Studimi zbulon hezitimin e vaksinave më të ulëta në vendet e varfëra

Studimi zbulon hezitimin e vaksinave më të ulëta në vendet e varfëra

Hulumtimi i ri i botuar në Natyra Mjekësia zbulon gatishmërinë për të marrë një vaksinë COVID-19 ishte dukshëm më e lartë në vendet në zhvillim (80% e të anketuarve) sesa në Shtetet e Bashkuara (65%) dhe Rusi (30%).

Studimi ofron një nga njohuritë e para për pranimin dhe hezitimin e vaksinave në një përzgjedhje të gjerë të vendeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme (LMIC), duke mbuluar mbi 20,000 të anketuar të anketës dhe duke mbledhur së bashku studiues nga mbi 30 institucione përfshirë Qendrën Ndërkombëtare të Rritjes (IGC) , Inovacionet për Veprimin e Varfërisë (IPA), Qendra e Shkencave Sociale WZB Berlin, Instituti Yale për Shëndetin Global, Iniciativa Kërkimore e Yale mbi Inovacionin dhe Shkallën (Y-RISE) dhe Universiteti HSE (Moskë, Rusi).

Mbrojtja personale kundër COVID-19 ishte arsyeja kryesore e dhënë për pranimin e vaksinës midis të anketuarve LMIC (91%), dhe shqetësimi për efektet anësore (44%) ishte arsyeja më e zakonshme për hezitimin e vaksinave. Punonjësit shëndetësorë konsideroheshin burimet më të besueshme të informacionit rreth vaksinave COVID-19.

Studimi vjen në një moment kritik kur dërgesat e vaksinave janë ende të ngadalta për të arritur në shumicën e popullsisë së botës, dhe rastet e COVID-19 po rriten në shumë pjesë të Afrikës, Azisë dhe Amerikës Latine. Përfundimet sugjerojnë që përparësia e shpërndarjes së vaksinës në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme duhet të japë kthime të larta në zgjerimin e mbulimit global të imunizimit.

Studimi zbulon hezitimin e vaksinave më të ulëta në vendet e varfëra

"Ndërsa vaksina COVID-19 furnizon rrjedhshëm në vendet në zhvillim, muajt e ardhshëm do të jenë thelbësore për qeveritë dhe organizatat ndërkombëtare për t'u përqëndruar në hartimin dhe zbatimin e programeve efektive të marrjes së vaksinave", tha Niccoló Meriggi, Ekonomist i Vendit për IGC Sierra Leone dhe bashkë-studimi autor. "Qeveritë mund t'i përdorin këto prova për të zhvilluar fushata dhe sisteme komunikimi për të siguruar që ata që synojnë të bëjnë një vaksinë të ndjekin me të vërtetë."

Studiuesit, të cilët kryen sondazhet midis qershorit 2020 dhe janarit 2021, tregojnë se pranimi i vaksinës mund të ndryshojë me kohën dhe me informacionin që njerëzit kanë në dispozicion të tyre. Ndërsa provat mbi sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave COVID-19 të disponueshme janë bërë më të qarta në gjashtë muajt e fundit, efektet anësore të rënda, por të rralla mund të kenë minuar besimin e publikut.

Saad Omer, Drejtor i Institutit të Shëndetit Global të Yale dhe bashkëautor i studimit, tha: “Ajo që kemi parë në Evropë, SHBA dhe vende të tjera sugjeron që hezitimi i vaksinës mund të komplikojë vendimet e politikës, duke penguar kështu marrjen e shpejtë dhe të përhapur të vaksinës . Qeveritë në vendet në zhvillim mund të fillojnë të angazhojnë njerëz të besuar si punëtorë shëndetësorë tani për të shpërndarë mesazhe vaksinash për efektet anësore që janë të sakta, të ekuilibruara dhe lehtësisht të disponueshme për publikun. "

“Në të gjithë vendet, ne vërejmë se pranimi i vaksinave COVID-19 është përgjithësisht disi më i ulët se për vaksinat e tjera, ndoshta për shkak të risisë së tyre. Sidoqoftë, qëndrimet vazhdimisht pro vaksinave që ne shohim në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme na japin arsye të jemi optimistë për marrjen, ”tha Alexandra Scacco, Anëtare e Lartë e Kërkimeve në WZB dhe bashkëautor e studimit. "Ne shpresojmë që provat nga studimi ynë të mund të ndihmojnë në informimin e strategjive për të zgjeruar vaksinimin global COVID-19."