Studimi zbulon gjithashtu se gabimet kromozomale afatshkurtra mund të fillojnë qelizat kancerogjene

kromozom

Një hulumtim i Kërkimit të Kancerit Ludwig në të vërtetë ka zbuluar se shkaktimi i rasteve arbitrare të paqëndrueshmërisë së kromozomeve (CIN) tek minjtë e kompjuterit mjafton vetëm për një javë për të aktivizuar modelet e rrezikshme kromozomike në qeliza që stimulojnë zhvillimin e rritjeve.

"Ne tregojmë se nuk ju duhen gabime kromozomale kronike, gjatë gjithë jetës për të prodhuar tumorigenezë në një frekuencë mjaft të respektuar", pohoi Don Cleveland, Anëtar i Institutit Ludwig për Kërkimin e Kancerit, San Diego, që drejtoi kërkimin me Floris Foijer të Universitetit nga Groningen, në Hollandë "Një ekspozim shumë kalimtar ka të ngjarë të jetë i mjaftueshëm për të nxitur një rritje shumë të konsiderueshme të tumorigenezës."

Kërkimi, i përshkruar sot në ditar Gjenet dhe Zhvillimi, vërteton një teori praktikisht 120-vjeçare nga biologu gjerman Theodor Boveri se aneuploidia - një larmi e parregullt e kromozomeve - dhe gjithashtu tumorigeneza janë të lidhura.

“Boveri hipotetizoi se do të kishte kombinime specifike të fitimeve dhe humbjeve të kromozomeve që mund të çojnë në kancer. Tani e kemi testuar atë dhe kemi treguar që jo vetëm që kishte të drejtë, por që mjafton edhe një shpërthim i shkurtër i paqëndrueshmërisë së kromozomeve për të shkaktuar këto kombinime, ”pohoi Ofer Shoshani, një shkencëtar postdoktoraturë në laboratorin e Cleveland dhe gjithashtu shkrimtari i parë i hulumtimit.

Në hulumtim, Shoshani dhe gjithashtu bashkëpunëtorët e tij mbishprehën gjenetikën polo-like kinase 4 (Plk4) në minjtë e kompjuterit. Plk4 është një autoritet kryesor rregullator që menaxhon shumëllojshmërinë e centrozomeve që ekzistojnë brenda një qelize. Centrosomet luajnë një funksion jetësor në ndarjen qelizore duke ndihmuar kromozome të ndryshme të kopjuara drejt në 2 qeliza fëmijë. Normalisht, 2 centrosome ekzistojnë brenda një qelize në të gjithë departamentin, një në secilin post të qelizës.

"Sidoqoftë, kur mbishpreh tej shumën e Plk4, ke më shumë se dy dhe kjo çon në ndarje të gabuar të kromozomeve, me anë të së cilës kromozomet nuk po tërhiqen në mënyrë korrekte dhe qelizat bija trashëgojnë një numër të pabarabartë të kromozomeve," përshkroi Shoshani.

Studiuesit mbishprehën Plk4 te minjtë e kompjuterit ose për një javë, 2 javë ose 4 javë, dhe gjithashtu zbuluan se një javë personi mjaftonte për të krijuar zhvillimin e limfomave armiqësore të qelizave T. Renditja e plotë e gjenomit të rritjeve të miut kompjuterik ekspozoi një përsëritje të rritur të një modeli specifik të kromozomit në fillim të procedurës së zhvillimit të gungës. Ky "profil aneuploid" përfshinte incidente trekahëshe të kromozomeve 4, 5, 14 dhe gjithashtu 15 (qelizat zakonisht përbëhen nga vetëm 2 dublikata të secilit kromozom).

Shkencëtarët në fakt e kanë njohur prej kohësh që lloje të veçanta të qelizave kancerogjene janë të lidhura me fitime të caktuara të kromozomeve - si një shembull, qelizat kanceroze të bustit zakonisht përfshijnë një fitim të kromozomit 1. "Ajo që potencialisht tregon puna jonë është se kur indukton një impuls kalimtar të paqëndrueshmërisë së kromozomit, ju përshpejtoni formimin e një profili të tillë aneuploidy të përsëritur, "pohoi Shoshani" Ne e identifikojmë profilin që buron shumë herët në formimin e kancerit, ose në ose shumë afër formimit të qelizës që gjeneron tumorin. "

Për më tepër, shkencëtarët zbuluan se rastet afatshkurtra të CIN mund të nxisin tumorigenezën, pavarësisht nëse p53 - një gjenetikë e rëndësishme shtypëse e gungave dhe gjithashtu një nga gjenetikat më të ndryshuara në qelizat e kancerit njerëzor është pezulluar. "Kjo ju tregon se CIN-et kalimtare do të rrisin tumorigenezën pavarësisht nëse keni çështje të tjera gjenetike që mund t'ju predispozojnë për kancer," pohoi Cleveland.

Kërkimet për të mund të jenë veçanërisht të përshtatshme për individët e qelizave të kancerit që ndërmarrin trajtim anti-kancer, posaçërisht ata që trajtohen me përfaqësues kimioterapeutik të quajtur aneugjen, të cilët funksionojnë duke drejtuar paqëndrueshmërinë e kromozomeve dhe gjithashtu aneuploidinë.

"Puna jonë sugjeron që pacientët me kancer që i nënshtrohen terapisë duke përdorur ilaçe aneugjenike mund të zhvillojnë kancere dytësore në rrugë", pohoi Shoshani "Sigurisht, kjo do të duhet të hetohet më tej, si tek pacientët njerëzorë ashtu edhe duke përdorur modele eksperimentale në laborator".