Fragmenti i toksinës tetanoz mund të trajtojë depresionin, sëmundjen e Parkinsonit dhe ALS

Fragmenti i toksinës tetanoz mund të trajtojë depresionin, sëmundjen e Parkinsonit dhe ALS

Studiuesit në UAB përcaktojnë sistemin ku një nënprodukt i sigurt i neurotoksinës tetanoze (Hc-TeTx) mund të ofrojë për të trajtuar depresionin dhe kushtet neurodegjenerative, siç është treguar aktualisht në modelet e kafshëve shtëpiake.

Depresioni në fakt është trajtuar përgjithësisht me parandalimet e tërheqjes së serotoninës në nervat kryesore. Këto ilaçe nuk vijnë pa efekte negative, të tilla si mungesa e aktivitetit të shërimit të menjëhershëm, kërkesa për doza të përditshme dhe rreziku që të përfundojnë të jenë të varur nga disa prej këtyre ilaçeve. Kjo është arsyeja pse studiuesit mbeten të punojnë me trajtime krejt të reja për të trajtuar depresionin.

Në 2019, një ekip global i shkencëtarëve i udhëhequr nga Dr. Yousef Tizabe nga Kolegji i Mjekësisë në Universitetin Howard në Uashington, DC dhe Profesor José Aguilera nga Departamenti i Biokimisë dhe Biologjisë Molekulare dhe Instituti i Neurociències në Universitat Autònoma de Barcelona ( UAB), vërejti se një nënprodukt i sigurt i neurotoksinës tetanoze (e cila shkakton infeksione tetanoze) rriti shenjat dhe simptomat e depresionit në modelet e kafshëve të miut. "Një dozë intramuskulare e Hc-TeTx bëri që simptomat e depresionit të zhdukeshin në më pak se 24 orë dhe efektet e saj zgjatën dy javë", sqaronAguilera Bazuar në këto kërkime, studiuesit filluan të punojnë për zbulimin e sistemit ku ky material krijon këto rezultate.

Në një studim aktual kërkimor të punuar me Profesor Aguilera dhe realizuar në partneritet me ekipin studimor të udhëhequr nga Dr. Thomas Scior i Benemérita Universidad Autónoma de Puebla (BUAP) në Meksikë, shkencëtarët treguan se Hc-TeTx mund të parandalojë transportimin e serotoninës brenda nervat kryesorë, duke u lidhur me receptorët neurotrofinë, proteina të shëndetshme që shkaktojnë mbijetesën e qelizave nervore. Këto rezultate, të lëshuara në revistën Molecules, rekomandojnë që ilaçet mund të mos ofrojnë vetëm në trajtimin e depresionit, megjithatë shërbejnë gjithashtu në trajtimin e kushteve neurodegjenerative, siç është sëmundja e Parkinsonit ose skleroza anësore amiotrofike (ALS).

Sipas shkencëtarëve, përfitimet e paraqitjes së Hc-TeTx si një ilaç i ri shfaqen. Një dozë dyjavore ose muaj pas muaji sigurisht që lejon mjekun të rregullojë zhvillimin. Meqenëse është një artikull rekombinant, sigurisht që nuk do të kishte problem me sigurinë e ilaçeve, prodhimin ose çmimet e larta. Për më tepër, në situata neurodegjenerative, Hc-TeTx me siguri do të linte rritjen e patologjisë dhe në të njëjtën kohë do të hiqte qafe çdo lloj depresioni klinik të sëmundjes.

Studiuesit sapo kanë patentuar përdorimin shërues Hc-TeTx për terapinë e depresionit, sëmundjes së Parkinsonit dhe sklerozës anësore amiotrofike dhe aktualisht po përpiqen të gjejnë financues që të jenë në gjendje të kryejnë teste mjekësore tek njerëzit. "Ky është një përparim i rëndësishëm në shkencë, dhe aq më tepër tani kur përveç incidencës së lartë në depresion dhe ndryshimeve në sjellje, ne shohim ndryshime mendore si rezultat i COVID-19 dhe mjediseve negative të stresit, vetë-izolimit ose frikë ", përfundon Aguilera.