'Gamble e Madhe': Historia e CoWIN, portalit të vaksinimit në Indi

Që nga janari 2021, qeveria federale indiane në të vërtetë është marrë me një punë në të vërtetë dërrmuese: kërkesa për të imunizuar 1.3 miliardë individë, ose afërsisht një e gjashta e popullsisë së globit. Teknologjia në të vërtetë ka qenë edhe mundësuese dhe gjithashtu pengesë në këtë procedurë.

njerëzit në Indi që përpiqen të rezervojnë një vaksinë në laptopin e tyre

Në 4 pasdite në 28 Prill, 2021, qeveria federale indiane hapi regjistrimin për injeksione për ata që ishin të pjekur 18–45 vjet. Më shumë se 10 milion individë u bashkuan në 8 orë, duke bërë që CoWIN, i cili është portali i rezervimit të injeksioneve të qeverisë federale indiane, të shembet.

Portali CoWIN i përkiste një aplikacioni celular të quajtur Aarogya Setu, i cili u krijua për të kontaktuar me hartën e individëve me COVID-19 nga Marsi i vitit 2020. Ai pritej të ndihmonte individët që të botonin një strukturë vaksinimi, të ndihmonte individët të regjistronin informacionin e tyre të vaksinimit dhe këshillojini gjithashtu për dozën e tyre të mëposhtme.

Megjithatë, kishte probleme.

Kur injeksionet e Indisë dolën për të rriturit e moshuar dhe gjithashtu individët me sëmundje bashkëshoqëruese, çështjet ndryshonin nga mos marrja e njoftimeve të mesazheve pasi kishin bërë një injeksion deri te çështjet me programimin e porteve. Kishte edhe frete që nuk ishin të shkallëzueshme, veçanërisht kur hapeshin vaksinimet për një pjesë më të madhe të popullsisë.

Dr Ram Sewak Sharma, president i Autoritetit Kombëtar të Indisë, deklaroi në një takim me Economic Times se sistemi ekzistonte për shkak të faktit se qeveria federale ishte përqendruar në përdorimin e teknologjisë moderne për të përmirësuar kujdesin mjekësor.

“Platforma CoWIN është mundësuar me monitorimin në kohë reale të të dhënave të vaksinave. Nga regjistrimi i vaksinave te dhënia e certifikatave të vaksinimit, sistemi ynë është plotësisht i përgatitur dhe i mundësuar me teknologjitë e duhura. Sistemi është shumë i shkallëzuar, ”deklaroi ai.

Sidoqoftë, për disa individë indianë, rregullimi i injeksioneve të tyre ka qenë në të vërtetë një përvojë vërtet irrituese.

'The Great Gamble': Përpjekja për të caktuar një port

Për faktorët e mbrojtjes, faqja e internetit e CoWIN menjëherë u heq klientëve 15 minuta pasi ata të vizitojnë. Një individ kërkon të regjistrohet me një ID foto dhe gjithashtu të publikojë portin e tij në mënyrë të shpejtë.

"Ndërsa ndërfaqja e përdoruesit e faqes në internet ishte e mirë, (lundrimi) është e mundimshme sepse duhet të vazhdosh të freskosh faqen për të parë informacionin e azhurnuar (disponueshmëria e vaksinës)", Ranjini Rao, një mësues i ndërveprimeve reklamuese në Kolegjin Commits në Bengaluru, Indi, informoi Lajmet Mjekësore Sot.

Në fillim të majit, qeveria federale indiane deklaroi se inokulimet e padyshimta nuk do të lejoheshin individë të pjekur 18–44 vjet, duke e bërë regjistrimin në CoWIN të detyrueshëm. Kjo ishte për t'u siguruar që individët të mbanin distancën e duhur fizike në objektet e vaksinimit, deklaruan autoritetet.

Sidoqoftë, fakti ishte vërtet i ndryshëm. Kur Rao u drejtua për të caktuar një port për veten e saj dhe gjithashtu bashkëshortin e saj në Spitalin Bowring në Bengaluru, porti u ngrit për orët 3–6 pasdite: «Kur arritëm atje pas një ore udhëtimi, u tronditëm. Linja u gjarpërua nga kati i parë deri në të gjashtin! Ishte një ngjarje super-shpërndarëse, kjo vaksinim. " Nga frika e ekspozimit të drejtpërdrejtë ndaj infeksionit, dyshja u largua.

Për shumë njerëz, procedura e regjistrimit ishte e mjaftueshme themelore. Sidoqoftë, disa nuk morën aq shumë sa Rao, për shkak të faktit se caktimi i një porti kohor për vaksinimin ishte i vështirë.

"Unë fillova ta quaja Gamble e Madhe", deklaroi Rumela Basu, një redaktore e pavarur me bazë në Kolkata

Ajo shqyrtoi faqen e internetit CoWIN gjatë gjithë ditës, megjithatë portet ishin vazhdimisht të kompletuara në ambientet përreth vendbanimit të saj. Pas një jave, ajo vendosi se kërkonte ndihmë profesionale.

Fillimet e teknologjisë dhe gjithashtu teknikët konfidencialë që plotësojnë hapësirat e CoWIN

Pasi India zbuloi sistemin CoWIN për ata mbi 18 vjeç, teknikët dhe gjithashtu fillestarët e teknologjisë në të gjithë vendin u çuan drejt aktivitetit, duke u përpjekur të ndihmonin individët portet e botimit më shpejt.

Shumë prej tyre, si Chandra (që favorizon të kalojë një emër), funksionuan në mënyrë anonime dhe gjithashtu pa kosto. Chandra shkon në kolegj duke ekzaminuar teknologjinë kompjuterike, megjithatë ai ka qenë në të vërtetë qëndrimi për muaj të tërë në një pushim të gjerë të karantinave COVID-19. Pra, për të ndihmuar individët, ai ndërtoi një robot në Twitter të quajtur Përditësuesi i Vaksinave Bangalore

"Ajo që ne po bëjmë është krejtësisht e ligjshme," informoi ai MNT. “Vendet e vaksinimit në spitale nuk hapen menjëherë. Kështu që boti që ndërtova vazhdon të travojë në uebfaqen e CoWIN dhe aplikacionin Aarogya Setu çdo 1.35 sekonda, duke kërkuar këto hapje të reja dhe duke dërguar alarme për njerëzit që janë regjistruar për to. "

Ndërsa portet zhduken sekonda pasi hapen, këto alarme mund t'u japin individëve një anë kur përpiqen të publikojnë injeksione.

Basu u bashkua gjithashtu në Under45.in dhe gjithashtu getjab.in. Këto janë zgjidhje të preferuara injeksioni që gjithashtu ndjekin portet dhe gjithashtu klientë të mprehtë të orarit duke dërguar mesazhe me anë të Telegramit dhe gjithashtu e-mail. Sidoqoftë, gjithashtu kjo nuk duket se ka ndihmuar.

Kurdoherë që ajo të merrte një të mprehtë, ajo menjëherë hynte në CoWIN dhe gjithashtu hynte në gjendjen e saj dhe gjithashtu informacionin e zonës për të kërkuar porte të gatshme. Ajo i bëri të gjitha këto brenda një minutë, tha ajo, megjithatë portet aktualisht ishin planifikuar plotësisht. Së shpejti, zbulimi i një porti u bë një fiksim.

“Unë kam hyrë në CoWIN në dush, gjatë mëngjesit, duke lënë pas një drekë gjysmë të ngrënë. Ka pasur raste kur unë do të lëshoja një britmë të vogël në mes të një bisede me familjen time gjatë kohës së çajit ose vetëm kur ishim ulur përreth, duke befasuar të gjithë, sepse kishte një gatishmëri. "

- Rumela Basu

Të tjerët që kanë përdorur në të vërtetë faqen e internetit CoWIN në të vërtetë kanë qarë edhe në lidhje me portet që zhduken, të cilat disa i kanë vlerësuar në fakt nevojën fantastike për injeksione dhe gjithashtu mungesën e furnizimit.

Sidoqoftë, nuk është e mundur të përjashtohen problemet teknologjike, deklaroi Basu "Ndonjëherë, ju do të shihni një numër në të verdhë që tregon se ka një vend i caktuar, por në 5 sekondat që vendosni në kapak / kod për ta rezervuar, do të thoshte që qendra e vaksinimit është e rezervuar plotësisht. ”

Një herë, një strukturë krejt e re vaksinimi në zonën e Basut tregoi se kishte më shumë se 100 injeksione të gatshme, dhe gjithashtu akoma, kur ajo vizitoi, nuk kishte porte. Kur ajo ringjalli faqen në internet dhe gjithashtu u kthye, numri i injeksioneve të gatshme qëndroi i njëjtë, duke zbuluar se portet ende nuk ishin planifikuar plotësisht. Ajo e gjeti atë shumë të madhe, deklaroi ajo.

Një sistem që rrit ndarjet shoqërore

Edhe ndërsa metropolitane, individë të ndriçuar merren me sistemin CoWIN, disa parashikojnë skenarin për të rritur ndarjen elektronike të manipuluar aktualisht të vendit, duke e bërë qasjen e menjëhershme në një injeksion shumë më të vështirë për shumëllojshmërinë e vendit të Indisë joadekuate.

"Ndërsa ka një nevojë për një shtyllë kurrizore teknologjike si CoWIN që mund të na ndihmojë të regjistrojmë dhe të mbajmë gjurmët e të dhënave të vaksinimit, ka disa sfida që duhet të kapërcehen gjithashtu," deklaroi Dr. Anant Bhan, një shkencëtar në bioetikë dhe gjithashtu shëndetin dhe shëndetin ndërkombëtar dhe gjithashtu një mësimdhënie në Universitetin Yenepoya në Mangaluru, Indi

Mungesa e adaptueshmërisë ishte një nga pengesat më të mëdha për fazën e 3-të të vaksinimit në Indi. “Nëse njerëzit mund të marrin qasje në vaksinë vetëm përmes një platforme të tillë dixhitale, atëherë kjo qasje do të përjashtonte ose do ta bënte shumë të vështirë për një pjesë të konsiderueshme të popullsisë. Ekziston edhe një ndarje gjinore. Lessshtë më pak e mundshme që gratë e varfëra të kenë qasje në pajisjet teknologjike ”, informoi ai për MNT.

Përpjekjet për të përmirësuar sistemin e rezervimit

Sidoqoftë, disa rregullime kanë ndodhur kohët e fundit për të ndihmuar në rritjen e aksesit. Që nga mesi i majit, CoWIN është në dispozicion në 14 gjuhë indigjene indiane. Më parë ishte përdorur vetëmAnglisht

Më 15 qershor 2021, Ministria e Shëndetësisë prezantoi se regjistrimet do të mundësoheshin me siguri, duke hequr dorë nga kërkesa për rezervime. Tani, ata mbi moshën 18 vjeç mund të imunizohen duke u paraqitur në ambientet e injeksionit, njësoj si të rriturit e moshuar gjatë gjithë makinës së mëparshme.

Sipas informacionit të nisur nga Ministria e Shëndetësisë, praktikisht 55% e 211.8 milion dozave të dhëna deri më 29 maj 2021, ndodhën gjatë ecjeve. Autoritetet aktualisht kanë kërkuar më shumë se 250,000 Qendra të Shërbimit Komunitar, të cilat janë objektet kryesore të kujdesit mjekësor të Indisë, për të ndihmuar banorët e vendit me regjistrimet.

Më 21 qershor 2021, India filmoi me videon çmimin më të lartë të mundshëm të vaksinimit të përditshëm: 8.1 milion doza, që është 2.5 herë më shumë se standardi ditor. Sidoqoftë, këto numra në të vërtetë nuk kanë korresponduar. Ata u zhytën në një shumicë pak, ose rreth 5 milion doza, në të vërtetë ditën vijuese.

Kufizimet e teknologjisë marrin shansin që të përfundojnë duke qenë 'pengesë për vaksinat shpëtuese'

Në fund të fundit Basu u imunizua në një makinë personale të rregulluar në kulturën e pasurive të patundshme të djaloshit të saj më 3 qershor 2021, afërsisht një muaj pasi ajo u përpoq të planifikonte portin e saj. Aty u bë distancimi fizik me një palë mjekësh që menaxhonin procedurën, dhe gjithashtu ajo shpenzoi për injeksion. Injeksioni akoma do të kishte qenë pa kosto nëse ajo do të merrej për ta planifikuar atë gjatë një vaksinimi.

Ndërsa, ishte një lehtësim për të marrë përfundimisht çertifikimet në Indi, deklaroi ajo. vaksinimi alternativa delta ndahet nëpër lagje në

"Mungesa e aksesit në teknologji nuk duhet të bëhet pengesë për vaksinat shpëtuese, veçanërisht kur qëllimi [është] për të rritur mbulimin dhe vaksinuar sa më shumë njerëz të jetë e mundur tani", dhe gjithashtu në të gjithë globin, atje zhduket koha për të luftuar me nismat lëvizëse të Dr, profesionistët e shëndetit publik dhe mirëqenies ndjehen vërtet. Deklaroi Bhan

Për

. (*) Azhurnimet e drejtpërdrejta për rritjen më të azhurnuara në lidhje me koronavirusin unik dhe gjithashtu COVID-19, shkoni këtu. (*)