Rruga e komunikimit që kontrollon rritjen dhe mbijetesën e qelizave

Studiuesit identifikojnë rrugën e komunikimit qelizor që kontrollon rritjen dhe mbijetesën e qelizave

Studiuesit në të vërtetë kanë njohur një rrugë komunikimi qelizore që kontrollon rritjen dhe mbijetesën e qelizave, dhe kërkimi për një moment mund të ndihmojë në krijimin e terapive për sëmundje të tilla si qelizat e kancerit dhe diabeti i sheqerit.

Komunikimi efektiv, kritik për partneritetin njerëzor, është gjithashtu thelbësor për shkatërrimin e qelizave të kancerit brenda trupit.

Në qelizat e trupit, komunikimi përfshin transmetimin e sinjaleve molekulare ose kimike. Ashtu si një antenë e dëmtuar shkakton një pamje të ngatërruar të TELEVIZIONIT, nëse këto sinjale molekulare ndryshohen, informacioni hidhet dhe rezultatet mund të jenë tragjike.

Studiuesit nga Qendra Charles Perkins, Universiteti i Sidneit dhe Instituti i Biomjekësisë së Zbulimit të Universitetit Monash, në të vërtetë kohët e fundit kanë njohur rrugën e komunikimit acell që kontrollon rritjen dhe mbijetesën e qelizave. Kërkimi për në një moment mund të ndihmojë në krijimin e terapive për sëmundje të tilla si qelizat e kancerit dhe diabeti i sheqerit. .

Thelbësore për eksplorimin ishte një përzierje efektive e biologjisë qelizore (e kryer nga Ph D. trainerët Alison Kearney dhe Dr Dougall Norris nën drejtimin e Dr. James Burchfield dhe Profesor David James, Universiteti i Sidneit) dhe modelimit matematikor (kryer nga Milad Ghomlaghi nën drejtimin e Dr. Lan Nguyen, Universiteti Monash).

"Ne ishim në gjendje të shohim molekulat e përfshira në komunikim, dhe për këtë arsye, të shohim se kur dhe ku ato janë të nevojshme në qelizë, dhe çfarë ndodh kur gjërat shkojnë keq," pohoi Dr. Burchfield.

Dr Nguyen shpjegoi eksplorimin si një "rregullator i fuqishëm i rrjetit të sinjalizimit të insulinës".

Shkencëtarët e modelimit matematikor e shfrytëzuan këtë informacion për të parashikuar se si lidhen grimcat.

Këto parashikime u vlerësuan pas asaj me më shumë eksperimente të vogla. Kur dublikoheshin vazhdimisht, u grumbullua një kuptim i këtij sistemi shumë të komplikuar.

Kërkimet për u lëshuan në ditar eLife sot.

Zbulohet sinjali i sasisë së vogël të insulinës

Insulina është një sinjal i fuqishëm për rritje që rrit në trup në përputhje me një pjatë për të reklamuar hapësirën e magazinimit të sheqerit në masë të muskujve dhe qelizat yndyrë. Nëse sinjali i insulinës është i pamjaftueshëm, mund të krijohet sëmundje si diabeti mellitus. Anasjelltas, nëse sinjali nuk mund të çaktivizohet siç duhet, qelizat kancerogjene mund të vendosen. Të kuptuarit se ku mund të dështojnë këto procedura sinjalizimi është si rezultat kritik për të kuptuar rritjen e gjendjes dhe për të bërë terapi të reja

Studiuesit identifikojnë rrugën e komunikimit qelizor që kontrollon rritjen dhe mbijetesën e qelizave

"Ne kemi zbuluar një pjesë të re të komunikimit qelizor që është përgjegjëse për parandalimin e mbivlerësimit të sinjalit të insulinës", pohoi Dr. Burchfield.

“Mekanizmi mund të krahasohet me një termostat në një ngrohës ose furrë që parandalon gjërat të nxehen shumë. Nëse qelizat do të humbnin këtë mekanizëm, sinjali i rritjes nuk kontrollohet më dhe tumoret mund të zhvillohen. ”

“Ka akoma shumë që mund të mësojmë rreth këtij sistemi të ndjeshëm të sinjalit: disa ilaçe kundër kancerit mund të dëmtojnë edhe mekanizmin qelizor, duke sjellë ironi në rritjen e rritjes së tumorit dhe rezistencës ndaj ilaçeve. Identifikimi i këtyre mekanizmave dhe të kuptuarit se si funksionojnë ata do të ndihmojnë në zhvillimin e terapive më të mira të kancerit. ”

Studime të mëtejshme me siguri do të zbulojnë këtë sistem në lidhje me rezistencën ndaj ilaçeve të qelizave kancerogjene, dhe sesi kjo mund të shfrytëzohet për të rritur regjimet e terapisë.