Terapia me testosteron zvogëlon sulmin në zemër dhe goditjen në tru

zemër

Plotësimi i testosteronit zvogëlon ndjeshëm sulmet në zemër dhe goditjet në djem me shkallë të reduktuar në mënyrë të panatyrshme të agjentit hormonal, sipas studimit të ri të ofruar në kongresin e Shoqatës Evropiane të Urologjisë sot.

Hulumtimi dhjetë-vjeçar përfshiu mbi 800 djem nga Gjermania dhe Katari me mungesë testosteroni, anëtarët e familjes së të cilëve, sfondi i lartë i gjakut, gradët e kolesterolit, diabeti i sheqerit ose pesha, i vendosën ata në rrezik të lartë të sulmit në zemër ose goditje në tru.

Vetëm djemtë me gradë testosteroni të renditura më poshtë të rregullt, që gjithashtu paraqitën shenja dhe simptoma të reduktimit të testosteronit, të tilla si gjendje e zvogëluar e mendjes, ulje e urisë, depresion klinik, impotencë, humbje e shtytjes seksuale ose shtim në peshë, ishin të përfshirë në studim.

Pak më shumë se pesëdhjetë përqind e djemve zgjodhën terapinë e qëndrueshme të testosteronit, duke lejuar shkencëtarët ta kontrastojnë këtë ekip me ata, problemi i të cilëve u la pa trajtim. Të gjithë djemtë u kërkuan të bënin rregullime të jetës, në lidhje me regjimin e dietës, alkoolin, pirjen e cigareve dhe stërvitjen, për të rritur shëndetin dhe shëndetin e tyre kardio.

Nga 412 djem në terapi testosteroni, 16 vdiq dhe askush nuk pësoi një goditje në zemër Nga 393 djem që zgjodhën të mos merrnin shtesa testosteroni, 74 ndërroi jetë, 70 patën një sulm në zemër dhe 59 përjetuan astroke edhe kur u mor parasysh mospërputhja e moshës konsideratë - ekipi që merr testosteron mori tipike 5 vjet më rinore sesa ekipi tjetër i ndryshëm - këto dallime vazhduan të ishin të dukshme. Për djemtë nën 55 vjeç, rreziku i sulmit në zemër dhe goditjes në tru u ul me 25 përqind; për djemtë mbi 60 vjeç, rreziku u ul me 15 përqind.

Shëndeti dhe mirëqenia e djemve në terapinë e testosteronit rriten gjithashtu nga hapa të tjerë të ndryshëm. Ata u dobësuan, kishin masë më të dobët të indeve muskulore, shkalla e kolesterolit dhe karakteristikat e mëlçisë u rritën, diabeti mellitus u rregullua shumë më mirë dhe presioni i lartë i gjakut u ul.

Profesori Omar Aboumarzouk, nga Korporata Mjekësore Hamad në Katar, përshkruan: “Duke qenë se të gjithë këta burra normalisht do të pritej të pësonin një sulm në zemër ose goditje në pesë deri në dhjetë vitet e ardhshme, pa asnjë ndërhyrje tjetër, ishte një befasi e vërtetë për të parë asnjë ngjarje kardiovaskulare fare në grupin për terapinë e testosteronit. Clearshtë e qartë se ky trajtim mund të zvogëlojë ndjeshëm rreziqet në këtë grup të veçantë. ”

Megjithatë, grupi është i etur për të tensionuar që terapia e testosteronit nuk është një plumb argjendi dhe duhet të mendohet vetëm për klientët që plotësojnë kërkesat specifike.

"Testosteroni mund të jetë seriozisht i dëmshëm nëse merret nga burra me nivele normale, ose që funksionojnë në mënyrë të përsosur me nivele të reduktuara të hormonit", pohon Profesor Aboumarzouk "Ndërsa burrat kanë nevojë për testosteron për funksione të caktuara psikologjike dhe biologjike, vetëm ata me nivele të ulëta që shfaqin simptoma të tjera ka të ngjarë të përfitojnë nga terapia e testosteronit.

"Për ata që janë në rrezik të lartë të sulmit në zemër dhe goditje në tru, që kanë mungesë testosteroni, ka shumë të ngjarë që sjellja e agjentit hormonal përsëri në gradë të rregullt i ndihmon ata të rrisin përparësitë e veprimeve të ndryshme të tjera thelbësore për të rritur shëndetin dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme. Kjo konsiston në ngritjen e gradave të stërvitjes, konsumimin e ushqimit shumë më të shëndetshëm, dorëzimin e cigareve pirëse dhe uljen e marrjes së alkoolit.

"Ne besojmë se mjekët që trajtojnë pacientë me testosteron të ulët, të cilët janë në rrezik të lartë të sulmit në zemër ose goditje në tru, duhet të konsiderojnë terapinë e testosteronit si një aspekt të trajtimit të tyre."

Kërkimi, i cili përfshinte shkencëtarë nga Dresden, Bremen dhe Muenster në Gjermani dhe Doha në Katar, është ende duke vazhduar.

Dr Maarten Albersen, Anëtar i Zyrës Shkencore të EAU, nga Universiteti Leuven në Belgjikë pohon: “Rreziqet kardiovaskulare ose përfitimet afatgjata të terapisë me testosteron janë ende të paqarta, për shkak të rezultateve kontradiktore nga kërkimet e mëparshme. Ky studim i ri ka treguar një reduktim të ngjarjeve të mëdha kardiovaskulare dhe vdekshmërisë tek burrat që morën terapi me testosteron, krahasuar me burrat që vendosën të mos e merrnin këtë trajtim.

"Sidoqoftë, këta ishin njerëz me një mjet rreziku të sulmit në zemër ose goditje në tru, dhe ata që morën testosteron ishin më rinorë dhe kishin një rrezik disi të zvogëluar në fillim të hulumtimit. Kërkimi ishte i mjaftueshëm për të parë dallimet në çmimin e rasteve kardio. Sidoqoftë, numrat e përfshirë dhe e vërteta që testi nuk u randomizua nënkupton se është akoma e vështirë të tërheqësh çdo lloj mendimi të ashpër përfundimtar. Një test krejt i ri është aktualisht në proces, që synon të punësojë 6000 individë, dhe kjo duhet të ofrojë përgjigje përfundimtare mbi kërcënimet kardio dhe madje edhe avantazhet e terapisë së agjentëve hormonalë tek djemtë me testosteron të reduktuar. "