Studimi ID i faktorëve të rrezikut për rrahjet e parregullta të zemrës në pacientët me kardiomiopati hipertrofike

Studimi ID i faktorëve të rrezikut për rrahjet e parregullta të zemrës në pacientët me kardiomiopati hipertrofike

Studimi i ri do të ndihmojë mjekët të identifikojnë, trajtojnë dhe parandalojnë rrahjet e parregullta të rrezikshme të zemrës në pacientët me kardiomiopati hipertrofike, një gjendje e zakonshme e zemrës në të cilën zemra trashet dhe tendoset për të pompuar gjak.

Këto ritme kaotike të zemrës njihen si fibrilacioni atrial. Fibrilacioni atrial mund të jetë asimptomatik, por mund të çojë në mpiksje të gjakut, goditje në tru apo edhe dështim të zemrës. Hulumtimi i ri, nga një ekip ndërkombëtar i mjekëve dhe shkencëtarëve, identifikon faktorët e rrezikut për rezultatet kryesore të dridhjeve atriale, të tilla si nevoja për procedura ose shtrimin në spital për më shumë se 24 orë, në pacientët me kardiomiopati hipertrofike.

Mosha ishte parashikuesi dominant, zbuluan studiuesit. Por ata gjithashtu identifikuan një listë të parashikuesve të tjerë, përfshirë obezitetin, të matur nga indeksi i masës trupore. Obeziteti ishte veçanërisht i rëndësishëm në pacientët më të rinj, përfundojnë studiuesit.

"Gjetja e fundit tregon rëndësinë e humbjes së peshës dhe stërvitjes në pacientët [me kardiomiopati hipertrofike]", tha studiuesi Dr. Christopher Kramer, shefi i Divizionit të Mjekësisë Kardiovaskulare në UVA Health, Qendra e vetme e përcaktuar e Virxhinias e Ekselencës nga Kardiomiopatia Hypertrophic Shoqata. “Deri vonë, ushtrimi mendohej se ishte kundërindikuar në HCM. Ky nuk është më rasti i bazuar në studimet e fundit. ”

Fibrilacioni atrial në kardiomiopatinë hipertrofike

Ashtu si fibrilacioni atrial, kardiomiopatia hipertrofike shpesh kalon e padiagnostikuar. Sidoqoftë, është sëmundja më e zakonshme e trashëgueshme e zemrës dhe është shkaku më i zakonshëm i vdekjes së papritur kardiake te atletët e rinj.

Fibrilacioni atrial është një ndërlikim i zakonshëm midis pacientëve me kardiomiopati hipertrofike. Studimet e mëparshme janë përqendruar në zbulimin e fibrilacionit atrial, pasi pacientët mund të kërkojnë hollues të gjakut për të parandaluar goditjen në tru. Por Kramer dhe kolegët e tij dëshironin të shikonin rezultatet e fibrilacionit atrial për të identifikuar më mirë ata që kanë nevojë për ndërhyrje të hershme ose të përshtatura.

Studiuesit ekzaminuan të dhëna nga 2,631 pacientë, duke identifikuar 127 pika përfundimtare kryesore, të tilla si që kanë nevojë për shtrim në spital ose heqje të kateterit, në 96 prej pacientëve. Faktorët kryesorë të rrezikut për arritjen e një pike përfundimtare përfshijnë moshën; BMI; madhësia dhe funksioni i atriumit të majtë të zemrës; dështimi i moderuar ose i rëndë i valvulës mitrale të zemrës për tu mbyllur plotësisht; dhe historia e aritmisë (rrahje të çrregullta të zemrës).

Obeziteti ishte një faktor më i fortë rreziku tek pacientët më të rinj sesa tek të moshuarit. Faktorët e mbetur të rrezikut ishin faktorë më të mëdhenj rreziku për pacientët e moshës së mesme dhe të moshuar.

Studiuesit thonë se gjetjet e tyre mund të përdoren për të krijuar një mjet të vlerësimit të rrezikut për pacientët, për të identifikuar ata në rrezik dhe për t'i ndihmuar ata të qëndrojnë jashtë spitalit.

"Këto zbulime do të ndihmojnë mjekët që trajtojnë pacientët me HCM, pasi ato mund të synojnë faktorët e rrezikut që çojnë në fibrilacionin atrial," tha Kramer.