Harta e parë molekulare që përshkruan zhvillimin cerebellar të njeriut

Harta e parë molekulare që përshkruan zhvillimin cerebellar të njeriut

Truri, një kornizë e rëndësishme në trurin e pasëm të njeriut, njihet të jetë me rëndësi kryesore për lejimin e veçorive të shumta të motorit elektrik, përveç njohjes, ligjit psikologjik si dhe trajtimin e gjuhës. Krahasuar me korteksin, megjithatë, kjo kornizë është ende e pa studiuar në mënyrë të arsyeshme, si dhe zhvillimi i tij gradualisht njihet në mënyrë joadekuate.

Studiuesit në Institutin e Kërkimeve të Fëmijëve në Seattle në të vërtetë kohët e fundit kanë ekzekutuar një hulumtim që synon njohjen shumë më të mirë të zhvillimit të trurit të njeriut. Gazeta e tyre, lëshuar në Natyra Neuroscience, ofron përmbledhjen e parë gjithëpërfshirëse hapësinore si dhe të qelizave, transkriptuese të zhvillimit të trurit

"Ne kemi qenë në frikë të të dhënave të pasura molekulare në dispozicion për të kuptuar zhvillimin e lëvore cerebrale njerëzore përmes burimeve si BrainSpan dhe PsychEncode", Dr. Kimberly Aldinger, që ekzekutoi studimin kërkimor, informoiMedical Xpress "Qëllimi ynë ishte të krijojmë një burim të ngjashëm për tru i vogël për studimet tona dhe për ta ndarë me komunitetin shkencor dhe mjekësor. "

Dr. Kathleen Millen në të vërtetë ka investuar profesionin e saj të studimit kërkimor për të kuptuar më mirë zhvillimin e trurit. Në 2019, studimi kërkimor në laboratorin e saj të udhëhequr nga Dr. Parthiv Haldipur si dhe i nënshkruar me Dr. Aldinger ekzekutoi vlerësimet e para të gjera histologjike të krijimit të trurit njerëzor.

Vlerësimet që ata kryen u mundësuan atyre të përcaktojnë rritjen hapësinore si dhe atë të përkohshme të zonave paraardhëse në trurin e njeriut, si dhe t'i krahasojnë ato me zhvillimin e tyre në mendjen e brejtësve. Kërkimet e tyre për të mund të kenë degëzime të konsiderueshme, pasi ato mund të ndihmojnë për të kuptuar më mirë arsyet për kushtet neuro-zhvillimore të njohura për të ndikuar në tru, siç janë keqformimet e trashëgueshme, autizmi, si dhe qelizat kanceroze cerebellare pediatrike.

Harta e parë molekulare që përshkruan zhvillimin cerebellar të njeriut

"Unë bashkëpunova me grupin Millen për prodhimin e këtij atlasi të parë të plotë molekular të llojeve të qelizave dhe gjeneve të shprehura gjatë zhvillimit të trurit të njeriut", deklaroi Dr Aldinger. "Ky është një burim i pasur për komunitetin shkencor për të hetuar programet gjenetike që drejtojnë zhvillimin cerebellar të njeriut dhe origjinën e sëmundjes."

Për të kryer studimin e tyre kërkimor, Dr Aldinger si dhe bashkëpunëtorët e saj shfrytëzuan SPLiT-seq, një strategji me radhitje të ARN-së me një qelizë të krijuar nga shkencëtarët në Universitetin e Uashingtonit (UW) që mund të përdoret për të vlerësuar shumë qeliza njëkohësisht. Duke përdorur këtë strategji, si dhe teknologjinë moderne të kapjes me lazer për të arritur mikrodiseksionin e zonave paraardhëse të specifikuara hapësinore, grupi kishte aftësinë për të kapur veçanërisht transkriptimin e të gjitha llojeve të qelizave cerebellare, të përbërë nga qeliza vërtet të pazakonta që ekzistojnë në trurin themelor të njeriut.

"Hardshtë e vështirë të modelosh atë që nuk dimë", informoi Dr Kathleen MillenMjekësore Xpress "Shumë modele të zhvillimit të trurit të vogël dhe sëmundjes njerëzore janë ndërtuar bazuar në të dhënat e përqendruara në miun. Të dhënat për trurin e vogël njerëzor nuk ishin të disponueshme, por tani e dimë që zhvillimi i vogël i njeriut është shumë i ndryshëm nga ai i minjve. ”

Studimi aktual i hulumtimit i ekzekutuar nga ky grup shkencëtarësh solli një shumëllojshmëri kërkimesh jetësore si dhe arritje. Më e rëndësishmja, shkencëtarët mblodhën informacionin e parë molekular që përshkruan zhvillimin e trurit të njeriut. Informacioni që ata grumbulluan, i cili aktualisht ofrohet lehtësisht, si dhe mund të arrihet nga studiues të ndryshëm në të gjithë botën, mund të humbasë pak dritë mbi programet trashëgimore që lejojnë zhvillimin e rregullt të cerebelës, si dhe fillimet e kushteve neurodispozicionale në lidhje me zhvillimin e pazakontë të trurit të vogël.

Harta molekulare e zhvillimit të trurit të vogël njerëzor të përcaktuar nga Dr Aldinger, Dr Millen si dhe bashkëpunëtorët e tyre mund të përdoren shpejt për të verifikuar miun kompjuterik ekzistues, si dhe versionet e shoqërisë cerebellare njerëzore. Mrekullueshëm, kjo hartë aktualisht po u mundëson këtyre shkencëtarëve, si dhe grupeve të ndryshme të tjera të rivlerësojnë konceptet e tyre në lidhje me fillimet e kushteve neurod zhvillimore cerebellare.

"Ky atlas është vetëm fillimi," sqaroi Dr Millen. "Ne kemi mungesë të të dhënave molekulare në pikat e hershme kohore kur lindin disa qeliza të rëndësishme cerebellare dhe na mungojnë të dhëna që lidhin pikat kohore të zhvillimit me llojet e qelizave të rritura. Ne jemi duke gërmuar më thellë për të përcaktuar më mirë mekanizmat që nxisin specifikimin dhe diferencimin e pasardhësve, të cilët do të përdorim për të gjeneruar kultura cerebellare të vlefshme të nxjerra nga hPSC për të modeluar funksionin dhe mosfunksionimin e trurit të njeriut, si dhe platformat për zbulimin e ilaçeve ".