'Premisat e trajnimit' të qelizave T prapa reagimeve të qëndrueshme të sistemit imunitar të trupit të parë në injeksione adenovirus

Sistemi imunitar

Vektorët e injektimit të adenovirusit, siç është konstrukti ChAdOx1 nCov-19 i cili në fakt është bërë i rëndësishëm si një injeksion i rëndësishëm për COVID-19, mund të prodhojë veprime të qëndrueshme të sistemit imunitar të trupit, sipas studiuesve nga Universitetet e Oksfordit dhe gjithashtu Spitali Kantonal St. .Gallen, Zvicër

Duke shkruar në ditar Imunologjia e natyrës, ata informojnë një ekzaminim pikërisht në mesin e atributeve thelbësore të injeksioneve të adenovirusit-aftësinë e tyre për të prodhuar popullata të forta dhe gjithashtu të vazhdueshme të aspektit 'mbresëlënës' të qelizave T të sistemit imunitar të trupit.

Në një version të kafshëve shtëpiake, ata vunë re se adenoviruset kanë aftësinë të hyjnë në qelizat e indeve me jetë të gjatë, të referuara si qeliza me nyje fibroblastike, të cilat më pas zhvilluan koleksione të vogla, të rregulluara mirë, duke shërbyer si 'ambiente trajnimi' për këto qeliza T, duke u shfaqur për të përshkruar saktësisht se si këto injeksione vuajnë nga veprimet e qëndrueshme të sistemit imunitar të trupit.

Paul Klenerman, Sidney Truelove Profesor i Gastroenterologjisë në Departamentin e Mjekësisë në Nuffield të Universitetit të Oksfordit, dhe gjithashtu ndër shkrimtarët kryesorë të gazetës, tha: "Miliona njerëz do të kenë marrë vaksina adenovirusi në të gjithë botën, jo vetëm vaksina Oxford-AstraZeneca , por vaksina J&J, dhe gjithashtu versionet kineze dhe ruse. Qëllimi përfundimtar me këto vaksina është nxitja e mbrojtjes afatgjatë të sistemit imunitar duke përdorur antitrupa dhe qeliza T. Ky hulumtim na ndihmon të kuptojmë më shumë mbi procesin e vaksinimit dhe pse efektet në qelizat T vrasëse janë kaq të zgjatura. ”

Shkencëtarët zbulojnë se vektorët e adenovirusit mund të synojnë qeliza të caktuara-të referuara si qeliza stromale në qeliza të tilla si mushkëritë-duke krijuar 'depo' antigjenesh në këto qeliza me jetë të gjatë. Këto qeliza stromale fillimisht besohej se thjesht siguronin një skela inerte për qelizat, megjithatë kjo tregon se ato janë qeliza vërtet të gjalla me një detyrë të rëndësishme në kontrollin imunitar. Natyra jetëgjatë e qelizave tregon se antigjeni mund të "zbulohet" në sistemin imunitar të trupit ndonjëherë, duke rritur siç duhet reagimet, një aspekt jetësor i gjenerimit të qelizave T të sigurisë.

Ata ishin gjithashtu në gjendje të ekzaminonin pajisje të ndryshme të tjera të cilat mund të përshkruajnë efektivitetin specifik të vektorëve të adenovirusit, të përbërë nga bartësi kimik thelbësor i lidhur me nënkuptimin e qelizave T. Ky është një ndryshore e quajtur IL-33-një "alarmin" i supozuar i nisur kur qelizat stromale marrin sinjale shqetësimi. IL-33 vepron për të rritur shumë shkallën metabolike të qelizave T, duke çuar në qeliza edhe më energjike dhe gjithashtu një reagim imunitar shumë të sigurt.

Burkhard Ludewig, Profesor në Universitetin e Cyrihut, dhe gjithashtu Shef i Qendrës Kërkimore Mjekësore, Spitali Kantonal St Gallen, Zvicër, gjithashtu një shkrimtar kryesor i letrës, tha:

"Adenoviruset kanë evoluar me njerëzit për një kohë shumë të gjatë dhe kanë mësuar shumë për sistemin imunitar të njeriut në proces. Viruset janë gjithmonë mësuesit më të mirë, dhe këtu ata na kanë mësuar një mësim të rëndësishëm se si të rrisim më mirë përgjigjet e qelizave T vrasëse. Qelizat T që vijnë nga këto kampe trajnimi qelizor duket se kanë një nivel shumë të lartë të "aftësisë fizike". Shpresojmë se do ta përdorim mirë këtë në hartimin e vaksinave të reja - vaksina për të cilat ne ende kemi shumë nevojë për sëmundje të tilla si TB, HIV, hepatiti C dhe kanceret. "

Shkencëtarët me siguri do të mbeten për të shqyrtuar këto shtigje specifike për shtimin e mikroorganizmave që dalin, si në versionet para-klinike, ashtu edhe kërkimet shkencore, me objektivin e dobishëm për të përshpejtuar rritjen e injeksioneve kritike.