Ligji i abortit në Teksas: Implikimet për shëndetin dhe sigurinë e grave

Më 1 Shtator 2021, Gjykata e Lartë vendosi të mos bllokojë një projektligj në Teksas që ndalon në mënyrë efektive abortet pas 6 javëve. Ligji i ri kundërshtohet shumë nga ekspertët e shëndetit publik dhe shumë organizata të përkushtuar për të mbrojtur shëndetin e grave. Si mund të ndikojë ky ndalim në mirëqenien dhe qasjen në kujdesin shëndetësor në një afat të gjatë?

711f539b682012fe23779d7da1a64b64 - October 19, 2021

Në Teksas, që nga 1 shtatori, një projekt -ligj i diskutueshëm për abortin, të cilin Guvernatori Greg Abbott e nënshkroi në ligj në maj, ka hyrë në fuqi, pas vendimit të Gjykatës Supreme për të mos e bllokuar atë.

Ligji i ri, i njohur gjithashtu si Senati Bill 8 (SB8), në mënyrë efektive ndalon abortet pas 6 javësh të shtatzënisë. Kjo llogaritet duke filluar nga data e ciklit të fundit menstrual të një personi, kur, sipas faturës, "rrahjet e zemrës së fetusit" janë më së shpeshti të zbulueshme.

Që kur Gjykata Supreme shpalli vendimin e saj, ligji i ri ka qenë nën një vëzhgim të fortë publik, me shumë ekspertë dhe figura publike që theksojnë se ajo që ligjërisht llogaritet si "6 javë të shtatzënisë" është shumë shpejt për shumicën e njerëzve që as të kuptojnë se janë shtatzënë Me

Shumica e shteteve të tjera që lejojnë abortet kanë vendosur pikën e ndërprerjes në 20 ose 24 javë të shtatzënisë, kur shumica e fetuseve konsiderohen të zbatueshme-domethënë ka gjasa të mbijetojnë.

Sipas SB8, rrahjet e zemrës së fetusit, të supozuara të zbulueshme në javët e para të shtatzënisë, "është bërë një parashikues kryesor mjekësor që një fëmijë i palindur do të arrijë lindje të gjallë". Megjithatë, shumë ekspertë kundërshtojnë idenë se një rrahje zemre është e mundur në një fetus në këtë fazë.

Për më tepër, SB8 ka implikime të tmerrshme për qasjen në kujdesin shëndetësor dhe të drejtat e grave dhe njerëzve të tjerë të caktuar femra në lindje.

Për të mësuar më shumë rreth efekteve afatgjata të SB8 në kujdesin shëndetësor dhe barazinë shëndetësore, "Detonic.shop" ka dëgjuar nga organizata jofitimprurëse kombëtare e kujdesit shëndetësor riprodhues Planned Parenthood dhe The Afiya Center (TAC), një organizatë jofitimprurëse për drejtësinë riprodhuese e themeluar dhe drejtuar nga Femra e zezë, e cila e ka selinë në Teksasin e Veriut.

Polemikat në lidhje me saktësinë mjekësore

Pika e parë e mosmarrëveshjes në lidhje me saktësinë mjekësore të SB8 ka të bëjë me rrahjet e zemrës së fetusit dhe sa herët është e zbulueshme.

Teksti i projektligjit thotë se "aktiviteti kardiak fillon në një moment biologjikisht të identifikueshëm në kohë, normalisht kur zemra e fetusit formohet në qesen e gestacionit" dhe nënkupton se kjo ndodh rreth javës së gjashtë të shtatzënisë.

SB8 urdhëron që "Një mjek nuk mund të kryejë ose të shkaktojë një abort mbi një grua shtatzënë nëse mjeku zbulon një rrahje zemre të fetusit për fëmijën e palindur […] ose dështon të kryejë një test për të zbuluar një rrahje zemre të fetusit."

Por ndërsa aktiviteti i ngjashëm me rrahjet e zemrës mund të jetë i dallueshëm në rreth 5 javë, ekspertët e shëndetit shpjegojnë se kjo nuk është teknikisht një rrahje zemre - pasi, në atë pikë, embrioni nuk ka një zemër të zhvilluar plotësisht.

"Embrion" është termi mjekësor i përdorur gjatë 8 javëve të para të shtatzënisë. Ky aktivitet mund të përshkruhet më saktë si "aktivitet kardiak embrional", pasi i referohet impulseve elektrike të ndezura midis qelizave që do të ndihmojnë në rregullimin e rrahjeve të zemrës sapo zemra të formohet plotësisht.

A janë njerëzit në dijeni të shtatzënisë në 6 javë?

Shumë figura publike kanë këmbëngulur se pika e ndërprerjes 6-javore mund të parandalojë abortin sepse shumë njerëz mund të mos jenë të vetëdijshëm se janë shtatzënë brenda kësaj periudhe kohore.

Kjo mund të jetë për shkak të faktit se disa njerëz natyrisht kanë perioda të parregullta. Disa të dhëna tregojnë se 9-14% e grave kanë perioda të parregullta gjatë gjithë jetës së tyre menstruale.

Gratë ose personat e caktuar femra në lindje gjithashtu mund të kenë perioda të parregullta për shkak të kushteve të tilla si sindroma e vezoreve policistike ose hipertiroidizmi.

Faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë këtë parregullsi përfshijnë stresin, perimenopauzën, ndryshimet në nivelet hormonale dhe ilaçet e kontrollit të lindjes.

Secili nga këta faktorë mund ta pengojë një person të njohë një periudhë të humbur si një shenjë e shtatzënisë.

Shqetësime të tjera

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime për mënyrën se si ligji i abortit në Teksas lehtëson një sistem në të cilin anëtarët e komunitetit inkurajohen në mënyrë aktive të raportojnë dhe padisin këdo që dyshohet për shkeljen e këtij ligji.

Kjo përfshin njerëzit e dyshuar për kërkimin e një aborti pas 6 javësh, çdo organizatë ose individ që ndihmon dikë që kërkon një abort pas 6 javësh, dhe çdo profesionist mjekësor i dyshuar për sigurimin e aborteve pas pikës së ndërprerjes.

"Ndryshe nga ndalimet në shtetet e tjera që zbatohen nga zyrtarët shtetërorë, SB8 përfshin një dispozitë që lejon qytetarët individualë - përfshirë protestuesit kundër abortit që nuk kanë lidhje me pacientin - të padisin këdo që ata besojnë se ka siguruar ose ndihmuar një pacient me një abort që shkel këtë ligj Me Mund të përdoret për të synuar ofruesit e abortit, aktivistët e të drejtave të abortit dhe miqtë dhe familjen e një pacienti, "shpjegoi Planifikuar Parenthood për MNT, duke shtuar se" do të vazhdojë ta luftojë këtë [ligj] në gjykata ".

Si SB8 ndikon në qasjen në kujdesin shëndetësor

Shumë ekspertë të shëndetësisë dhe aktivistë të të drejtave të grave argumentojnë se ligji i ri i abortit do të ketë një ndikim serioz negativ në qasjen e njerëzve me menstruacione në kujdesin shëndetësor të ndjeshëm ndaj kohës.

MNT dëgjoi nga doulas Helen Zimba, Qiana Arnold dhe D'andra Willis, anëtarë të Southern Roots Doula Services, kolektivi doula i TAC. Gjithashtu u dëgjua nga Mbështetja e TAC Koordinatorja e Fondit Your Sistah, Zuleka Edwards. Grupi shpjegoi:

"Abortet më vonë në shtatzëni kushtojnë më shumë sesa procedurat e kryera në moshat e hershme të gestacionit. Prandaj, vonesat në marrjen e kujdesit ka të ngjarë të krijojnë pengesa të tmerrshme në marrjen e ndonjë kujdesi për ata me burime të kufizuara financiare. Kur njerëzit shtatzënë nuk kanë qasje në kujdesin e abortit dhe, përkundrazi, detyrohen të mbajnë një shtatzëni deri në fund, shëndeti i tyre afatgjatë fizik, emocional dhe mendor vuan. Për më tepër, familjet dhe komunitetet e tyre ndikohen. ”

Planifikuar Parenthood na informoi se tashmë po dëgjon raporte alarmante nga pacientët me bazë në Teksas dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor.

"Pacientët janë të frikësuar, pacientët janë të hutuar dhe qendrat shëndetësore të Planifikuara të Prindërisë po përmbyten me thirrjet e njerëzve që përpiqen të kuptojnë se çfarë mund të bëjnë dhe ku mund të drejtohen për kujdes. Të tre bashkëpunëtorët e Planifikuar të Prindërisë në Teksas po përjetojnë vëllime më të larta të telefonatave sesa normalisht. "

"Një ofrues [i kujdesit shëndetësor] në Hjuston zakonisht do të shihte rreth 30 pacientë që kërkonin [abort] çdo ditë - tani, për shkak të këtij ligji, [ai] pa vetëm gjashtë. Dhe gjysma e tyre tashmë kishin kaluar kufirin prej 6 javësh. Kjo përfshiu një grua që nuk e kuptoi që ishte, në fakt, 7 javë së bashku, jo 6, ”raportoi organizata, duke folur për shqetësimet se shumë nuk janë në dijeni të shtatzënive të tyre deri pas shënimit të 6 javëve.

Ndikimi 'i padukshëm' i ligjit të abortit

Kontribuesit e lidhur me TAC theksuan se mungesa e aksesit në aborte mund të ketë efekte të padukshme në mirëqenien e grave duke i detyruar shumë në papunësi ose duke i parandaluar ata të lënë situata në të cilat ata përjetojnë abuzim në familje:

“Gratë të cilave u mohohet aborti kanë më shumë gjasa të jenë të papunë dhe të kenë të ardhura shtëpiake pothuajse katër herë më shumë se niveli i varfërisë federale. Ata raportojnë një mundësi më të madhe që ata nuk kanë para të mjaftueshme për të paguar për nevojat si ushqimi, strehimi dhe transporti, dhe ka më shumë gjasa të mbeten në kontakt me një partner të dhunshëm, duke vënë veten dhe fëmijët e tyre në rrezik të shtuar për dëm. "

"Teksasi do të përjetojë më shumë akses në shërbimet e financuara nga qeveria për shkak të pastrehësisë, braktisjes, abuzimit emocional dhe fizik, vizitave të paplanifikuara në dhomat e urgjencës, përfshirjes së shërbimeve mbrojtëse të fëmijëve, [dhe] humbjes së vendeve të punës, ndër pengesat e tjera, me kalimin e SB8, ”Shpjeguan ata, kur u pyetën për efektet e padukshme afatgjata të ligjit të abortit.

Kontribuesit e TAC gjithashtu theksuan se ligji i abortit në Teksas do të thellojë pabarazitë e kujdesit shëndetësor dhe do të ketë një ndikim serioz te gratë me ngjyrë, të cilat tashmë përballen me pabarazi të konsiderueshme.

"Statusi socio -ekonomik që SB8 synon në folksin e zi janë ata me pabarazi në të ardhura, të cilët janë në Medicaid, i cili nuk mbulon abortet, gjë që çon në kujdes të dobët shëndetësor më vonë. Në fund të fundit, [do të ketë] një rritje të vdekshmërisë dhe sëmundshmërisë së lartë të nënave të grave zezake në Teksas, "parashikuan ata.

Si SB8 thellon pabarazitë shëndetësore

"[Një] ligj si SB8 do të kriminalizojë më tej popullin zezak," paralajmëruan të anketuarit në TAC, duke shtuar se "85-90% e grave që abortojnë janë tashmë në ose në javët e kaluara të 6 javëve të shtatzënisë."

Ashtu si Planifikuar Parenthood, grupi shprehu shqetësimin se shumë nuk do të jenë në dijeni të shtatzënive të tyre deri në pikën e ndërprerjes 6-javore të aborteve.

Dhe madje edhe për ata që mësojnë për shtatzënitë e tyre herët, në 3-4 javë, kjo do të linte vetëm 2 javë për të gjetur një klinikë, për të bërë një takim, "i cili mund të zgjasë një javë ose më shumë", dhe nëse është e nevojshme të aplikoni për fonde shtesë , tha grupi TAC, duke sugjeruar që afati kohor do të ishte i parealizueshëm për shumicën.

Ata shtuan se njerëzit me status pa dokumente dhe personat me HIV - të cilët tashmë përballen me diskriminim dhe shpesh e kanë të vështirë të kenë qasje në kujdesin shëndetësor - do të hasin edhe më shumë pengesa për shkak të SB8:

“Me gjithë këtë, ato gra që humbin afatin 6-javor tani përballen me pengesa më të mëdha. Nëse do të kishte një problem me daljen e parave për të mbuluar koston e procedurës, do të jetë edhe më shumë një sfidë për të kuptuar koston e udhëtimit dhe akomodimit, vetëm për të dalë nga shteti.

Një pabarazi e madhe, fatkeqe është për personat tanë të lindjes pa dokumente ose ata që jetojnë me HIV. Tashmë ekziston një disavantazh për shkak të statusit ekonomik, statusit të padokumentuar, [fakti që ata] janë të pasiguruar dhe tani nuk kanë mundësi të kërkojnë një [procedurë] më të shëndetshme dhe të përshtatshme [do të thotë] që [rrethanat] ka të ngjarë të rezultojnë në vdekje. "

Rruga e vështirë përpara

Kontribuesit e lidhur me TAC ishin shumë të qartë në qëndrimin e tyre në lidhje me SB8. Ky ligj, paralajmëruan ata, do të ketë pasoja të tmerrshme për të gjitha gratë dhe njerëzit e tjerë që mund të lindin, veçanërisht ato që janë të zeza, në shtet.

“Ka sfida dhe çështje të panumërta me të cilat përballen gratë e zeza në tërësi. Duke qenë një grua me ngjyrë në Teksas, ne konsiderohemi si një gjendje paraekzistuese, "thanë ata për MNT.

"Ky ligj shtyn më tej axhendën e burrave të bardhë të pasur që kontrollojnë gjithçka, përfshirë trupat e grave. […] Për të qenë të qartë, abortet nuk janë procedura zgjedhore. Ky ndalim injoron faktin se kujdesi për abortin është, në fakt, i nevojshëm nga ana mjekësore, i ndjeshëm ndaj kohës dhe thelbësor. ”

"Të gjithë duhet të kenë lirinë dhe fuqinë për të kontrolluar trupin e tyre, vendimet dhe jetën e tyre," tha Planned Parenthood, duke i bërë thirrje kujtdo që mund të ketë nevojë për kujdes aborti të vizitojë abortionfinder.org për burime.