Incidenca e COVID-19 në një ligë rajonale të futbollit në Brazil është një nga më të lartat

futboll

Një studim kërkimor i kryer në Universitetin e São Paulo (USP) në Brazil zbulon se incidenca e infeksioneve nga koronavirusi unik midis lojtarëve profesionistë të futbollit në shtetin e São Paulo gjatë gjithë periudhës së vitit 2020 ishte 11.7%, e ngjashme midis punonjësve të shëndetit në prerje buza e veprimit në pandemi.

Për të arritur në këtë numër, shkencëtarët vlerësuan në mënyrë retrospektive gati 30,000 ekzaminime RT-PCR të kryera në shtupa nga 4,269 atletë profesionistë në të gjitha 8 ngjarjet e Federatës së Futbollit Shtetëror të São Paulo (FPF), liga e ngarkuar për rregullimin e kampionëve kryesorë në shtet - 6 për djemtë (Kupa e São Paulo, Nën -23, U-20, si dhe 3 departamentet e Kampionatit të São Paulo) si dhe 2 për zonjat (Kampionati i São Paulo si dhe U-17). Një total prej 501 ekzaminimesh verifikoi shikueshmërinë e SARS-CoV-2. Ata vlerësuan gjithashtu 2,231 ekzaminime në shtupa nga personeli i ndihmës (punonjës të shëndetit, borde teknologjike, mbikëqyrës, kotele, dhe kështu me radhë), si dhe 161 (7%) të deklaruar.

“Rateshtë një normë sulmi shumë më e lartë sesa është parë në vendet e tjera. Në Danimarkë, për shembull, vetëm katër nga 748 lojtarë testuan pozitivisht [0.5%] Bundesliga [në Gjermani] gjeti tetë raste nga 1,702 lojtarë [0.6%] Edhe në Katar, ku ekziston një rrezik i moderuar i transmetimit nga komuniteti, shkalla ishte shumë më e ulët se e jona: 24 nga 549 testuar pozitivisht [4%] Krahasuar me normat e tjera të raportuara, lojtarët tanë u infektuan midis tre dhe 24 herë më shumë, ”Bruno Gualano, një mësues në Shkollën Mjekësore të Universitetit të São Paulo (FM-USP) si dhe hetues privat kryesor për studimin kërkimor, informoi Ag ência FAPESP.

Në një shkrim të botuar në Gazeta Britanike e Mjekësisë Sportive, shkrimtarët pretendojnë se numrat ka shumë të ngjarë të nënvlerësohen. Ekipi kishte qasje në burimin e të dhënave të laboratorit të caktuar nga FPF për të ekzaminuar atletët profesionistë. Sidoqoftë, lojtarët që vijnë nga klube që kanë përfunduar në ngjarje mbarëkombëtare mund të zgjedhin të ekzaminohen nga laboratorët e caktuar nga Konfederata e Futbollit Brazilian (CBF), si dhe këto rezultate nuk janë konsistuar në vlerësim.

Në çdo lloj rasti, informacioni i São Paulo zbulon se infeksioni ndikoi tek meshkujt dhe femrat ashtu si në mesin e atyre të ekzaminuarve. Një kontrast i rezultateve për lojtarët si dhe programet e personelit një çmim të lartë goditjeje në mesin e lojtarëve, megjithatë raste ekstreme të COVID-19 ishin edhe më konstante midis personelit, që janë zakonisht më të vjetër, si dhe nuk janë të gjitha në mirëqenien ideale.

"Ky është një shqetësim", deklaroi Gualano. “Disa raste të rënda, njëra prej të cilave përfundoi me vdekje, u raportuan midis anëtarëve të stafit. Megjithëse të dhënat tona sugjerojnë që lojtarët kanë tendencë të shfaqin vetëm simptoma të lehta ose aspak, ata natyrisht që mund të transmetojnë virusin te të tjerët në komunitet. Shumica kanë një jetë shoqërore shumë aktive. ”

Hartifikimi i kontakteve nuk është kryer kurrë në Brazil si një plan publik i shëndetit, ai përfshiu, kështu që nuk është e mundur të vlerësohet efekti i infeksioneve shtesë të shkaktuara nga lojtarët në shtëpitë e tyre ose qarqet shoqërore.

Incidenca e COVID-19 në një ligë rajonale të futbollit në Brazil është një nga më të lartat

Elementet e rrezikut

Për shkak të procedurave të distancimit shoqëror të kryera në shtetin e Sao Paulo në Mars 2020, kostumet e futbollit u lanë pak në pritje, si dhe u kthyen në më 14 Qershor. Për të zvogëluar rrezikun e transmetimit viral, Komiteti Mjekësor i FPF prodhoi një procedurë që kërkon kontroll të vazhdueshëm të lojtarëve, si dhe mirëmbajtjen e personelit, izolim të të gjithë njerëzve të kontaminuar, kontakt me hartën (brenda lagjes së aktiviteteve sportive), si dhe teknika të rregullta shëndetësore.

"Rastet shfaqeshin sa herë që protokolli nuk ndiqej," deklaroi Mois és Cohen, ai Komitet Mjekësor i etur "It'sshtë një mjedis i kontrolluar ku rreziqet monitorohen dhe minimizohen, përfshirë testimin çdo dy ose tre ditë. Lojtarët që largohen [flluska e izolimit] dhe kthimi testohen çdo ditë. Ne gjithashtu gjurmojmë kontaktet e individëve me rezultate pozitive të testit dhe ndjekim praktikat më të mira në drejtim të mbrojtjes, të tilla si përdorimi i PPE dhe higjiena e duarve, "deklaroi ai.

Sipas Gualano, rreziku i transmetimit viral në të gjithë paditë ka treguar në të vërtetë i zvogëluar, megjithatë elementë të tjerë të ndryshëm dëmtojnë efikasitetin e procedurës, të cilën ai e konsideron praktikisht të bollshëm. "Do të funksiononte mirë nëse zbatohej në Danimarkë ose Gjermani," deklaroi ai. “Kjo varet ndjeshëm nga sensi i përbashkët i lojtarëve, të cilëve u kërkohet të shkojnë drejt në shtëpi nga qendra e trajnimit dhe të mbajnë distancën sociale dhe masat jo-farmakologjike kur pushojnë. Këtu në Brazil, megjithatë, një pjesë e konsiderueshme nuk i ndjekin rregullat dhe nuk penalizohen aspak. Përveç kësaj, lojtarët dhe stafi udhëtojnë nga dhe në ndeshjet shumë të mira. Klubet më të vogla udhëtojnë me autobus, ushqehen në restorante dhe ndoshta janë më të ekspozuar sesa lojtarët elitë. Pabarazia jonë shoqërore është e vërtetë edhe për futbollin. ”

Studimi i hulumtimit zbulon se disa klube ishin shumë më të prekur se të tjerët. Një klub raportoi 36 pozitive, me 31 që ndodhën në një muaj të vetmuar. Shtatë klube kishin më shumë se 20 raste të verifikuara, si dhe 19 kishin 10 ose edhe më shumë. Për Cohen, të gjitha episodet janë për shkak të mosrespektimit të procedurës.

Gualano zbuloi një problem të fortë për kthimin në përbërësit e Kampionatit të São Paulo pas pezullimit të të gjitha padive në shtetin e São Paulo më 11 Mars, në veprim për rritjen e mprehtë të qëndrimit në spital, si dhe fatalitetet, si dhe shfaqjen e variacioneve virale shumë më armiqësore. . Pezullimi u ngrit në 10 Prill; megjithatë, kostumet gjatë gjithë kësaj kohëzgjatje po ndodhnin në Volta Redonda, një qytet fqinj në shtetin e Rio de Janeiro.

"Derisa të zbutet transmetimi i COVID-19, çdo sektor që rihapet përfaqëson një rrezik të lartë të ngjitjes", deklaroi Gualano. "E vetmja mundësi e sigurt do të ishte izolimi i të gjithë sektorit të futbollit brenda një flluske, e cila është ajo që bëri NBA me një kosto prej 170 milion USD. Ose mbylleni ose izoloni. ”.