Studimi zbulon se varja jashtë mund të ketë një ndikim të favorshëm në mendje

parqe

Nëse jeni rregullisht në ajër të pastër, po bëni diçka të shkëlqyeshme si për shëndetin ashtu edhe për mendjen tuaj. Ky është vendimi i marrë nga shkencëtarët në Institutin Max Planck për Zhvillimin Njerëzor dhe gjithashtu Qendrën Mjekësore Hamburg-Eppendorf.

Gjatë pandemisë, shëtitjet përfunduan duke qenë një aktivitet i preferuar dhe gjithashtu normal. Një hulumtim neuroshkencor rekomandon që kjo praktikë të ketë një ndikim të shkëlqyeshëm jo vetëm në shëndetin tonë themelor, por gjithashtu edhe në kornizën tonë të mendjes. Ajo zbulon se mendja njerëzore përfiton nga mbajtjet e shkurtra jashtë. Deri më tani, supozohej se cilësimet ndikojnë tek ne për periudha shumë më të gjata kohore.

Shkencëtarët rregullisht hodhën një vështrim në 6 qelbëzime të shëndetshme dhe të ekuilibruara të qytetit të moshës së mesme për 6 muaj. Në përgjithësi, më shumë se 280 skanime u morën nga mendja e tyre duke përdorur imazhe të dridhjeve magnetike (MRI). Theksi i hulumtimit u mor në veprimet e vetë-raportuara gjatë 24 orëve të fundit dhe gjithashtu veçanërisht në orët që individët investuan jashtë para imazheve. Për më tepër, ata u pyetën për konsumin e tyre të lëngshëm, marrjen e pijeve me kafeinë, sasinë e kohës së investuar jashtë dhe gjithashtu ushtrimet, për të parë nëse këto variabla ndryshuan organizimin ndërmjet kohës së investuar jashtë dhe gjithashtu mendjes. Në mënyrë që të ishte në gjendje të përbëhej nga dallimet sezonale, periudha e rrezeve të diellit në kohëzgjatjen e hulumtimit u konsiderua gjithashtu.

Pozitivisht që kanë të bëjnë me smarts

Programi i kontrolleve të trurit se momenti i investuar në ambiente të jashtme nga individët në mënyrë të favorshme u përkiste inteligjentëve në korteksin më të mirë dorsolateral - prefrontal, i cili është komponenti i shquar (dorsal) dhe gjithashtu anësor i wattle ballore në korteks. Ky komponent i korteksit shoqërohet me përgatitjen dhe gjithashtu politikën e aktiviteteve përveç asaj që përshkruhet si kontroll njohës. Në përmirësim, kushte të shumta psikologjike kuptohet se lidhen me një rënie të zgjuarve në vendndodhjen paraballore të mendjes.

Rezultatet vazhduan gjithashtu kur variablat e ndryshëm të tjerë që mund të diskutojnë më tej partneritetin midis kohës së investuar jashtë dhe gjithashtu kornizës mendore u mbajtën të vazhdueshme. Shkencëtarët bënë vlerësime analitike për të kontrolluar ndikimin e periudhës së rrezeve të diellit, larminë e orëve të lira, ushtrimet fizike dhe gjithashtu konsumin e lëngjeve në rezultate. Vlerësimet e ekspozuara se koha e investuar jashtë kishte një ndikim të favorshëm në mendje, pavarësisht nga variablat e tjerë të ndryshëm që ndikojnë.

“Rezultatet tona tregojnë se struktura dhe gjendja jonë e trurit përmirësohet kur kalojmë kohë jashtë. Kjo ka shumë të ngjarë të ndikojë gjithashtu në përqendrimin, kujtesën e punës dhe psikikën në tërësi. Ne jemi duke e hetuar këtë në një studim të vazhdueshëm. Subjekteve u kërkohet të zgjidhin gjithashtu detyra sfiduese njohëse dhe të mbajnë sensorë të shumtë që matin sasinë e dritës në të cilën ata janë të ekspozuar gjatë ditës, midis treguesve të tjerë mjedisorë ", pohon Simone Kühn, kreu i Grupit Lise Meitner për Neuroshkencën Mjedisore në Max. Instituti Planck për Zhvillimin Njerëzor dhe gjithashtu drejtuesi kryesor i hulumtimit.

Rëndësi e veçantë për fushën e psikiatrisë

Rezultatet si rezultat, mbështesin rezultatet e paramenduara më parë të favorshme të shëtitjes në shëndetësi dhe gjithashtu i zgjerojnë ato me rezultate konkrete të favorshme në mendje. Meqenëse shumica e kushteve psikologjike lidhen me mangësi në korteksin paraballor, kjo ka rëndësi specifike për fushën e psikiatrisë.

“Këto zbulime ofrojnë mbështetje neuroshkencore për trajtimin e çrregullimeve mendore. Mjekët mund të përshkruajnë një shëtitje në ajër të pastër si pjesë e terapisë - e ngjashme me atë që është e zakonshme për kurat shëndetësore ", pohon Anna Mascherek, tjetër post-doktorature në Departamentin e Psikiatrisë dhe gjithashtu Psikoterapia e Qendrës Mjekësore Hamburg-Eppendorf (UKE) ) dhe gjithashtu bashkëautor i hulumtimit.

Në studimet e përsëritura, shkencëtarët gjithashtu synojnë të krahasojnë rezultatet e mjedisit miqësor ndaj zonave metropolitane në mendje. Në mënyrë që të kuptojnë se ku specifikisht individët e hulumtimit investojnë kohën e tyre jashtë, shkencëtarët përgatiten të përdorin informacionin GPS dhe gjithashtu të përbëhen nga variabla të ndryshëm të tjerë që mund të kontribuojnë të tilla si zëri i trafikut të faqes në internet dhe gjithashtu ndotja e ajrit.