Mbijetesa për foshnjat e lindura me defekt në lindje - një 'lotari post-kod'

i lindur

Mbijetesa për një foshnjë të lindur me një defekt të lindjes - e njohur ndryshe si një anomali e lindur - është një "lotari post-kod", sipas shkencëtarëve nga 74 vende.

Një studim i botuar sot në Lancet, i udhëhequr nga studiues nga King's College London, shqyrtoi rrezikun e vdekshmërisë për gati 4000 foshnje të lindura me defekte të lindjes në 264 spitale në të gjithë botën. Studimi zbuloi se foshnjat e lindura me defekte të lindjes që përfshijnë traktin e zorrëve kanë dy në pesë shanse të vdesin në një vend me të ardhura të ulëta krahasuar me një në pesë në një vend me të ardhura të mesme dhe një në njëzet në një vend me të ardhura të larta.

Gastroschisis, një defekt në lindje ku foshnja lind me zorrët e tyre të dalë nga një vrimë nga kërthiza ka ndryshimin më të madh në vdekshmëri me 90% të foshnjave që vdesin në vendet me të ardhura të ulëta krahasuar me 1% në vendet me të ardhura të larta. Në vendet me të ardhura të larta, shumica e këtyre foshnjave do të jenë në gjendje të jetojnë një jetë të plotë pa aftësi të kufizuara.

Hetuesi Kryesor Dr. Naomi Wright është një Regjistrues i Kirurgjisë Pediatrike nga King's College London i cili i ka kushtuar katër vitet e fundit studimit të këtyre pabarazive në rezultat. Ajo tha: “Gjeografia nuk duhet të përcaktojë rezultatet për foshnjat që kanë gjendje të korrigjueshme kirurgjikale. Qëllimi i Zhvillimit të Qëndrueshëm për t'i dhënë "fund vdekjeve të parandalueshme në të sapolindur dhe fëmijë nën 5 vjeç deri në 2030" është i paarritshëm pa veprime urgjente për të përmirësuar kujdesin kirurgjik për të porsalindurit në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. "

Z. Andrew Leather, bashkëautor dhe Drejtor i Qendrës së Mbretit për Partneritete Globale të Shëndetit dhe Shëndetit në King's College në Londër tha: “Duhet të përqendrohemi në përmirësimin e kujdesit kirurgjik për të porsalindurit në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme globalisht. Gjatë 25 viteve të fundit, ndërsa ka pasur një sukses të madh në zvogëlimin e vdekjeve në fëmijë nën 5 vjeç duke parandaluar dhe trajtuar sëmundjet infektive, ka pasur pak përqendrim në përmirësimin e kujdesit kirurgjik për foshnjat dhe fëmijët dhe në të vërtetë përqindjen e vdekjeve në lidhje me sëmundjet kirurgjikale vazhdon të ngrihet.

“Defektet e lindjes tani janë shkaku i 5-të kryesor i vdekjes në fëmijët nën 5 vjeç në mbarë botën, me shumicën e vdekjeve që ndodhin në periudhën e porsalindur. Defektet e lindjes që përfshijnë traktin e zorrëve kanë një vdekshmëri veçanërisht të lartë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme pasi shumë nuk janë në përputhje me jetën pa kujdes urgjent kirurgjik pas lindjes. ”

Në vendet me të ardhura të larta, shumica e grave marrin një skanim me ultratinguj para lindjes për të vlerësuar defektet e lindjes. Nëse identifikohet, kjo i mundëson gruas të lindë në një spital me kujdes kirurgjikal të fëmijëve, në mënyrë që fëmija të marrë ndihmë sa më shpejt që të lindë. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, foshnjat me këto kushte shpesh arrijnë vonë në qendrën kirurgjikale të fëmijëve në një gjendje të dobët klinike. Studimi tregon se foshnjat që paraqiten në qendrën kirurgjikale të fëmijëve tashmë septike me infeksion kanë më shumë mundësi të vdesin.

Bashkautor Z. Niyi Ade-Ajayi, Kirurg Pediatrik në King's College Hospital dhe Bashkëkryetar i Komitetit të Çështjeve Ndërkombëtare të Shoqatës Britanike të Kirurgëve Pediatër shtoi: “Studimi thekson rëndësinë e kujdesit perioperativ (kujdesi i marrë në të dy anët e operacion korrektues ose procedurë) në qendrën kirurgjikale të fëmijëve. Foshnjat e trajtuara në spitale pa qasje në ventilim dhe ushqim intravenoz kur ishte e nevojshme kishin më shumë mundësi të vdisnin. Për më tepër, mos pasja e një mbështetje të aftë anestetike dhe mos përdorimi i një liste kontrolli të sigurisë kirurgjikale në kohën e operacionit shoqëroheshin me një shans më të lartë për vdekje. ”

Ekipi i studiuesve zbuloi se përmirësimi i mbijetesës nga këto kushte në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme përfshin tre elementë kryesorë:

1) përmirësimi i diagnozës dhe lindjes para lindjes në një spital me kujdes kirurgjikal të fëmijëve,

2) përmirësimi i kujdesit kirurgjikal për foshnjat e lindura në spitalet e rrethit, me transferim të sigurt dhe të shpejtë në qendrën kirurgjikale të fëmijëve,

3) përmirësim i kujdesit perioperativ për foshnjat në qendrën kirurgjikale të fëmijëve.

Ata e pranojnë që kjo kërkon punë ekipore dhe planifikim të fortë midis ekipeve të mamisë dhe obstetrikës, ekipeve të porsalindur dhe pediatrik, dhe ekipeve kirurgjikale të fëmijëve në qendrën kirurgjikale të fëmijëve, krahas edukimit në terren dhe rrjetëzimit me spitalet referuese.

Ata gjithashtu nxisin që krahas iniciativave lokale, kujdesi kirurgjik për foshnjat dhe fëmijët duhet të integrohet në politikën kombëtare dhe ndërkombëtare të shëndetit të fëmijëve dhe nuk duhet të neglizhohet më brenda shëndetit global të fëmijëve.