Gjykata e Lartë rrëzon Roe V. Wade, duke fshirë të drejtën kushtetuese për abort

9a7c26cc76ab570238543b0fd0266040 - February 3, 2023Shkruar nga Julia Ries më 24 qershor 2022Një grup aktivistësh për abortin dhe të drejtat e grave që mbanin shenja dhe shprehnin trishtimin, zemërimin e tyre ndërsa protestonin jashtë Gjykatës së Lartë të SHBA-së pasi Roe kundër Wade u përmbys.

  • Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara vendosi të premten, më 24 qershor, të ndryshojë Roe kundër Wade, duke hequr të drejtën kushtetuese të amerikanëve për abort.
  • Roe kundër Wade u zgjodh në vitin 1973 dhe gjithashtu siguroi të drejtën për abort derisa një fëmijë i palindur të ishte i arsyeshëm.
  • Në situatën e Organizatës së Shëndetit të Grave Dobbs kundër Jackson, Gjykata e Lartë shqyrtoi kushtetutshmërinë e kufizimit 15-javor të abortit të Misisipit.
  • Mississippi në fakt kishte kërkuar nga Gjykata të anulonte Roe për të mbështetur kufizimin 15-javor.

Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara në fakt ka zgjedhur të anulojë Roe kundër Wade- gjykimin në terren që ka siguruar në fakt të drejtën e individëve që presin për të kryer një abort përpara stabilitetit të fetusit për shkak të vitit 1973.

Në situatën e Organizatës së Shëndetit të Grave Dobbs kundër Jackson, Gjykata në fakt ka shqyrtuar kushtetutshmërinë e kufizimit 15-javor të abortit të Misisipit.

Kufizimi i Misisipit në fakt është penguar sepse në vitin 2018, kur një gjykatë charms vendosi se kufizimi vendos një shqetësim të panevojshëm për individët që presin për një abort.

Mississippi në fakt kishte kërkuar nga Gjykata të anulonte Roe për të mbështetur kufizimin 15-javor.

Në maj, Politico publikoi një projekt-pikvështrim të krijuar nga gjyqtari Samuel Alito, duke lënë të kuptohet se Gjykata – e cila ka një masë konvencionale 6-3 – ishte gati të hiqte Roe

Gjykata vërtetoi të premten se me siguri do të kthente Roe në gjykimin e tyre për Dobbs.

Pa mbrojtjen e Roe, shtete specifike sigurisht që do të menaxhojnë abortin dhe gjithashtu do të marrin një vendim nëse dhe gjithashtu kur një individ mund të bëjë një anabort.

Si do të reagojnë sigurisht shtetet për vjeshtën e kaprolit

Njëzet e 6 shtete do të kufizojnë pjesërisht ose plotësisht abortet pa Roe, sipas Institutit Guttmacher, një kompani me bazë në Nju Jork, e përkushtuar ndaj përparimit të shëndetit të lidhur me seksin dhe gjithashtu riprodhimit dhe gjithashtu të drejtave ligjore.

Nëse të 26 shtetet kufizojnë ose kufizojnë abortin, kjo sigurisht që do të ndikojë në më shumë se 36 milionë gra – përveç secilës prej individëve të tjerë që mund të mbesin shtatzënë – që mund të heqin dorë nga e drejta për një abort në shtetin e tyre.

Trembëdhjetë prej këtyre gjendjeve kanë krijuar në fakt kufizime të shkaktuara për të hyrë në rezultat kur Roe është kthyer, dhe gjithashtu 9 shtete kanë kufizime në pozicionin para Roe që mund të kthehen menjëherë në rezultat.

Pesë shtete kanë ndalime të abortit që u miratuan pas Roe, 11 shtete kanë kufizime gjashtë-javore që nuk janë ende në thelb për shkak të mbrojtjeve nga Roe dhe gjithashtu një shtet, Teksasi, ka një kufizim gjashtëjavor që aktualisht është në thelb.

Ohio parashikohet të jetë vetëm një nga shtetet fillestare për të miratuar një kufizim të përgjithshëm të abortit. Guvernatori republikan Mike DeWine ka deklaruar në fakt se ai me siguri do të kthejë një bllok kundrejt një kufizimi gjashtëjavor të abortit kur Gjykata e Lartë të rrëzojë Roe kundër Wade

Florida, Indiana, Montana dhe gjithashtu Nebraska parashikohen gjithashtu të kufizojnë abortin menjëherë.

Gjashtëmbëdhjetë shtete dhe gjithashtu Distrikti i Kolumbisë kanë rregulla që mbrojnë të drejtën e abortit

Nju Jorku, Pensilvania, Virxhinia, Karolina e Veriut, Illinois, Minesota, Kansas, Kolorado, Nju Meksiko, Nevada, Uashingtoni, Oregon dhe gjithashtu Kalifornia nuk ka të ngjarë të kufizojnë abortin dhe gjithashtu me siguri do të kenë kompaninë e afërt për individët nga shtetet ku abortet do të sigurisht të jetë e ndaluar.

Çfarë tregon kjo për individët që presin në të gjithë vendin

Pa mbrojtje nga qeveria, individët që presin që të qëndrojnë në shtetet që ndalojnë abortin, sigurisht që do të duhet të udhëtojnë qindra, përndryshe mijëra milje për të marrë trajtimin e abortit.

Klinikat në shtetet që vazhdojnë të kryejnë aborte po përgatiten të përmbushin një rritje të individëve që presin të bëjnë një udhëtim jashtë shtetit për trajtim.

Vërshimi i klientëve tregon se shumë qendra do të kenë me siguri kohë pritjeje shumë më të gjata.

Shumë individëve që nuk arrijnë të udhëtojnë për trajtimin e abortit sigurisht që do t'u kërkohet që të mbarojnë maternitetin.

Hulumtimet në të vërtetë kanë zbuluar më parë se kur individëve që presin të refuzohet një abort, ata kanë më shumë gjasa të përjetojnë probleme monetare, shqetësime të shëndetit psikologjik dhe gjithashtu çështje të shëndetit fizik.

Efektet janë më të dukshme në lagjet e zeza, latine dhe gjithashtu indigjene.

Provat e kaluara kanë gjetur në të vërtetë se kufizimet e abortit nuk ulin çmimet e abortit – ato thjesht i bëjnë ato shumë më pak të sigurta.

Fitimet:

Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara në fakt ka zgjedhur të anulojë Roe kundër Wade- gjykimin në terren që ka siguruar në fakt të drejtën e individëve që presin për të kryer një abort përpara stabilitetit të fetusit. Pa Roe, shtete specifike do të marrin me siguri një vendim nëse dhe gjithashtu kur individët që presin mund të marrin abort. Njëzet e 6 shtete janë krijuar për të kufizuar ose kufizuar menjëherë abortet, dhe gjithashtu rreth 36 milionë gra mund të heqin dorë nga e drejta për abort në shtetin e tyre.

Ne dëshirojmë t'ju informojmë për një tjetër projekt shumë interesant që ndihmon për të fituar para në botën moderne: sinjalet tregtare për pompa e ardhshme e kriptomonedhës në Binance shkëmbim nga kanali i fshehtë Telegram i investitorëve.Shikoni në YouTube rreth sinjalet e kriptopompës dhe tregtarët VIP club.