Studimi pretendon mbulimin pandemik të dëmtuar të kushteve ngjitëse

Studimi thotë se raportimi i dëmtuar pandemik i sëmundjeve infektive

Me zonën e kujdesit shëndetësor shumë të përqendruar në COVID-19 duke pasur parasysh se tremujori fillestar i vitit 2020, në të vërtetë ka pasur shqetësime që mbulimi i kushteve të tjera të tjera ngjitëse - dhe gjithashtu informacioni që rezulton që i lejon ata të trajtohen më mirë dhe gjithashtu të menaxhohen - mund të ketë janë prekur.

Studiuesit në Johns Hopkins Medicine dhe gjithashtu Universiteti i Kalifornisë Jugore vlerësuan shumëllojshmërinë e rasteve të raportuara të 42 sëmundjeve ngjitëse në shtet dhe gjithashtu gradë në të gjithë vendin në mes të marsit 2020 dhe gjithashtu marsit 2021, krahasuar me ato të regjistruara në kasetë për 5 vitet e mëparshme. Kërkimet e tyre për të u raportuan në internet 7 qershor 2021, në ditar Sëmundjet Klinike Infektive.

Shkencëtarët u përpoqën të gjenin dallimet e raportimit sipas zonës gjeografike dhe gjithashtu nga 5 rrugët e transmetimit: të lidhura me seksin, ushqim / bartës nga uji, vektorborn (të tilla si transmetimi i insekteve), përdorimi i drogës i qëlluar i lidhur dhe gjithashtu frymëmarrja.

Ndër pikat kryesore të studimit kërkimor ishte një rënie në të gjithë vendin me 82% në shumëllojshmërinë e rasteve të shytave të raportuara në vitin 2020, krahasuar me vitin e kaluar. Mes të njëjtave ditë, shumëllojshmëria e raportuar e rasteve të klamidisë në Shtetet e Bashkuara ra praktikisht 15%, nga 1.57 milion në 1.34 milion.

"Ne kemi gjetur ndryshime thelbësore në raportimin e sëmundjeve midis 2019 dhe 2020 me rrugën e transmetimit, me uljen më të madhe relative - gati 51% - parë për sëmundjet e frymëmarrjes", pohon Matthew Crane, një praktikant klinik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins dhe gjithashtu shkrimtari kryesor i studimit kërkimor. "Ka pasur gjithashtu ulje të konsiderueshme për sëmundjet e lidhura me përdorimin e drogës [47%], sëmundjet e transmetuara nga vektorët [44%] dhe sëmundjet e transmetuara nga uji / uji [40%]."

Lidhur me raportimin e variantit sipas zonës gjeografike, Crane pretendon se ai dhe bashkëpunëtorët e tij zbuluan ulje prej 50% ose më të larta në vitin 2020 rreth 2019 në 5 shtete: Hawaii (75%), Kentucky (66%), Nebraska (65%), Missouri (59) %) dhe gjithashtu Dakota e Veriut (55%). Pesë shtete të ndryshme të tjera kishin ulje në mes 40% dhe gjithashtu 49%, 3 shtete ishin midis 30% dhe gjithashtu 39%, dhe gjithashtu 7 shtete ishin midis 20% dhe gjithashtu 29%. Kishte reduktime në mbulimin e kushteve ngjitëse në 34 shtete gjatë gjithë pandemisë krahasuar me kohëzgjatjen 2015-2019.

"Në përgjithësi, ne gjetëm raportim të rrallë të pothuajse të gjitha sëmundjeve infektive të njohura në shkallë vendi dhe kushteve gjatë pandemisë COVID-19", pretendon Crane. "Këto ulje u gjetën në të gjithë vendin dhe në nivelin shtetëror, dhe u shfaqën në të gjitha rrugët e transmetimit të sëmundjes që studiuam."

Crane pretendon se është e paidentifikuar nëse zvogëlimet e vëzhguara sugjerojnë ulje reale të rasteve të sëmundjes ngjitëse ose probleme të mbulimit të sëmundjes së zakonshme në të gjithë pandeminë.

"Ne besojmë se të dy faktorët me gjasë kanë kontribuar në gjetjet tona," pretendon ai.

Bazuar në këto kërkime për - dhe gjithashtu shkak të krahasueshëm, një studim i mëparshëm kërkimor që kontrollon variantet e mbulimit pandemik për infeksionet e transferuara seksualisht - shkencëtarët me të vërtetë mendojnë se ekziston një kërkesë thelbësore për më shumë investime financiare në sigurinë e sëmundjes në mënyrë që të kuptojnë nëse sëmundja ngjitëse transmetimi mund të jetë nën raportuar gjatë gjithë pandemisë COVID-19.