Studimi tregon parandalueshmëri të rezultateve të pafavorshme të fetusit ose neonatalit

Fëmija

Një studim i udhëhequr nga një studiues i Te Herenga Waka — Universiteti Victoria i Uellingtonit tregon se më shumë se gjysma e rezultateve të pafavorshme të fetusit ose neonatalit të lidhura me gratë me komplikime të rrezikshme për jetën në shtatzëni mund të ishin parandaluar.

Studimi, i botuar në Revista Australiane dhe Zelanda e Re e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë, zbuloi se dëmtimi fetal ose neonatal i shoqëruar me sëmundshmëri të rëndë amtare (SMM) ishte potencialisht i parandalueshëm në 54.1 përqind të 85 rasteve të shqyrtuara. Rezultatet e pafavorshme përfshijnë vdekjen dhe pranimin në një njësi të kujdesit intensiv neonatal ose në njësinë e kujdesit special për foshnjat.

Parandalimi ishte i lidhur me kujdesin amë për para lindjes / peripartumit (në mitër) në 39 përqind të rasteve, kujdesin fillestar neonatal (ex utero) në 36 përqind, dhe me kujdesin amë dhe atë neonatal në 20 përqind të rasteve.

SMM ndodh në 1-2 përqind të shtatzënive. Edhe pse ka qenë e lidhur me rezultate të dobëta për foshnjën, ka pasur hulumtime të kufizuara se si këto rezultate mund të parandalohen.

Studimi tregoi se kontribuesit kryesorë të parandalueshmërisë së mundshme ishin mungesa e njohjes së rrezikut të lartë, diagnostikimi i vonuar ose mos diagnostikimi dhe trajtimi i vonuar ose i papërshtatshëm.

Studiuesi kryesor Profesor Bev Lawton (Ngāti Porou), drejtor i Te Tātai Hauora o Hine — Qendra për Kërkimin e Shëndetit të Grave në Universitetin Te Wāhanga Tātai Hauora — Fakulteti i Shëndetësisë në Uellington, thotë se kur një nënë shtatzënë është e sëmurë, i gjithë fokusi i kujdesit shpesh lëviz atje ku po ndodh ngjarja e madhe.

“Por duhet të mendojmë për të dyja. Gjetëm se kishte mjaft gjëra që mund të bësh që mund të sillnin një rezultat më të mirë për foshnjën në këto situata të trazuara kur nëna është shumë e sëmurë.

“Shumë nga këto janë gjëra rutinë. Gjëra të tilla si mbajtja e foshnjës të ngrohtë, kontrollimi i temperaturës së foshnjës dhe temperatura e dhomës është e drejtë - ky është një rekomandim i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, por ne e dimë se është një problem - kontrolli i foshnjës nuk është i ulët në sheqer në gjak dhe për gjëra të tilla si sepsa. Këto janë gjëra të thjeshta.

“Në studim, zbuluam se kishte gabime në kujdes. Njerëzit bëjnë gabime - ne duhet të dimë se si t'i kufizojmë ato. Ka disa mësime vërtet të këndshme për njerëzit këtu dhe ne mund të veprojmë sipas tyre. ”

Protokolle të tilla si sigurimi se dikush është i përkushtuar në kujdesin për foshnjën gjatë kësaj ngjarjeje do të ishin të dobishëm, thotë ajo.

“Disa spitale e kanë atë rutinë jashtë shtetit, por nuk mendoj se e kemi si protokoll këtu. Në spitalet më të vogla, është e vështirë për shkak të duarve shtesë që duhen ".

Profesor Lawton thotë se ky është studimi i parë i këtij lloji për të parë rrugën e plotë të kujdesit nga materniteti në neonatal, duke bërë të mundur identifikimin e mundësive për të përmirësuar rezultatet e fetusit dhe neonatale në pika të shumta.

“Kjo ishte krejt e re, obstetër, mamitë, pediatrit dhe infermieret neonatale duke parë së bashku këtë në vend se vetëm në zonën e tyre. Gjetëm se kishte gjëra që mund të bënim për ta bërë më të mirë shëndetin e foshnjës - ashtu si mund të bënim me nënën.

"Ky është një studim paraprak, ne duhet të rishikojmë më shumë raste dhe të shohim praktikën tonë më tej - të shohim se çfarë ndodh në këto rrethana dhe nëse ka një protokoll që dëshirojmë të vendosim, ose nëse tashmë e kemi atë që po bëjmë ajo? "

Një studim i mëparshëm tregoi se pothuajse gjysma e rasteve të SMM kishin rezultate të pafavorshme fetale ose neonatale dhe nënat kishin më shumë se 10 herë gjasa të lindnin në më pak se 32 javë të shtatzënisë.