Sfida e diabetit në komunitetin e Zi ka nevojë për zgjidhje gjithëpërfshirëse

Lajmet AHA: sfida e diabetit në komunitetin zezak ka nevojë për zgjidhje gjithëpërfshirëse

Një gjë është e qartë në lidhje me problemin serioz të diabetit në mesin e njerëzve të Zinj në Shtetet e Bashkuara: Kjo nuk është vetëm një gjë që shkakton problemin.

"Reallyshtë me të vërtetë në të gjitha nivelet", tha Dr. Joshua J. Joseph, asistent profesor i mjekësisë në Divizionin e Endokrinologjisë, Diabetit dhe Metabolizmit në Qendrën Mjekësore të Wexner të Universitetit Shtetëror të Ohajos në Columbus. Nuk janë vetëm zgjedhjet që njerëzit bëjnë - por çështjet e ngulitura i çojnë ata të bëjnë ato zgjedhje.

Statistikat janë të zymta. Sipas Zyrës së Shëndetit të Minoriteteve të Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, 13.4% e burrave të Zezë dhe 12.7% e grave të Zeza janë diagnostikuar me diabet. Të kombinuara, shkalla e tyre është 60% më e lartë se ajo e njerëzve të bardhë.

Në SH.B.A., njerëzit e zezë kanë dy herë më shumë gjasa se homologët e tyre të bardhë të vdesin nga diabeti. Ata kanë tre herë më shumë gjasa të përfundojnë të shtruar në spital për ndërlikime të lidhura me diabetin. Ata kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa të pësojnë amputim të këmbës ose këmbës në lidhje me diabetin. Dhe ka më shumë se tre herë më shumë gjasa të kenë sëmundje të veshkave në fazën përfundimtare.

Studiuesit kanë kërkuar për shkaqe gjenetike, tha Joseph, i cili drejton një grup kërkimor të përkushtuar në përmirësimin e parandalimit dhe trajtimit të diabetit. Por "gjenetika thjesht nuk shpjegon shumë diabet të tipit 2 që shohim në Shtetet e Bashkuara".

Çështja kryesore, tha ai, janë faktorët e stilit të jetës që nxisin mbipesha, të cilat një studim i fundit në Gazeta e Shoqatës Amerikane të Zemrës e gjetur mund të përbëjë deri në gjysmën e të gjitha rasteve të diabetit Tipi 2 në Shtetet e Bashkuara. Dhe rreth 55% e grave të zeza dhe 38% e burrave të Zi kanë mbipesha, sipas statistikave të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

"Por ata faktorë të jetesës, ata nuk dalin nga ajri", tha Joseph. Cila është arsyeja pse ai thekson nevojën për të parë çështjet "në rrjedhën e sipërme", në të gjithë komunitetin.

Si mjek, ai mund t'i thotë një pacienti të hajë fruta dhe perime dhe të pijë pije të ëmbëlsuara me sheqer. Por "nëse mjedisi ku ata jetojnë nuk ka mundësi ushqimi të shëndetshëm, atëherë kjo do të jetë shumë e vështirë për ta".

Lagjet me një popullsi kryesisht zezake, kanë treguar hulumtimet, ka më pak të ngjarë të ofrojnë mundësi të tilla. Dhe Amerikanët e Zinj janë prekur gjerësisht nga probleme të tjera të rrënjosura në racizmin sistemik që mund të ndikojnë në shëndet.

"Kjo nuk është një gjë e vogël," tha Jozefi. “Kjo është një sfidë e madhe me të cilën po përballemi. Dhe kjo është arsyeja pse në disa mënyra, pabarazitë që ne shohim në diabet nuk kanë ndryshuar, sepse ne jemi përpjekur t'i adresojmë ato në kafshime të vogla. Por ne me të vërtetë kemi nevojë për zgjidhje të gjera, gjithëpërfshirëse që bazohen në politika që adresojnë pabarazitë që ne shohim në komunitetet me ngjyrë. "

Fillimet e një zgjidhjeje, tha ai, mund të jetë arsimi. Ajo duhet të jetë e rëndësishme nga ana kulturore dhe "të jepet nga individë që kanë prejardhje dhe përvoja të përsëritshme".

Annette Lartigue nga Trenton, New Jersey, është marrë me diabet për dekada. Nëna e saj ishte ajo që ajo e quajti "një diabetik në mohim", dhe Lartigue u shtrua në spital me diabet gestacional pas një përplasje makine kur ajo ishte shtatzënë me vajzën e saj 33 vjet më parë. Diabeti i shtatzënisë zgjidhet pas lindjes, por gati 1 në 5 gra si Lartigue vazhdojnë të zhvillojnë diabet.

Përkundër kësaj, ajo tha, "Unë për një kohë shumë të gjatë nuk e kam marrë jetën time së bashku" për t'i adresuar diabetin e saj. "Dhe nuk ka asnjë justifikim për të, përveç se kam menduar se mund ta bëj vetë."

Megjithëse qasja në ushqim të shëndetshëm nuk ishte kurrë një çështje, Lartigue tha, "nuk kishte shumë mjekë që dukeshin si unë, e kuptonin historinë time - ose nënën time për këtë çështje."

Ajo kishte probleme të ngjashme në lidhjen me profesionistët e të ushqyerit, një fushë që është kryesisht e bardhë. Ajo me gjysmë shaka tha se ata ishin "zakonisht dikush që peshon 98 paund dhe dëshiron që ju të hani dy copa selino dhe një lugë çaji gjizë" dhe të thotë se kjo do t'ju bëjë të ndiheni më mirë. “Sa herë që hyja në zyrën e një nutricionisti, isha si, 'Unë nuk jam duke u marrë me ju. Ju nuk më kuptoni ''.

Kthimi i saj filloi kur takoi një mjek të Zezë i cili i tha: "'Ti e di, ne mund ta bëjmë këtë." Ai premtoi se nëse ajo do të punonte me të, ai do të punonte me të.

"Dhe unë qava", tha ajo. “Isha kaq i lumtur sepse askush nuk tha kurrë 'ne'. Ishe gjithmonë ti.'"

Ai e kuptoi atë si një grua zezake, tha ajo - nga nevoja e saj për t'u trajtuar me respekt deri te "kuptimi i vërtetë se si ushqehem unë si një grua afrikano-amerikane. Nuk po ha sallatë çdo ditë, tërë ditën. Kjo nuk do të ndodhë. Pra, si të merrem me ushqimin që ha? "

Lartigue doli në pension këtë vit si shef ekzekutiv i shërbimeve administrative për Bordin e Shërbimeve Sociale të Qarkut Mercer dhe është një Diabetes Dije nga ambasadori i Zemrës për AHA dhe Shoqatën Amerikane të Diabetit. Ajo merr mbështetje nga një nutricionist, i cili është i zi dhe një infermiere, e cila është e bardhë.

"Nuk ka rëndësi se çfarë ngjyre kanë", tha ajo, për sa kohë që ata të kuptojnë ty me më shumë sesa njohuri të librave shkollorë për problemin tënd.

Jozefi pranoi që besimi është një pjesë kritike e kujdesit për diabetin, sepse pacientët duhet të menaxhojnë aq shumë vetë. Ai bën një pikë duke qenë inkurajues dhe duke folur për çështje familjare "për të drejtuar atë marrëdhënie bashkëpunuese, të besueshme, e cila unë mendoj se është çelësi për menaxhimin e diabetit".

Ky koncept funksionon edhe në një nivel të gjerë, tha ai. Akademia, industria dhe të tjerët duhet të fillojnë duke dëgjuar dhe lidhur me komunitetet përpara se të përpiqen të rregullojnë gjërat.

Sfida është e frikshme, por Jozefi nuk është i dobët. “Siç tha Barack Obama, ne jemi ata që kemi pritur. Kjo është që brezi ynë të adresojë. Dhe unë mendoj se duhet të ngrihemi në atë sfidë, dhe se si amerikanë, ne mund ta bëjmë atë së bashku. "