoi përmirësime të konsiderueshme në disa simptoma kryesore të MS pas 4 javësh.

Për të mësuar më shumë rreth ekzoskeletit, si është përdorur dhe çfarë përmirësimesh janë parë, klikoni më poshtë.

Mëso më shumë këtu.

3. Përbërja e prejardhur nga bimët mund të ndihmojë në trajtimin e dhimbjes kronike

Një përbërje që gjendet në një lule që përdoret zakonisht në mjekësinë tradicionale për shkak të vetive të saj analgjezike mund t’i ndihmojë shkencëtarët të krijojnë trajtime të reja për dhimbjen kronike. Konolidina nxirret nga lëvorja e lules së rrotës dhe studiuesit kanë zhvilluar një version sintetik që lidhet edhe më fuqishëm me një receptor të vetëm të përfshirë në rregullimin e dhimbjes.

Mekanizmi i saktë i veprimit mbetet i paqartë, por ky zbulim mund të jetë i vlefshëm në zhvillimin e alternativave më të sigurta ndaj gamës aktuale të barnave opioide, shumë prej të cilave mund të shkaktojnë efekte anësore të konsiderueshme. Ju mund të lexoni më shumë rreth këtij hulumtimi dhe implikimeve të tij duke klikuar në lidhjen më poshtë.

Mëso më shumë këtu.

4. Qendra e astmës dhe alergjive

Qendra më e fundit e burimeve MNT filloi këtë javë, këtë herë duke u përqëndruar në astmë dhe alergji. Redaktorët tanë kanë mbledhur artikuj që mbulojnë lloje të ndryshme të astmës dhe fazat, simptomat dhe shkaktarët e tyre. Ekzistojnë gjithashtu seksione mbi alergjitë, përfshirë alergjitë ushqimore, alergjitë sezonale dhe reaksionet alergjike dhe ndërlikimet.

Ne gjithashtu paraqesim informacion mbi mjekimet dhe trajtimet, si dhe strategji të tjera të menaxhimit. Në tërësi, ka afro 80 artikuj të mbështetur në prova në qendrën e re. Nëse ju ose dikush që njihni është i prekur nga astma ose alergjitë, klikoni më poshtë për të hyrë në këtë burim të domosdoshëm.

Mëso më shumë këtu.

5. Cilat ushqime janë të larta në proteina por të ulëta në karbohidrate?

Artikulli më i vizituar i kësaj jave, me mbi 276,000 shikime faqe deri më tani, shikon ushqime dhe suplemente që mund të jenë të përshtatshme për një person me një dietë të ulët të karbohidrateve, me proteina të larta.

Duke filluar me një përmbledhje të roleve që karbohidratet, yndyrnat dhe proteinat luajnë në dietat tona, artikulli pastaj shqyrton përfitimet dhe rreziqet që lidhen me uljen e konsumit të karbohidrateve.

Redaktorët tanë rendisin ushqime për të përfshirë dhe shmangur, disa shtesa shtesë që mund të jenë të dobishme dhe një shembull të një plani të ngrënies me karbohidrate të ulëta, me proteina të larta. Dietat e reduktuara të karbohidrateve po fitojnë popullaritet, gjë që reflektohet në numrin e vizitorëve në këtë hyrje të dobishme.

Mëso më shumë këtu.

6. Ngrënia e frutave të plota mund të ulë rrezikun e diabetit të tipit 2

Qëndruar me dietë dhe të ushqyerit, MNT raportoi për kërkime të reja në përfitimet e konsumimit të rregullt të frutave të plota, këtë javë. Studiuesit gjurmuan se sa fruta konsumuan 7,675 njerëz, cilat fruta hëngrën dhe sa lëng frutash pinin. Ekipi më pas vështroi se sa njerëz në këtë grup vazhduan të zhvillojnë diabetin tip 2 dhe gjetën një lidhje midis niveleve të larta të marrjes së frutave dhe një rreziku më të ulët të diabetit të tipit 2, bazuar në një studim pasues 5-vjeçar.

Njerëzit që konsumuan rreth 2 porcione frutash në ditë kishin një rrezik 36% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2 gjatë 5 viteve të ardhshme, krahasuar me ata që konsumuan më pak se gjysmën e një porcioni frutash në ditë.

Sidoqoftë, ky përfitim nuk u shtri atyre që konsumuan sasi të larta të lëngut të frutave. Duhet gjithashtu të theksohet se këto rezultate identifikojnë një shoqatë midis konsumit të frutave dhe rrezikut të zvogëluar të shfaqjes së diabetit tip 2, sesa një lidhje shkakësore.

Mëso më shumë këtu.

7. Dridhja e dritës dhe zërit mund ta trajtojë Alzheimerin?

Dridhja e dritës dhe zërit mund të ndihmojë në trajtimin e njerëzve me sëmundjen Alzheimer, sipas një studimi të ri të raportuar në MNT këtë javë.

Hulumtimi i mëparshëm në minj lë të kuptohet se ekspozimi i tyre ndaj dritës dhe zërit duke u dridhur me 40 impulse në sekondë, të dyja rivendosën lidhjen e trurit dhe mobilizuan sistemin imunitar për të prishur proteinat toksike beta-amiloid. Mbetet e panjohur nëse ky trajtim do të kishte një efekt të ngjashëm te njerëzit.

Rezultatet e fundit vijnë nga një studim pilot i sigurisë me 10 pjesëmarrës që kishin dëmtime të lehta njohëse. Pas 8 javësh, studiuesit panë shenja të lidhjes së përmirësuar në skanimet MRI të trurit dhe prova të një përgjigjeje të modifikuar të sistemit imunitar. Tani nevojiten prova të mëtejshme për të provuar se sa zgjasin këto efekte dhe nëse ka një përfitim të përgjithshëm klinik për trajtimin e njerëzve me këtë lloj stimulimi audio dhe vizual.

Mëso më shumë këtu.

8. Gjumi i thellë mund të ndihmojë në pastrimin e trurit nga toksinat që lidhen me Alzheimerin

Sëmundja Alzheimer ishte subjekt i një studimi tjetër të raportuar në MNT këtë javë, me zbulimin e një lidhjeje midis gjumit të thellë dhe aftësisë së sistemit glimatik të trurit për të larë akumulimet toksike të proteinave.

Studiuesit analizuan aktivitetin global të trurit në 118 pjesëmarrës duke përdorur imazhe të trurit MRI në dy seanca, me 2 vjet ndarje. Ata zbuluan se si ata me një rrezik më të lartë të sëmundjes Alzheimer ashtu edhe ata që tashmë kishin zhvilluar gjendjen shfaqnin një lidhje më të dobët midis aktivitetit të trurit dhe sistemit golfatik.

Studiuesit e marrin këtë si dëshmi të mëtejshme të një lidhjeje midis vozitjes së varur nga gjumi i sistemit golfatik dhe pastrimit të toksinave nga truri.

Për të mësuar më shumë rreth implikimeve të këtij studimi për të kuptuar se si zhvillohet dhe mund të zbulohet sëmundja Alzheimer, klikoni më poshtë.

Mëso më shumë këtu.

9. Gjysma e të rriturve kanë përjetuar stigmë në peshë, tregon sondazhi i madh

Dy studime të reja ndihmojnë në zbulimin e shkallës së stigmës në peshë të përjetuar nga njerëzit në Australi, Kanada, Francë, Gjermani, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Më shumë se gjysma e pjesëmarrësve raportuan se kishin përjetuar stigma të një lloji, me më shumë se 75% që raportuan stigmën e peshës nga të afërmit e tyre. Përafërsisht dy të tretat raportuan njëanshmëri të perceptuar negative të peshës nga mjekët.

Një pasojë e kësaj stigmatizimi është se mund të rezultojë në një ngurrim për t'u afruar profesionistëve të kujdesit shëndetësor për ndihmë dhe në shmangien e kontrolleve rutinë. Autorët theksojnë se stigma e peshës duhet të adresohet për të ndihmuar në parandalimin e efekteve të dëmshme.

Mëso më shumë këtu.

10. Pse të bëni pushime është e rëndësishme për të mësuar aftësi të reja

Më në fund këtë javë, kërkimi i ri nxjerr në pah rëndësinë e ndërprerjes kur mësoni një aftësi të re, në këtë rast shtypni sekuencën "41324" në një tastierë. Skanimet e trurit zbuluan se një rrjet specifik i neuroneve ishte i përfshirë në ngjarjet e përsëritjes - por vetëm gjatë intervaleve të pushimit. Këto ngjarje sërish luajtën një rol të madh në përforcimin e të mësuarit të aftësive të reja.

Ajo që befasoi studiuesit ishte përfshirja e hipokampusit në këtë lloj mësimi, e cila mendohej se nuk kërkohej. Studiuesit gjithashtu zbuluan se këto ngjarje të përsëritjes përfshinin riaktivizimin e zonave kryesore të trurit 20 herë më shpejt sesa shiheshin gjatë kryerjes në të vërtetë të detyrës.

Gjetjet mund të ndihmojnë në zhvillimin e orareve të optimizuar të trajnimit në programet e rehabilitimit pas goditjeve dhe dëmtimeve të tjera të trurit.

Mëso më shumë këtu.

Shpresojmë që Dhoma e Rikuperimit të kësaj jave ka siguruar një shije të historive që MNT mbulon. Ne do të kthehemi me një përzgjedhje të re javën e ardhshme.

Së shpejti: Një vështrim i fshehtë i asaj që gjendet në dosjen tonë të skicave

Ne botojmë qindra histori dhe karakteristika të reja çdo muaj. Këtu janë disa artikuj të ardhshëm që mund të ngjallin interesin e lexuesve tanë:

  • A mund të ndihmojë zinku në kontrollin e presionit të gjakut?
  • Pse fluturimi në hapësirë ​​dëmton sistemin imunitar?
  • Mitet mjekësore: Gjithçka rreth dhurimit të gjakut