Studimi ofron pasqyrë se pse disa njerëz i mbivlerësojnë aftësitë e tyre ndërsa të tjerët i nënvlerësojnë

besim

Një pasiguri në aftësitë tona në një punë ose detyrë të ofruar duket se vjen nga mbivlerësimi i aftësive të të tjerëve, sipas një studimi të Universitetit të Alberta.

Kërkimi i mund t'u sigurojë udhëheqësve të kuptuar saktësisht se si t'i përgjigjen pasigurisë kur përballen me një luftë të përpjetë.

Studimi i mëparshëm kërkimor ka zbuluar në të vërtetë se për shumë punë dhe gjithashtu detyra, shumica e njerëzve shpesh priren të parashikojnë se ata me siguri do të tejkalojnë të tjerët, veçanërisht kur punët janë shumë të lehta. Një shembull tradicional buron nga një studim i vitit 1981 i shoferëve amerikanë, në të cilin 93 për qind deklaruan se ishin shumë më mirë se standardi.

Sidoqoftë, në betejat e përpjetë, shumica e njerëzve shpesh priren të parashikojnë që të tjerët me siguri do të bëjnë shumë më mirë sesa ata.

Duke kuptuar këto kërkime relativisht të paqëndrueshme për të, studimi vlerësoi vrapues para një gare me kohë rreth saktësisht se si ata parashikonin të bënin.

Shkencëtarët – Gerald Häubl, një mësues reklamimi dhe marketingu në Shkollën e Biznesit Alberta dhe gjithashtu Kryetari i Ronald K. Banister në Biznes, dhe gjithashtu Isabelle Engeler i Universitetit të Navarra në Spanjë– zgjodhën një garë të ashpër kodrinore, me vargje përpjetë që ndryshonin nga 10 në 78 kilometra.

Duke kontrolluar moshën, seksin dhe përvojën e vrapimit, shkencëtarët zbuluan se ata që parashikonin gabimisht se përfundimi i tyre do të ishte me siguri shumë më i mirë se standardi - ata që ishin të guximshëm - drejtoheshin kryesisht duke mbivlerësuar vetë efikasitetin e tyre.

Ndërkohë, joggers që parashikuan se me siguri do të bënin edhe më keq se standardi - ata që nuk kishin shumë bindje në aftësitë e tyre - kishin një kuptim të fortë të efikasitetit të tyre, megjithatë pritej më tepër nga rivalët e tyre.

"Puna jonë identifikon dy burime të dallueshme të paragjykimit ose dy arsye të ndryshme pse njerëzit mund të mos kalibrohen mirë: ata mund të jenë të njëanshëm në vetëvlerësimin e tyre dhe ata mund të jenë të njëanshëm në vlerësimin e tyre për të tjerët", deklaroi Häubl.

Po ashtu, ekipi i vetëbesimit nuk ishte mjaft preciz në parashikimin e efikasitetit të tyre, ata gjithashtu kishin një tendencë të ishin ata që ishin shumë më të mirë se standardi.

Häubl deklaroi mosbesimin, i cili mund të materializohet në mjedisin e punës si çrregullim sharlatan, është zakonisht i dobishëm, veçanërisht nëse inkurajon njerëzit të funksionojnë më sfidues.

"Problemi me mosbesimin, megjithatë, është se mund të parandalojë që njerëzit që në të vërtetë kanë potencialin të shkëlqejnë në diçka - një punë të veçantë ose karrierë - që të mos provojnë, sepse ata besojnë në mënyrë të gabuar se ka shumë të tjerë më të mirë se sa ata."

Po kështu, njerëzit që mbivlerësojnë efikasitetin e tyre shpesh priren të jenë ata që janë edhe më keq se standardi.

"Ky rezultat i fundit mban paralele me hulumtimet e mëparshme që tregojnë se njerëzit që nuk janë të aftë kanë tendencë të mbivlerësojnë performancën e tyre," tha Häubl.

Kjo pafytyrë, deklaroi ai, mund të jetë e madhe ose negative, duke u mbështetur në faktin nëse ajo shndërrohet në frymëzim më të madh ose të reduktuar dhe gjithashtu si rezultat një rezultat të preferuar.

“Disa nga arritjet më të mëdha të njerëzimit u ushqyen ndoshta nga një formë e vetëbesimit të tepruar. Por më pas, të tilla ishin disa nga dështimet më spektakolare të njerëzimit, ”deklaroi ai.

"Në terma shumë të përgjithshëm, besimi i mirë-kalibruar, bazuar në një vlerësim të saktë të aftësive vetjake dhe të të tjerëve, është ajo për të cilën njerëzit duhet të përpiqen."