Adoleshentët me histori të vetë-dëmtimit kanë një prag dukshëm më të lartë për dhimbjen

dhimbje

Studimi i ri kërkimor nga Instituti i Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës (IoPPN) në King's College London, në bashkëpunim me Universitetin e Glasgow, ka zbuluar se adoleshentët që janë vetë-dëmtuar 5 ose edhe më shumë herë në jetën e tyre kanë një prag dukshëm më të lartë për dhimbje në kontrast me adoleshentët që nuk kanë.

Hulumtimi, i cili në fakt është publikuar në JAMA Network Open, është studimi më i madh i llojit të tij duke hedhur një vështrim në lidhjen midis vetë-dëmtimit dhe ndjenjës fizike, meqë pragu për nivelin e ndjeshmërisë, si i pakëndshëm ashtu edhe jo, rritet ndjeshëm aq më tepër që një individ kishte në të vërtetë vetë-dëmtohet në të kaluarën.

64 individë të moshës mes 12-17 u punësuan nga një kombinim i lagjeve, si dhe sistemeve të trajtimit shtëpiak, së bashku me kolegjet, si dhe ekipet e të rinjve në Londër, si dhe Glasgow Secili specifik ndërmori një koleksion prej 13 ekzaminimesh, të përbërë nga zbulimi termik si si dhe kufijtë e dhimbjes, si dhe kufijtë e dhimbjes së stresit për t'u zhvilluar në cilin faktor gjetën një rregullim në ndjenjë ose filluan të ndienin vërtet dhimbje.

Asnjë faktor nuk u kërkua nga individët të përballonin dhimbjen, si dhe ishin nën udhëzime rigoroze për të lënë ekzaminimin në minutën që ata me të vërtetë ndien çdo lloj tregues të dhimbjes.

Vetëvrasja është arsyeja e 2-të më e lartë e mundshme e fatalitetit midis adoleshentëve, si dhe vetë-dëmtimi është parashikuesi më i mirë i vetë-shkatërrimit. Hetuesit privatë aktualisht deklarojnë se kjo ka aftësinë mjekësore që të jetë një ekzaminim efikas për përcaktimin e të rinjve që shkojnë në kërcënimin më të lartë të mundshëm.

Dr Dennis Ougrin, bashkë-drejtues i hulumtimit nga King's IoPPN, deklaroi "Normat e vetë-dëmtimit dhe vetëvrasjes tek fëmijët dhe adoleshentët janë rritur në Mbretërinë e Bashkuar dhe më së shpeshti shohim episodet e para të vetë-dëmtimit të ndodhin rreth mosha 12 vjeç.

"Nga studimet kërkimore që kemi kryer, ne mund të shohim se adoleshentët që kanë dëmtuar vetveten 5 ose edhe më shumë herë në të kaluarën e tyre kanë një prag ndjeshëm më të lartë dhimbjeje, veçanërisht tek njerëzit që banojnë në trajtim."

Të rinjtë nën kujdes përbëjnë më pak se 1% të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar nën 18 vjeç, megjithatë përbëjnë rreth gjysmën e vetëvrasjeve. Ende nuk ka një biomarker të besueshëm për vetëvrasje, por është diçka që Dr. Ougrin shpreson se mund të ndryshojë.

“Sapo një individ të jetë vërtet i qetë me dhimbje, kur ata e kanë rritur pragun shumë mbi atë që do të mbetej përgjithësisht te një person që nuk është dëmtuar nga vetja, shkon tek ai faktor që mund të themi se ata shkojnë te kërcënim më i lartë i vetëshkatërrimit ”.

Hetuesit tani shpresojnë që këto gjetje të mund të shndërrohen në një provë të thjeshtë duke përdorur një sensor presioni për të identifikuar në mënyrë efektive individët në rrezik në mënyrë që ata të mund të sigurohen me mbështetje të synuar.

Profesori Stephen McMahon, autori bashkë-udhëheqës i studimit, King's IoPPN, tha “Ne kemi qenë duke përdorur këto hapa të matshëm të veçorisë ndijore në ekipe të ndryshme individuale, si dhe jam i impresionuar nga madhësia e rezultateve që shihen tek këta të rinj që dëmtojnë vetveten ”

Profesor Helen Minnis, Profesor i Psikiatrisë së Fëmijëve dhe Adoleshentëve në Universitetin e Glasgow tha, ”Unë isha i entuziazmuar që isha përbërës i këtij studimi interesant, i cili nuk mund të kishte përfunduar pa ndihmën e fortë të Punës Sociale të Këshillit të Qytetit të Glasgow si dhe Kryesheres së Punës Social Susanne Millar ”

Tatum Cummins, autori i parë i përbashkët i studimit nga King's IoPPN tha, “Çuditërisht, këto kërkime përfshinin stimulime jo të dhimbshme. Ne pamë një ndjeshmëri të konsiderueshme ndaj stimulimeve të padëmshme në një nga ekipet më të rregullta të vetë-dëmtimit në kontrast me individët e kontrollit të lagjes sonë pa asnjë dëmtim të vetvetes.

“Ajo që ne nuk e dimë ende është nëse hipospensitiviteti i dhimbjes është një faktor rreziku para-ekzistues për vetë-dëmtim, sesa rezultat i tij. Gjetjet tona se të rinjtë nën kujdesin kanë anomali shqisore, pavarësisht nëse ata janë vetë-dëmtuar, janë mbresëlënëse dhe do të duhet hetim i mëtejshëm. "